Γ. Μπουτάρης: Nα κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική

Τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις, που ξεχώρισε, ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, κατά την ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2016, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ίδιος επισήμανε πως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο, όπως τόνισε, ο δήμος κατάφερε να ανταπεξέλθει με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια, βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.

“Με τις ίδιες

αρχές πορευόμαστε και θα πορευτούμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα και να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης αρχικά αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, την οποία χαρακτήρισε την πιο ουσιαστική πολιτικά πρωτοβουλία του δήμου.

“Το 2016 υπογράψαμε τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την κορύφωση των προηγούμενων προσπαθειών μας, όπως είναι η δημιουργία φιλοξενείου αιτούντων άσυλο και οι πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις για την ενσωμάτωση των προσφύγων στον αστικό ιστό. Και βέβαια, παράλληλα, συνεχίσαμε και εμπλουτίσαμε όλες τις δομές και δράσεις μας για την υποστήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ανεφερομένος στα θέματα καθημερινής διαβίωσης στην πόλη, έκανε ειδική αναφορά στη επιτυχή κατάληξη των επίμονων, όπως είπε, προσπαθειών για παραχώρηση της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου στην πόλη.

“Επιστέγασμα της παραχώρησης αυτής ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν ξεπεραστούν και τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά προσκόμματα, θα μπορέσει ο Δήμος επιτέλους να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του προς όφελος των δημοτών”, είπε ο κ. Μπουτάρης.

Όσον αφορά τη διαχείρηση και ανάπλαση του δημοσίου χώρου, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεχώρισε την παράδοση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, η οποία, όπως τόνισε, επισφραγίζει τη βούληση του δήμου για πιο ανθρώπινους και προσιτούς στους πεζούς δημόσιους χώρους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα του μετρό. Όπως είπε μέσα στο 2016 δικαιώθηκε ο μακρόχρονος αγώνας του δήμου, να αναδείξει το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη του, τοπόσημο για την πόλη.

“Έπειτα από πολλές διενέξεις και αστήρικτες κατηγορίες εξασφαλίσαμε τη διάσωση και επιτόπου ανάδειξη των αρχαίων της οδού Βενιζέλου, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρωθεί η κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Αυτό εξασφαλίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. Όσο και να διαστρέφουν μερικοί τα γεγονότα, αποδείχθηκε πώς η κατάληξη αυτή ήταν όχι μόνο πολιτικά και πολιτιστικά επιβεβλημένη, αλλά και τεχνικά εφικτή. Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Jessica και στο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όπως τόνισε θα αξιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε έργα με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό όφελος για την πόλη και τους δημότες.

“Η επιλογή μας αυτή βασίστηκε στη λογική ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και με τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλέον μονόδρομος για τους δήμους η εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ώστε να είναι απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων", ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημειώσει την ενίσχυση της ξωστρέφειας και το άνοιγμα της πόλης στον κόσμο. Όπως είπε πρόκεται για μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη θητεία και πλέον, όπως τόνισε –κατά γενική ομολογία- έχει θεαματικά αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από τα 25 ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει στην πόλη.

"Επιστέγασμα ήταν η βράβευση της Διπλωματίας των Πόλεων που υλοποιούμε με στόχο την τουριστική προβολή της πόλης, ως πρωτοπόρας και πρότυπης πολιτικής στο πλαίσιο της τελετής απονομής των «Greek Hospitality Awards 2016». Η επιβράβευση αυτή μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να δουλέψουμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος", τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα