Ένα ρολόι σταματημένο στην ώρα του σεισμού που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη το 1978

Οι δείκτες του έπαυσαν να γυρνούν εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ, που η Θεσσαλονίκη ταρακουνήθηκε από τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ. Ένα ρολόι σταματημένο στις 11:07 το βράδυ παραμένει αγέρωχο στη θέση του μέχρι σήμερα για να θυμίζει σε όσους το κοιτούν μια από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Το ρολόι που κοσμεί την μετώπη του κτιρίου, το οποίο στέγαζε τη στοά Μαλακοπή,

στον φραγκομαχαλά της παλιάς πόλης, σταμάτησε να λειτουργεί το βράδυ της Τρίτης, 20 Ιουνίου του 1978. Η ιστορία του κτιρίου είναι μεγάλη, όμως το ρολόι που είχε τοποθετήσει ο αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli στην μετώπη του έμελλε να αφήσει το στίγμα του.

Η ιστορία του κτιρίου

Το 1906 ο Vitaliano Poselli κλήθηκε να σχεδιάσει ένα κτίριο για την Τράπεζα της Θεσσαλονίκης στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Το κτίριο κτίστηκε το 1908 και ονομαζόταν και Φραγκομαχαλάς επειδή δραστηριοποιούνταν πολλοί δυτικοευρωπαίοι έμποροι και διπλωμάτες.

Η πλατεία, όπου βρίσκεται το κτίριο ονομαζόταν, πλατεία Τραπεζών λόγω του ότι στεγαζόταν η πρώην τράπεζα, ενώ σε διπλανό κτίριο βρίσκονταν η οθωμανική τράπεζα.

Το κτίριο πήρε το όνομα του από τους αδερφούς Βοριοπούλου, οι οποίοι αγόρασαν το κτίριο το 1950 και κατάγονταν από την Μαλακοπή της Καππαδοκίας.

Κτίστηκε στην αυλή του αρχοντικού Αλλατίνη.

Το κτίριο ακολουθά εκλεκτιστική αρχιτεκτονική, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ένα μορφολογικό, στυλ αλλά δανείζεται από πολλά στυλ.

Από το 1908 μέχρι το 1940 στέγαζε την τράπεζα της Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και μεταπολεμικά στέγαζε την τράπεζα της Χίου.

Μετά το 1950 απέκτησε ένα εμπορικό χαρακτήρα, στέγαζε πολλά υφαντουργεία, ραφεία και αποθήκες νεωτερισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα