Φόβοι για "κραχ" στην Υγεία λόγω Brexit

«Κραχ» στην Υγεία προκαλεί το επικείμενο Brexit, καθώς τα ασφαλιστικά συστήματα ανά την Ευρώπη προετοιμάζονται τόσο για την ιατρική κάλυψη των βρετανών πολιτών όταν ταξιδεύουν εκτός συνόρων όσο και για την περίθαλψη των Ευρωπαίων που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν τα «Νέα», τις ανατροπές και τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν ήδη εξετάζει και στη χώρα μας εννεαμελής ομάδα του ΕΟΠΥΥ που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, εισηγείται λύσεις ανάλογα με

τις επιπτώσεις που θα προκύψουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον ευρωπαϊκό «χάρτη» εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων στα οποία απευθύνονται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού - υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν περίθαλψη περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Έλληνες - αφαιρούνται πιλοτικά εκείνα που έχουν έδρα στην Αγγλία.

Αντίστοιχα, ένα ακόμη σενάριο υπό εξέταση είναι να μην μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση σε νοσοκομείο του NHS (δηλαδή του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας), με στελέχη του ΕΟΠΥΥ να σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι έχει ήδη γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταμοσχεύσεις

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων ο προβληματισμός της επιστημονικής κοινότητας είναι έντονος, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να σπάσει βίαια η διακρατική... αλυσίδα δωρεάς οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2017 - 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 22 όργανα ενώ προχώρησε σε δωρεά 22 οργάνων εκ των οποίων τα 19 χάρισαν ζωή σε ισάριθμους ευρωπαίους πολίτες.

Και παρ' όλο που το βρετανικό υπουργείο Υγείας υποβαθμίζει το θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα του, κάνοντας λόγο για περιορισμένες δωρεές οργάνων από και προς την Αγγλία, ο ευαίσθητος τομέας των μεταμοσχεύσεων κλονίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit «βαραίνει» τη χώρα μας εάν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν ετησίως περίπου 167 εκατομμύρια ευρώ ως υπηρεσίες Υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπό τα δεδομένα αυτά και καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η βρετανική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόταση σε 31 ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται έως το τέλος του 2020 τις ευρωπαϊκές κάρτες Υγείας.

Παρ' όλα αυτά, όπως εξηγούν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «ΝΕΑ», η γραμμή της ΕΕ είναι ξεκάθαρη, βάζοντας «μπλόκο» σε διακρατικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, στη χώρα μας έχει ήδη ψηφιστεί σχετικός νόμος που προβλέπει ότι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία θα παρέχεται στους βρετανούς τουρίστες «η δυνατότητα πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας, νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με ιδία δαπάνη και κρατική τιμολόγηση για χρονική περίοδο έως τις 31.12.2019».

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι οι ασθενείς θα καλούνται να αποζημιώνουν το ΕΣΥ - σημειώνοντας ότι οι κρατικές τιμές της χώρας μας είναι ούτως η άλλως από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη - διεκδικώντας έπειτα τα νοσήλια από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Επιπλέον και σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, όσοι Βρετανοί ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, θα καλύπτονται έως τα τέλη του 2019 από το έντυπο «S1» - δηλαδή, την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης.

Αντίστοιχα, μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εντούτοις ως μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα συνεχίζουν να λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως και σήμερα.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής των Κοινοτήτων, το 2017 εργάζονταν στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας 2.959 Έλληνες, εκ των οποίων το 80% είχαν σπουδάσει στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα