Επιτάχυνση καλλιέργειας φυτών μέσω επαναστατικών τεχνικών

Τις πρώτες διαδικασίες «ταχείας αναπαραγωγής» φυτών στη Γη ανέπτυξαν επιστήμονες του University of Queensland, μέσα από πειράματα της NASA πάνω στην καλλιέργεια σιταριού.

Ο Dr Λη Χίκεϊ της Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation (QAAFI), γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι τα πειράματα της NASA

περιελάμβαναν χρήση συνεχούς φωτός πάνω στο σιτάρι, η οποία προκαλούσε πρόωρη αναπαραγωγή στα φυτά.

«Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ιδέα της NASA για να καλλιεργούμε γρήγορα φυτά πίσω στη Γη, και να επιταχύνουμε το γενετικό όφελος στα προγράμματα αναπαραγωγής φυτών μας» λέει σχετικά.

Ο Χίκεϊ ήταν μέλος της ομάδας της Γεωργικής Σχολής του πανεπιστημίου η οποία άρχισε να δοκιμάζει τεχνικές επιτάχυνσης παραγωγής φυτών για να μειωθεί ο χρόνος του κύκλου καλλιέργειας φυτών πάνω από 10 χρόνια πριν. «Χρησιμοποιώντας τεχνικές ταχείας αναπαραγωγής σε ειδικά τροποποιημένα θερμοκήπια μπορούμε να καλλιεργήσουμε έξι γενιές σιτηρών, ρεβιθιών και βρώμης, και τέσσερις γενιές φυτών canola μέσα σε έναν χρόνο- αντίθετα με τις δύο ή τρεις γενιές σε ένα κανονικό θερμοκήπιο, ή τη μία γενιά στο χωράφι» σημειώνει σχετικά.

«Τα πειράματά μας έδειξαν πως η ποιότητα και η απόδοση των φυτών που είχαν καλλιεργηθεί υπό ελεγχόμενο κλίμα και συνθήκες παρατεταμένου φωτισμού ήταν το ίδιο καλές, ή κάποιες φορές καλύτερες, σε σχέση με τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί σε κανονικά θερμοκήπια».

Όπως σημειώνει ο Χίκεϊ, η επιτάχυνση της αναπαραγωγής αποτελεί έναν τομέα ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε άλλους ερευνητές, αλλά και τη σχετική βιομηχανία. «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον παγκοσμίως για αυτή την τεχνική, εξαιτίας του δεδομένου ότι ο κόσμος πρέπει να παράγει 60-80% περισσότερα τρόφιμα ως το 2050, για να θρέψει τα 9 δισ. ανθρώπους του» επισημαίνει.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ για σκοπούς έρευνας, αλλά πλέον έχει αρχίσει να υιοθετείται από τη βιομηχανία. Οι επιστήμονες του UQ, σε συνεργασία με τη Dow AgroSciences, την έχουν χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη της νέας ποικιλίας σιταριού «DS Faraday», η οποία προορίζεται να αρχίσει να διατίθεται στη βιομηχανία το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα