Εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, στα Εξάρχεια.

Μετά τη δολοφονία του, ακολούθησαν πρωτόγνωρες κοινωνικές αντιδράσεις και επεισόδια στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Το

χρονικό της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Το πλήρωμα ενός περιπολικού της Άμεσης Δράσης έρχεται σε λεκτική αντιπαράθεση με νεαρούς που είναι συγκεντρωμένοι στο πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Το περιπολικό φεύγει αλλά μετά από λίγη ώρα επιστρέφει. Οδηγός και συνοδηγός κατευθύνονται προς τους συγκεντρωμένους. Ακολουθεί ένταση. Τότε σταμάτησαν όλα...

Ένας από τους αστυνομικούς τραβά τη σκανδάλη και πυροβολεί προς το μέρος των νεαρών. Μία από τις σφαίρες βρίσκει στη καρδιά τον 15χρονο τότε Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ο οποίος λίγες στιγμές αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή.

Η είδηση μεταδίδεται ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα.

Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, και οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρες.

Δεν πέρασε πολλή ώρα. Τα πρώτα οδοφράγματα σε όλη την χώρα είχαν στηθεί και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία κράτησαν αρκετές ημέρες.

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου τελείται η κηδεία του Αλέξη. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, σε πολλές πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν πορείες στη μνήμη του 15χρονου τότε μαθητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα