Επιμελητήρια: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω
"Στη σωστή κατεύθυνση είναι η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών από την πανδημία που έχει πλήξει και την χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθούν επιπλέον κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται βάναυσα. Υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από τα τουριστικά αλλά και τα ασφαλιστικά γραφεία, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα οι οικονομικοί υπουργοί".
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος,
Ο κ. Μίχαλος δήλωσε, ότι τα μέτρα για την μη καταβολή ολόκληρων των ενοικίων των επιχειρήσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκή, και πως ούτε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχουν διευκρινήσεις για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα τους καταβληθούν από τους ενοικιαστές, αν θα τους καταβληθούν από το Δημόσιο.
"Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που διαβιούμε, θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, εξ αιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών".
Τέλος, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει γενναία μέτρα, που θα αφορούν τόσο στις τράπεζες και στις πρακτικές τους, όσο και στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα διακοπής παροχής σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Απομακρυσμένη εργασία
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι χρήσιμο εργαλείο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, είναι η απομακρυσμένη εργασία. Όπως είπε, "μέσα από την εξασφάλιση των κατάλληλων προσβάσεων, η πρακτική αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μετακίνηση και φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο. Απαραίτητο είναι επίσης, να αξιοποιηθούν και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών χωρίς φυσική παρουσία, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εφαρμογές και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση".
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, συνέχισε ο ίδιος, θα έχουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνίας, οι οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη για εργασία από το σπίτι, καθώς και εργαλεία ηλεκτρονικού επιχειρείν, με διεύρυνση των δυνατοτήτων και της χωρητικότητας των δικτύων τους, αλλά και με δράσεις όπως η παροχή δωρεάν δεδομένων και χρόνων ομιλίας, αδειών χρήσης συστημάτων τηλεδιάσκεψης, λογισμικού ασφαλείας, κ.ά. για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
ΕΣΕΕ
Το ελληνικό εμπόριο αξιολογεί θετικά τα έκτακτα μέτρα, εκτιμά όμως ότι χρειάζεται εξειδίκευση, συστράτευση και ευελιξία.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ότι παρότι το μέτρο είναι θετικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί παράταση του μέτρου, επιπρόσθετη της ήδη προβλεπόμενης. Και αυτό, διότι ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, το σοκ από τη μείωση της κατανάλωσης στην αγορά εκτιμάται πως θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα των επιχειρήσεων, όχι μόνο τον Απρίλιο, αλλά πιθανότατα και τον Μάιο. Επίσης, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα θέσπισης ενός μηχανισμού ρύθμισης και μετάθεσης της αποπληρωμής των προς αναστολή οφειλών, σε τέτοιο βάθος χρόνου που θα διασφαλίζει την αποτροπή συσσώρευσης νέων βαρών στις πλάτες των επιχειρήσεων με το ξημέρωμα της "επόμενης μέρας" της κρίσης.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή που προορίζεται για τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αντίστοιχη της ζημίας που αυτές υφίστανται, ώστε να τις διευκολύνει, αφενός στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που είναι το πρώτο ζητούμενο, αλλά και αφερερου η προϋπόθεση ένταξης στις ρυθμίσεις, στην επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους, όταν επιτευχθεί. Η μείωση του μισθώματος που καταβάλλουν κατά 40% διευκολύνει την κατάσταση. Σημειώνεται όμως, ότι υπάρχει και μια κατηγορία εμπορικών επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά, ως ενοίκιο σε μία περίοδο με μηδενικούς τζίρους.
Θετικά αξιολογείται και η ενίσχυση των οκτακοσίων ευρώ, τόσο για τους αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργαζομένους, αλλά θεωρείται απαραίτητο να επανεξεταστεί στο τέλος Μαρτίου ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας και την εξέλιξη της πανδημίας.
"Πάντως, η επιδότηση του επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευθούν" αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους και οι αυτοαπασχολούμενοι που συντηρούσαν ολόκληρες οικογένειες, γι' αυτό και πρέπει οι τράπεζες να διευρύνουν άμεσα και τη δική τους παρέμβαση, διευκολύνοντας ουσιαστικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις. "Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε: α) ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για μέλη ΟΕ και ΕΠΕ β) δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης των επιταγών που λήγουν και γ) δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα προσωπικά δάνεια των επιχειρηματιών, στο βαθμό που οι ρυθμίσεις αναφέρονται στα επιχειρηματικά τους δάνεια" καταλήγει η ΕΣΕΕ
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όμως ο σύλλογος σημειώνει ότι εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης, πιθανόν μέσω μιας ειδικής χρηματοδότησης με όρους κρίσης, για τη διαχείριση του θέματος των επιταγών και του ιδιωτικού χρέους μεταξύ των φορέων της αγοράς.
"Παραμένουμε σε αναμονή της περαιτέρω εξειδίκευσης των μέτρων ανά υπουργείο, καθώς και όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν και χρήζουν διευκρινίσεων, ή ακόμα και συμπληρώσεων" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η ένταξη στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν, αλλά δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας και βλέπουν τεράστια πτώση στους τζίρους τους, είναι απολύτως απαραίτητη.
Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης με αφορμή τα μέτρα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"...τα εξαγγελθέντα μέτρα οφείλουν να δίνουν μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Είναι όμως σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα επιτύχουμε να φθάσουν και σε όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι και αυτές που θα πρέπει για ακόμη μία φορά να δουλέψουν και να σύρουν το άρμα της οικονομίας προς την ανάπτυξη".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μητσοτάκης πήρε τηλέφωνο τον γιατρό που ήθελε να του ζητήσει συγνώμη
- Κηφισιά: Άνδρας σκότωσε την πρώην σύζυγό του και μία φίλη της έξω από σούπερ μάρκετ (pics&vid)
- Χαμός στην Τουρκία: Εδιωξαν τον Ομπι Μίκελ
- Να από ποια εταιρεία ξεκίνησε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη...
- Κορονοϊός: Ελληνας που ζει στην Κωνσταντινούπολη θετικός στον ιό
- Φάουλ Χαρδαλιά: ξέχασε τους φαρμακοποιούς
- Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από την Πέμπτη στα σούπερ μάρκετ
- Κηφισιά: Αστυνομικός σκότωσε την πρώην γυναίκα του και φίλη της έξω από σούπερ μάρκετ
- Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Οι πρώτες εικόνες
- Άγριο έγκλημα στην Κηφισιά: Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του και τη φίλη της (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Η... σακούλα του Μάτος στον γιο του παίζοντας μπάλα στον κήπο του σπιτιού (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Βιολιτζής έπαιξε το "Ακορντεόν" και το Bella Ciao (VIDEO)
- Δήμαρχος Κασσάνδρας: Όσοι επισκέπτονται την Χαλκιδική να αποφύγουν κάθε μετακίνηση
- Εξαφανίστηκε 15χρονη από τη Θεσσαλονίκη
- Τσιόδρας: Είμαι Ολυμπιακός
- Παρέμβαση υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ για τον κορονοϊό
- Πρόεδρος UEFA: Fake news πως θα στεφθούν πρωταθλήτριες οι ομάδες που είναι πρώτες- Στόχος να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα
- Αθήνα: Πυροβολισμοί έξω από σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά - Δύο γυναίκες νεκρές
- Κύπρος: Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, 58 συνολικά
- Το "toilet paper challenge" του Καραγκούνη που προκαλεί τους legends του 2004 (VIDEO)

- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Επιμελητήρια: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω
- Κύπρος: Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, 58 συνολικά
- Ψυχιατρική Εταιρεία: Δωρεάν ψυχιατρική βοήθεια για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό
- Ιταλία: 2.978 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
- Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ από την Εθνική Γερμανίας για την μάχη κόντρα στον κορωνοϊό
- Εξαφανίστηκε 15χρονη από τη Θεσσαλονίκη
- Το "toilet paper challenge" του Καραγκούνη που προκαλεί τους legends του 2004 (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Βιολιτζής έπαιξε το "Ακορντεόν" και το Bella Ciao (VIDEO)
- Αθήνα: Πυροβολισμοί έξω από σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά - Δύο γυναίκες νεκρές
- Πρέβεζα: Μπούκαρε σε σούπερ μάρκετ φωνάζοντας "έχω κορωνοϊό"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοβαρή εξέλιξη : Η Κίνα βεβαιώνει ότι το ιαπωνικό φάρμακο Avigan είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού
- ΠΟΜΙΔΑ: Ανύπαρκτα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Νέα αυστηρά μέτρα: Απαγόρευση συναθροίσεων των 10 ατόμων – Πρόστιμα 1000 ευρώ και πάνω
- Βρούτσης στο MEGA : Παρεμβάσεις για να στηριχθεί η κοινωνία και οι επιχειρήσεις
- Τσακαλώτος vs Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές
- Κορονοϊός Ιταλία: Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων εξαιτίας του κορονοϊού στην Ιταλία είναι 79,5
- Κοροναϊός: Πρόβλεψη-σοκ για 25 εκατομμύρια ανέργους το επόμενο διάστημα
- 8 λέξεις - Επόμενα επεισόδια: Ο Αλέκος μαθαίνει τα πάντα για το σχέδιο εναντίον της Ηλιάνας
- Βρούτσης στο MEGA: Παρεμβάσεις για να στηριχθεί η κοινωνία