Ευ. Βενιζέλος: Τα ΜΑΤ δεν είναι μοχλός της πολιτικής - Δεν είναι εικόνα αυτή στα νησιά

Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ αλλά και την υπόθεση της Novartis μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος

τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με ΜΑΤ. "Τα ΜΑΤ είναι για να αντιμετωπίζεις μία έκτακτη περίσταση, αλλά δεν μπορείς να καταστήσεις τα ΜΑΤ μοχλό της πολιτικής σου και να είναι μόνιμη η παρουσία των ΜΑΤ. Άρα στα νησιά που δέχονται κατά τρόπο δυσανάλογο και άδικο, την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, πρέπει η κυβέρνηση, η πολιτεία, να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη για "ένα σχέδιο που οι νησιώτες πρέπει να πιστέψουν ότι τους λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ σοβαρά, ότι δεν τους αδικούμε σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και ότι έχουμε να τους προσφέρουμε, ως πολιτεία, πολλά ανταλλάγματα για αυτό το μεγάλο βάρος που σηκώνουν ως πύλη εισόδου και της χώρας και της Ευρώπης".

Παράλληλα τόνισε πως τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες "δεν είναι εικόνα". Όπως είπε, "πιστεύω ότι και οι νησιώτες μας, οι τοπικές κοινωνίες, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει όλα να κινηθούν σε ένα επίπεδο, ας το πούμε έτσι, συναίνεσης και πολιτισμού, αλλά βεβαίως η πολιτεία που έχει το μονοπώλιο της νόμιμης βίας ,όπως λέμε, πρέπει να είναι πάρα πολύ, ας το πούμε, υπεύθυνη, προσεκτική και διστακτική στα θέματα αυτά. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική, η συναίνεση και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός".

Αναφορικά με την Novartis τόνισε "Σίγουρα υπάρχουν άλλες πράξεις, άλλα αδικήματα, άρα πρέπει να γίνει ένας ορθός και πλήρης νομικός χαρακτηρισμός όλων αυτών των πράξεων, όλου αυτού του υλικού. Από ό,τι έχω μάθει, ήδη έχει ζητηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει πώς πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να ξαναγίνει μία συνεδρίαση της Ολομέλειας, πρέπει να υποβληθεί μία συμπληρωματική πρόταση βουλευτών προκειμένου να διευρυνθεί η εντολή της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ξέρετε, εγώ είχα προτείνει να γίνει στην αρχή μία Εξεταστική Επιτροπή, να συγκεντρωθεί το υλικό, η Εξεταστική Επιτροπή ενεργεί επίσης ως Εισαγγελέας, θα μπορούσε να εξετάσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τους μάρτυρες, ώστε στη συνέχεια οι ποινικοί χαρακτηρισμοί να γίνουν με ακρίβεια και σωφροσύνη. Τώρα, αν θα με ρωτήσετε, μπορεί να εμπλακούν άλλα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας; Θα σας έλεγα ότι ας δούμε πρώτα την αλήθεια και μετά βλέπουμε αφενός μεν το νομικό χειρισμό, αφετέρου δε τις πολιτικές γενναιοδωρίες".

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι απομονώνεται πλέον ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε "Όχι, δεν μπορεί να απομονωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ βαρύ παρελθόν. Υπάρχει μία σχέση, η οποία είναι σχέση, αν όχι αίματος, αιμομικτική εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως της πολιτικής καταγωγής και ταυτότητας του καθενός. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ήταν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλών παραγόντων και πολλών διαστάσεων, υπήρχε και δεύτερη και τρίτη συνιστώσα, και δεν μπορεί τώρα κάποιος να απαλλαγεί από τα βάρη του. Θα πορευτούν από κοινού ενώπιον της ιστορίας και των ηθικών ευθυνών που πρέπει να αναλάβουν. Από εκεί και πέρα βέβαια ποινικά, ο καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος για αυτό που έχει κάνει".

Keywords
Τυχαία Θέματα