ΕΣΗΕΜΘ προς Γ. Μπουτάρη: Όχι σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων

Ανακοίνωση για την αντιπαράθεση του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολαΐδη με τον Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή το δημοσίευμα που αφορά στο ενοίκιο του νέου του διαμερίσματος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση (Δείτε ΕΔΩ) με την οποία επιτίθεται στο δημοσιογράφο για το δημοσίευμα, ενώ από την πλευρά του ο Χρήστος Νικολαίδης είχε τονίσει τότε πως χαίρεται πως ο κ. Μπουτάρης δεν διέψευσε ούτε

ένα σημείο στίξης από τα γραφόμενά του (Δείτε ΕΔΩ).

Στην ανακοίνωση του το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ένα έχει διαφορετικά στοιχεία να τα παρουσιάσει και τότε δημοσιογράφος πρέπει να επανορθώσει τις ανακριβείς πληροφορίες, ωστόσο σημειώνει πως το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έχει στοιχεία που να αντικρούουν το ρεπορτάζ αλλά ακραίες διατυπώσεις σε βάρος του δημοσιογράφου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ εξέτασε την προσφυγή του συναδέλφου Χρήστου Νικολαΐδη μετά την αντιπαράθεση του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η επιθετική συμπεριφορά εκλεγμένων εκπροσώπων ή κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας και γι αυτό έχουν εκδοθεί παλαιότερα σχετικές ανακοινώσεις.

Στο προκείμενο θέμα, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος, ως πρώτος πολίτης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, φυσικά και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη θέση του χωρίς να καταφεύγει όμως σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου. Μπορεί και πρέπει να επικαλεστεί στοιχεία σχετικά με το ρεπορτάζ και όχι να καταφεύγει σε ακραίες εκφράσεις που μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν την προσωπικότητα και την αξιοπιστία του δημοσιογράφου.

Όπως αναφέρει από το πρώτο του άρθρο ο κώδικας δεοντολογίας, το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και ο δημοσιογράφος έχει πρώτιστο καθήκον να δημοσιοποιεί όλη την αλήθεια. Όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να τους ελέγχουν επ' αγαθώ της δημοκρατίας, της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Φυσικά οι δημοσιογράφοι πρέπει να μεταδίδουν τις ειδήσεις ανεπηρέαστα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και να μην διαστρεβλώνουν ή να αποκρύπτουν τα πραγματικά περιστατικά. Η δημοσιογραφική έρευνα γίνεται πάντα με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών.

Εάν ο Δήμαρχος έχει διαφορετικά στοιχεία είναι υποχρεωμένος να τα παρουσιάσει και ο δημοσιογράφος πρέπει να επανορθώσει τις ανακριβείς πληροφορίες. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έχει στοιχεία που να αντικρούουν το ρεπορτάζ αλλά ακραίες διατυπώσεις σε βάρος του δημοσιογράφου. Ευθύνη γι’ αυτό φέρουν και οι συνάδελφοι που εργάζονται στα γραφεία τύπου οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να συμπεριφέρονται με αλληλοσεβασμό όπως ορίζει το άρθρο 6 του κώδικα δεοντολογίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας θέλουν να επισημάνουν ιδιαίτερα τον εκτραχηλισμό της ελληνικής γλώσσας από επώνυμους και μη. Η αρχαία ρήση "Μηδέν άγαν" είναι η καλύτερη απάντηση προς όλους...

Νικόλαος Ασλανίδης

Νικόλαος Δημαράς

Νικόλαος Βολωνάκης

Σωτήριος Θεολογίδης"

Keywords
Τυχαία Θέματα