Εθελοντές: Οι αφανείς εργάτες στα στρατηγεία των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

Ο προεκλογικός αγώνας φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται επί ποδός για τα τελευταία μέτρα της κούρσας που πολλές φορές είναι και τα πιο καθοριστικά.

Πέρα από τους ίδιους τους υποψηφίους, οι οποίοι "γράφουν" χιλιόμετρα για να προλάβουν να πείσουν τους πολίτες ότι αξίζουν την ψήφο τους και τα μέλη της ομάδας τους οργώνουν την πόλη, είτε για να μοιράσουν φυλλάδια, είτε για να καταγράψουν τις ανάγκες των δημοτών.

Σημαντικό κομμάτι

του επιτελείου αποτελούν και οι εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους για να στηρίξουν με όποιο τρόπο τους έχει ζητηθεί την υποψηφιότητα.

Εϊναι οι άνθρωποι που θα σας υποδεχθούν στα εκλογικά κέντρα, θα σας ενημερώσουν για το πρόγραμμα του συνδυασμού αλλά και θα σας βοηθήσουν για το πώς να ψηφίσετε, μετά και την αλλαγή και του εκλογικού νόμου.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, εργάζονται καθημερινά και δίνουν το δικό τους αγώνα με στόχο τη νίκη στις 26 Μαΐου.

Το Thestival.gr βρέθηκε σε εκλογικά κέντρα υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με εθελοντές για την εμπειρία τους:

Σταματία Προυτσάλη (Εθελόντρια στον συνδυασμό ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη του Σπύρου Βούγια)

Η Σταματία είναι πολιτικός μηχανικός και βρίσκεται στο πλευρό του Σπύρο Βούγια ως εθελόντρια.

Επέλεξε να είναι εθελόντρια σε αυτές τις εκλογές, γιατί όπως τονίζει οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν νόημα. «Ένας δήμαρχος μπορεί να αλλάξει κάτι, ένας βουλευτής τίποτα», αναφέρει.

Μαζί με άλλους εθελοντές στο εκλογικό κέντρο ενημερώνουν τους πολίτες για τις εκδηλώσεις του κ. Βούγια και της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», καθώς και για το νέο εκλογικό σύστημα με τις κοινότητες, το οποίος όπως λέει έχει μπερδέψει αρκετούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σπεύδουν για να ενημερωθούν.

Όπως εξηγεί η Σταματία, συνήθως οι πολίτες που περνούν από το εκλογικό του συνδυασμού στην Δημητρίου Γούναρη, είναι ενημερωμένοι για το ποιος είναι ο Σπύρος Βούγιας και τι έχει κάνει. Αυτό που επιθυμούν περισσότερο είναι να τον γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του.

Βρίσκεται μαζί τον Σπύρο Βούγια γιατί στο πρόσωπο του βλέπει έναν ιδιαίτερα ευγενικό, ειλικρινή, τίμιο και δίκαιο άνθρωπο. Όπως λέει αυτά είναι τα προσόντα που θέλει να έχει ένας δημοτικός άρχοντας.

Τα υπόλοιπα όπως τονίζει έρχονται με τους κατάλληλους συνεργάτες.

Νίκος Σωσσίδης (Εθελοντής στον συνδυασμό «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα)

Ο Νίκος είναι φοιτητής και από μικρός ως μέλος της ΧΑΝΘ ήταν μαθημένος στην εθελοντική προσφορά. Έτσι αποφάσισε να συμμετάσχει στην προεκλογική καμπάνια του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα καθώς όπως τονίζει θεωρεί ότι έχει να κερδίσει πολλά από μια καμπάνια σαν αυτή.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα του στο εκλογικό κέντρο, αναφέρει ότι διευκολύνει τις διαδικασίες και υποστηρίζει τα στελέχη να επιτελούν πιο γρήγορα τα καθήκοντα τους.

Απαντά σε ερωτήσεις πολιτών σχετικά για διαδικαστικά ζητήματα όπως ο τρόπος ψηφοφορίας, ενώ τους ενημερώνει για τις θέσεις του συνδυασμού, δίνοντας τους και τα σχετικά φυλλάδια.

Σημαντική στιγμή για τον ίδιο, όπως τονίζει, ήταν η συμβολή του στην επιτυχημένη εκδήλωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

Τι ζητούν όμως οι πολίτες που επισκέπτονται το εκλογικό κέντρο; "Ζητούν λύσεις για τα προβλήματα της γειτονιάς, να ενημερωθούν για τις θέσεις του συνδυασμού αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τον επικεφαλής" αναφέρει ο Νίκος.

Όσο για τη δική του σχέση με τον υποψήφιο δήμαρχο; Όπως λέει «είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Το δυνατό του σημείο και το μεγάλο του όπλο είναι η αγάπη για την πόλη και η γνώση για να λύσει τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Τον βοηθάει και το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητος και με αυτό τον τρόπο είναι αντικειμενικός".

Λευτέρης Κυρίζογλου (Εθελοντής στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Θετικά» του Μάκη Κυριζίδη)

Είναι από την πρώτη στιγμή εθελοντικά στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μάκη Κυρίζιδη.

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Νομικής και επέλεξε να βοηθήσει έναν άνθρωπο που όπως λέει, είναι νέος όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στην νοοτροπία.

Καθημερινά κινείται μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλους υποψηφίους συμβούλους στο δρόμο και τις γειτονιές της πόλης. Ενημερώνει τους πολίτες για το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού, επικοινωνεί με τον κόσμο που έρχεται στο γραφείο και θέλει να γνωρίσει τον Μάκη Κυριζίδη.

«Επέλεξα να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον Μάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στη νοοτροπία. Είναι αυτοδημιούργητος και ασκεί μάχιμη δικηγορία εδώ και χρόνια. Τα τελευταία πέντε χρόνια αγωνίστηκε ως δημοτικός σύμβουλος και στηλίτευσε τα κακώς κείμενα της διοίκησης Μπουτάρη. Ενδιαφέρεται για την πόλη και θέλει να την αλλάξει προς το καλύτερο», αναφέρει ο Λευτέρης.

Μαίρη Χαρέλλα (Εθελόντρια στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Πρώτη» του Πέτρου Λεκάκη

H Μαίρη έχει εργαστεί ως στέλεχος πωλήσεων σε αεροπορικές εταιρείες και είναι εθελόντρια στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Λεκάκη.

Κάνει υποστηρικτικές δουλειές, απαντάει στα τηλέφωνα και ενημερώνει τον κόσμο που επισκέπτεται το εκλογικό κέντρο για τις θέσεις του συνδυασμού και το ποιος είναι ο Πέτρος Λεκακής.

Όπως τονίζει οι πολίτες ρωτούν συνήθως για τις θέσεις του κ. Λεκάκη, θέλουν να δουν και να γνωρίσουν τον ίδιο από κοντά, ενώ όπως αναφέρει η ίδια τους εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητος και χωρίς κομματική υποστήριξη.

Γιατί επέλεξε να είναι στο πλευρό του Πέτρου Λεκάκη; «Είναι νέος, έχει τόλμη και ξέρει τα προβλήματα της πόλης και τα λύνει. Είναι ήδη ενεργός στο δήμο και μου αρέσουν πάρα πολύ όσα υποστηρίζει», αναφέρει.

Φαίη Αγατσιώτη (Εθελόντρια στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου)

Η Φαίη είναι από τα πρώτα πρόσωπα που θα συναντήσετε αν επισκεφθείτε το εκλογικό κέντρο της Κατερίνας Νοτοπούλου, στην οδό Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται κοντά της από την πρώτη στιγμή.

Θέλησε να γίνει εθελόντρια γιατί, όπως λέει, θέλει να βοηθήσει σε αυτό που πιστεύει.

Καθημερινά υποδέχεται τον κόσμο που προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, ακούει τους προβληματισμούς τους και φυσικά τους ενημερώνει για τις θέσεις του συνδυασμού.

Όπως τονίζει, οι περισσότεροι πολίτες ζητούν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τη γειτονιά τους και θέλουν να δουν από κοντά την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Γιατί όμως με την Κατερίνα Νοτοπούλου; Η Φαίη τονίζει ότι είναι μόνη προοδευτική επιλογή για την Θεσσαλονίκη. «Είναι επίσης γυναίκα και θεωρώ υποχρέωση μου να την στηρίξω. Είναι νέα, δυναμική και θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει. Γι’ αυτό και επέλεξα να είμαι μαζί της», αναφέρει.

Λία Τσαγγαρού (Εθελόντρια στον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον του Γιώργου Ορφανού)

Η Λία είναι ιδιωτική υπάλληλος, μητέρα δύο παιδιών και προσφέρει εθελοντικά στο εκλογικό γραφείο του Γιώργου Ορφανού.

Όπως τονίζει, ο εθελοντισμός είναι μια έννοια που υπήρχε πάντα στη ζωή της και μεγαλώνει τα παιδιά της με ανάλογες αξίες.

Εκτός από την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον υποψήφιο αλλά και την εκλογική διαδικασία, η ίδια απαντά στα τηλέφωνα και βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον πολίτη που θέλει να ενημερωθεί για όλα, μέχρι και για το που ψηφίζει.

Όπως λέει, οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές. Αυτό που ρωτάνε συνεχώς είναι για το πρόγραμμα του υποψήφιου δημάρχου, τις θέσεις του Γιώργου Ορφανού σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την πόλη, ενώ αρεκτοί έχουν απορίες και σχετικά με τη σταυροδοσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρειμ είναι έντονη η επιθυμία τους να δούνε από κοντά τον υποψήφιο Δήμαρχο, να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλή επιτυχία.

Στην ερώτηση γιατί επέλεξε να εργαστεί εθελοντικά στο πλευρό του Γιώργου Ορφανού απαντά: «Ο Γιώργος Ορφανός είναι υπέρμαχος του εθελοντισμού και ο ίδιος. Αυτό είναι που με ώθησε να εργαστώ εθελοντικά δίπλα του και να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Ακούγοντας στην συνέχεια και το πρόγραμμα του για την Θεσσαλονίκη, κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος με πραγματικό όραμα για την πόλη, ακούραστος και φιλόδοξος για το κοινό καλό».

Ματούλα Παπαρουσοπούλου (Εθελόντρια στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου)

Η Ματούλα Παπαρουσοπούλου δηλώνει φύσει εθελόντρια, οπότε δεν ήταν δύσκολο γι’ αυτή να εργαστεί εθελοντικά στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου.

Καθημερινά η ίδια και οι υπόλοιπο εθελοντές βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο τον προεκλογικό αγώνα. Τακτοποιούν το προεκλογικό υλικό, ενημερώνουν τους πολίτες για τις θέσεις του συνδυασμού αλλά και τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Νίκου Ταχιάου και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Όπως αναφέρει η ίδια, παρέχουν πληροφορίες στους πολίτες για τον τρόπο που ψηφίζουν καθώς, όπως λέει, φέτος η διαδικασία είναι διαφορετική και υπάρχουν πολλές απορίες.

Επίσης, η ομάδα των εθελοντών καταγράφει τα προβλήματα των πολιτών για τα οποία ζητούν λύσεις και τα μεταφέρει στο επιτελείο του υποψήφιου δημάρχου.

Οι πολίτες ρωτούν ακόμη πότε θα περάσει ο Νίκος Ταχιάος από το εκλογικό κέντρο προκειμένου να τον δουν από κοντά, να τον γνωρίσουν και να μάθουν τις απόψεις του για συγκεκριμένα ζητήματα.

«Είναι ένας ευφυής άνθρωπος, πιστεύω ότι θα γίνει ευφυής δήμαρχος για μια ευφυή Θεσσαλονίκη. Έχω ταχθεί στον αγώνα του γιατί είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει πράγματα για την πόλη. Πιστεύω στο Νίκο Ταχιάο και θέλω να προσφέρω στο αγώνα που δίνει για την πόλη μας», αναφέρει η Ματούλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα