Εθελοντές δημιούργησαν δίκτυο για την προστασία της αγροτικής πανίδας

Τα βλέπουμε πολλές φορές όταν θα επισκεφτούμε την ελληνική ύπαιθρο, αν και είναι αμφίβολο αν θα τα αναγνωρίσουμε: σπάνια ζώα, στοιχεία της βιολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας που χάρη στη σπανιότητά τους είναι πολύτιμα και για αυτά έχει στηθεί μια αξιολογότατη εθελοντική κινητοποίηση, με ευρεία εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για την "Αμάλθεια", μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που τα τελευταία χρόνια επιταχύνει το έργο της, όσο βιομηχανοποιείται η ζωϊκή παραγωγή και αστικοποιούνται πληθυσμοί.

«Αυτή η ιστορία

της προστασίας των άγριων ειδών ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90, όταν στην Ευρώπη δημιουργήθηκε μια πανευρωπαϊκή οργάνωση, το "Save", το οποίο είχε παραρτήματα σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9FM", ο αντιπρόεδρος της "Αμάλθειας", Ιωσήφ Μπιζέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, ακολούθησε η ίδρυση παραρτημάτων της οργάνωσης στη χώρα μας. «Αυτό συνέβη το 2007. Απευθύνθηκαν σε ανθρώπους, που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με κάποιες φυλές, με άλογα αλλά και σκυλιά, κοτόπουλα, ό,τι κινδύνευε να χαθεί. Τότε δημιουργήθηκε ένας Σύλλογος, η "Αμάλθεια" και από τότε, με βοήθεια στην αρχή από την οργάνωση με έδρα την Ελβετία, η "Αμάλθεια" αναπτύχθηκε και έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας, που συνδέθηκε με την οργάνωση το 2010, όντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο από το 1995.

Περιγράφοντας τη στόχευση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που έχει ως αποστολή "την προστασία, τη διατήρηση και τη προώθηση της Ελληνικής αγροτικής πανίδας που αποτελεί βιολογική και πολιτιστική κληρονομία μας", ο κ.Μπιζέλης αφενός εστιάζει σε όσα και διεθνώς είναι τα ζητούμενα, αφετέρου τονίζει πως στην Ελλάδα η ΜΚΟ έχει όλα τα χρόνια στόχο να λειτουργεί σαν ένα εθνικό δίχτυ προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα