Έρευνα-σοκ για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Φόβοι για λουκέτα και στρατιά 190.000 νέων ανέργων

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω – κάτω στην ελληνική οικονομία, με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να εκφράζουν φόβους για πλήρη κατάρρευση.

Το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές, καθώς απασχολούν από… 0 έως 49 εργαζόμενους. Παρά ταύτα, αυτές οι επιχειρήσεις καλύπτουν σχεδόν το 80% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητά τους συνδέεται άμεσα με τα ποσοστά ανεργίας και

τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Η καραντίνα του Μαρτίου ήρθε να «εξαφανίσει» το έδαφος που είχαν καλύψει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την πολυετή κρίση.

Σε έκτακτη έρευνα που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται η ανησυχία που υπάρχει για τις επιχειρήσεις καθώς και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:

-8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

-2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

-1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

-1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς αν και υπολογίζεται ότι 100.000 εργαζόμενοι θα υπαχθούν στο σχήμα επιδότησης, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος!

Keywords
Τυχαία Θέματα