Ερντογάν: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας

Το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και την έκδοση των Τούρκων κρατουμένων για την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα έθεσε, μεταξύ άλλων, επί τάπητος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αρχικά, ξεκινώντας τις δηλώσεις του ανέφερε: «είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο

χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως «τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας».

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, σημειώνοντας πως ο όγκος τους φτάνει τα 2,6 δισ. «Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος υπογράμμισε: «Κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση».

Ερχόμενος στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την αναδιαμόρφωσή της. «Υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του Έπαρχου, το καταργήσαμε αυτό».

«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητας καμιάς χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι το πνευματικό κέντρο, η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, δεν υπάρχει κάνεις άλλος που να επικροτεί την απόφαση αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα