Εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε μια μέρα στο Αφγανιστάν

Οκτώ δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται στους νεκρούς της διπλής επίθεσης που πραγματοποίησε την Δευτέρα το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, ενώ ένας ακόμα δημοσιογράφος του BBC έχασε τη ζωή του στην επαρχία Χοστ.

Σύμφωνα μάλιστα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν την επίθεση στην Καμπούλ είχαν βάλει εσκεμμένα στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

«Γνωρίζουμε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας προσποιήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος. Έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και στάθηκε μεταξύ

των δημοσιογράφων προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νατζίμπ Ντανίς.

Οι δημοσιογράφοι, όλοι Αφγανοί πολίτες, σκοτώθηκαν από τη δεύτερη έκρηξη την ώρα που περίμεναν δίπλα στην κορδέλα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο της πρώτης έκρηξης.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διπλή επίθεση στην Καμπούλ, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι οκτώ δημοσιογράφοι είχαν φτάσει στο σημείο για να καλύψουν την πρώτη έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Επτά από τους δημοσιογράφους εργάζονταν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το γαλλικό πρακτορείο AFP ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι σκοτώθηκε ο Σαχ Μάραϊ, επικεφαλής φωτογράφος του πρακτορείου στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον πέντε ακόμα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, ενώ ένας φωτογράφος του Reuters τραυματίστηκε από θραύσματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το BBC ανακοίνωσε ότι ο Αφγανός ρεπόρτερ Αχμάντ Σαχ, ο οποίος εργαζόταν για το βρετανικό δίκτυο, σκοτώθηκε σε ανεξάρτητη επίθεση στην επαρχία Χοστ.

«Ο Αχμάντ Σαχ ήταν 29 χρόνων. Εργαζόταν για την αφγανική υπηρσία του BBC για περισσότερο από έναν χρόνο και είχε ήδη καθιερωθεί ως δημοσιογράφος υψηλών δυνατοτήτων, σεβαστός και δημοφιλής στην ομάδα» δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου του BBC Τζέιμι Άνγκους.

Το Αφγανιστάν θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, με τουλάχιστον 20 να έχουν σκοτωθεί πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν δημοσιογράφο στην Κανταχάρ.

Ωστόσο η επίθεση της Δευτέρας είναι η πιο σοβαρή που έχει καταγραφεί από το 2016, όταν επτά εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα