Φ. Ντονμέζ: Σημαντική η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη

Στην σημασία της υλοποίησης της συμφωνίας με τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Μάλιστα τόνισε τις πυκνές επαφές που έχει η τουρκική πλευρά με Λίβυους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το haber7.com, ο κ. Ντονμέζ έκανε επίσης αναφορά στις τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το Γιαβούζ είναι σε εξέλιξη

στα δυτικά της Κύπρου.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις "6 δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν από την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και μια έβδομη γεώτρηση στα δυτικά του νησιού.

"Η περίοδος των σεισμικών ερευνών έχει τελειώσει” ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι πλέον η Τουρκία διενεργεί ερευνητικές γεωτρήσεις που αν αποφέρουν αποτελέσματα θα ξεκινήσει η άντληση των κοιτασμάτων. Βέβαια, ζήτησε να υπάρξει υπομονή καθώς όπως επεσήμανε, αυτές οι δουλειές θέλουν χρόνο και επανέλαβε ότι "αν υπάρχουν εκεί κοιτάσματα, θα τα βρούμε”.

Όσον αφορά την τουρκολιβυκική συμφωνία, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι η διαδικασία από τον ΟΗΕ της καταχώρησης των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί.

"Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη", διευκρίνισε, αν και η πρόσφατη επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία και το αντικείμενο της συνομιλίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν κυρίως η υλοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ενέργεια, όπως είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

"Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

"Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα", δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα