Φρένο στα εργοστάσια βιομάζας στα Βασιλικά βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Δεκτή κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος την προσφυγή του Δήμου Θέρμης κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης δύο εργοστασίων καύσης βιομάζας στα Βασιλικά και στη Λακκιά. Για το θέμα είχε γίνει πλήθος διαμαρτυριών από τους κατοίκους και παράλληλα αρνητικά είχαν γνωμοδοτήσει το δημοτικό συμβούλιο, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, και η λαϊκή συνέλευση στα Βασιλικά που έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 2014 όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες και κατατέθηκαν οι απόψεις των

πολιτών.

Η Μητροπολιτική Ενότητα εν μέσω διαμαρτυριών δεν έστειλε γνωμοδότηση και το θέμα πάγωσε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι και τις 22 Μαϊου του 2017 όταν ο τότε γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) Ν.Φραγκισκάκης λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση.

Ο δήμος Θέρμης προσέφυγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέτοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της αρχής της νομιμότητας (ανεπάρκειες της περιβαλλοντικής μελέτης), την παραβίαση του νόμου (έλλειψη απαντήσεων για μέτρα ασφαλείας και έλλειψη προδιαγραφών), την μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Stokokkino.gr, το σκεπτικό της αποδοχής των προσφυγών εκ μέρους του Υπουργείου έχει να κάνει με δύο λόγους. Πρώτον, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμμελος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, με το γεγονός ότι υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Θέρμης, μη γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης παρ' ότι κλήθηκε τρεις φορές με εισηγήσεις να το κάνει δεν συνεδρίασε. Έτσι η απόφαση έγκρισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τους περιβαλλοντικούς όρους της κατασκευής των εργοστασίων υπεγράφη χωρίς γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο συνιστά έλλειμμα στη διαδικασία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό δεν τηρείται η υποχρέωση μονοσήμαντης χωροθέτησης στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια κι αυτό διότι δεν εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές περιοχές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, οι σχετικές μονάδες πρέπει να χωροθετούνται σε περιοχές που συναρτώνται με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προκείμενη περίπτωση με την βιομάζα. Στην συγκεκριμένη μονάδα θα αξιοποιούνταν εισαγόμενη και εγχώρια δασική βιομάζα και υπολείμματα. Έτσι, ο επενδυτής θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης εκτός από την γη υψηλής παραγωγικότητας των Βασιλικών όπου βρίσκεται το αγροτεμάχιο. «Εφόσον η μονοσήμαντη χωροθέτηση δεν συνδέεται με την παραγωγή προϊόντος της περιοχής θα έπρεπε να αναζητηθούν εναλλακτικές, κάτι που δεν έγινε» σημειώνει ο υπουργός.

Nα σημειωθεί ότι στην εταιρεία Solar Φωτοβολταϊκά που είχε καταθέσει την σχετική ΜΠΕ, πρόεδρος και διαχειριστής είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται και τα δύο οικόπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα