Ελεωνόρα Ζουγανέλη: "Κανένας λογικός Έλληνας δεν μπορεί να χαίρεται με τη βιαιότητα"

Οι καλοκαιρινές της νύχτες αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε μελωδίες από τραγούδια που τη χαρακτήρισαν και τη σημάδεψαν στην πορεία των χρόνων, αλλά και από άλλα που διεκδικούν τη δική τους θέση στην καρδιά όσων θυμώνουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ανοίγουν και κλείνουν κύκλους ζωής, υπό τους ήχους της φωνής της.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουνίου,

έχοντας στις βαλίτσες της παλιά κι αγαπημένα τραγούδια, αλλά κι έναν καινούριο δίσκο. Τρία χρόνια μετά το «Μ’ αγαπούσες κι άνθιζε», η Ελεωνόρα τραγουδά με ένταση και πάθος για φιλίες, αγάπες, ιστορίες που έμειναν στη μέση και μας διηγείται πού την έφτασαν οι έρωτες.

Όσοι βρεθούν στα μέσα του Ιούνη στο Θέατρο Δάσους θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ορισμένα από τα νέα τραγούδια της, αλλά και άλλα, με τα οποία έχουν ταυτίσει όλα αυτά τα χρόνια τη φωνή της. «Επειδή τα τραγούδια που αγαπάω είναι πάρα πολλά, δεν γίνεται να τα χωρέσουμε όλα σε μια παράσταση. ‘Ένας τίτλος μας βοηθάει να κάνουμε την επιλογή. Οι «Νύχτες Καλοκαιριού» προέκυψαν επειδή σε αυτές τις συναντήσεις ήθελα να θυμηθούμε καλοκαίρια στις θάλασσες, στις πόλεις, στις πλατείες με κόσμο και τραγούδια που έχουμε σιγοτραγουδήσει τα καλοκαίρια μας σ’ αυτή την υπέροχη χώρα που ζούμε» αναφέρει η ίδια στο Thestival και συμπληρώνει: «Εκτός από τραγούδια από τις δικές μου δουλειές, συμπεριλαμβάνω και κομμάτια που έχω σιγοτραγουδήσει τα καλοκαίρια, έχω χορέψει ή έχω διασκεδάσει μ’ αυτά και μέσα σε όλα και κάποια από τα νέα τραγούδια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αρχές Ιουνίου».

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πρώτου σταθμού αυτής της μεγάλης βόλτας ανά την Ελλάδα, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. «Με τη Θεσσαλονίκη έχω πολύ καλή επαφή, έχω πολλούς φίλους. Είναι η περίοδος της ανεμελιάς μου, των διακοπών μου, είναι πάντοτε σαν να ζω μια μικρή πενταήμερη. Έχω παρουσιάσει πολλές δουλειές μου για πρώτη φορά εκεί οπότε σίγουρα απολαμβάνω κάθε φορά την καινούρια συνάντηση. Το κοινό είναι ειλικρινές. Αν κάτι τους αρέσει, είναι πρόθυμοι και υποστηρικτικοί, αν δεν τους αρέσει, είναι εκδηλωτικοί» εξομολογείται.

Για την ίδια, το να κερδίσει τους τελευταίους είναι κι ένα μικρό στοίχημα, διότι, από το ξεκίνημα της πορείας της στόχος της ήταν να μπορέσει να επικοινωνήσει μέσω της μουσικής με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ακόμη κι αν διαφωνούν σε πολλά.
«Πάντα κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν. Μπορεί τώρα κάποιος να μη με γουστάρει και μετά να με γουστάρει. Έχουν έρθει άνθρωποι που μου είχαν πει ότι στην αρχή δεν τους άρεσα και τους αρέσω τώρα και το αντίθετο. Το να μπορεί κάποιος ενώ δεν συμπαθεί αυτό που κάνω, να έρθει στο live μου και να μη βαρεθεί και να περάσει καλά, είναι κάτι που μου είναι πολύ ευχάριστο. Θέλω να συμβαίνει» αναφέρει.

"Πού με φτάσανε οι έρωτες"

Η έναρξη της καλοκαιρινής της περιοδείας συμπίπτει με την κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής της δουλειάς με τίτλο «Πού με φτάσανε οι έρωτες». Η ίδια, αποφεύγει να δώσει το στίγμα αυτού του νέου δίσκου. Άλλωστε έχει πει πολλές φορές ότι προτιμά να «μιλά» με τα τραγούδια της, με τον τρόπο που αυτά μπορούν να αγγίξουν την ψυχή όποιου τα ακούει. «Δεν μπορώ να πω εγώ αν αυτός ο δίσκος είναι πιο ώριμος. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Τρία χρόνια ψάχνω τραγούδια και αυτά που συμπεριελήφθησαν, τα αγαπάω πολύ. Βλέπω τον εαυτό μου μέσα σε αυτά. Δεν ξέρω αν είναι μια πιο ώριμη Ελεωνόρα, είναι σίγουρα διαφορετική. Αυτή τη στιγμή της ζωής μου βρίσκω τον εαυτό μου μέσα σε αυτά» τονίζει.

Μετά το «Μ’ Αγαπούσες Κι Άνθιζε» σε συνθέσεις του Μίνου Μάτσα και στίχους της Ελένης Φωτάκη, η Ελεωνόρα επέστρεψε στην πολυσυλλεκτικότητα. Η τελευταία της δουλειά περιλαμβάνει τραγούδια πολλών δημιουργών όπως οι Σταύρος Σιόλας, Κώστας Λειβαδάς, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Σάννυ Μπαλτζη, Γιώργος Καραδήμος, Ελένη Φωτάκη κ.α. «Αυτό συμβαίνει ανάλογα με την ανάγκη μου. Είναι πώς θα σου τα φέρει η ζωή, δεν υπάρχει κανόνας» σχολιάζει η ίδια.

Τον νέο της δίσκο «ξεκλείδωσαν» τα Δεύτερα Κλειδιά, το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε σε στίχους Sunny Μπαλτζή και μουσική Γιώργου Καραδήμου. Ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία για κάποιους, ένας εσωτερικός διάλογος για ορισμένους άλλους, με τα δεύτερα κλειδιά να είναι ουσιαστικά τα αντικλείδια του εαυτού μας. Η ίδια, αποφεύγει να δίνει κατευθύνσεις. «Είναι ότι επιθυμεί ο καθένας. Εμένα το τραγούδι αυτό με πήγε στη φιλική σχέση των ανθρώπων. Είναι τί σημαίνει μοιράζομαι τη ζωή και τα βιώματά με κάποιον άλλο άνθρωπο. Όμως τα τραγούδια είναι ελεύθερα να περνάνε στον κόσμο για να τα καταλάβει ο καθένας όπως επιθυμεί καρδιά και νους του» λέει.

Κάπως έτσι γίνεται και με τους ανθρώπους που την ακολουθούν χρόνια σε όλα της τα βήματα και μοιράζονται μαζί της ιστορίες από χαρές και λύπες. «Πολύ συχνά μοιράζονται βιώματα μαζί μου και αυτό με συγκινεί. Με κάνει να προχωράω σε σχέση με αυτό που κάνω. Μου έχουν πει από το ότι παντρεύτηκαν ή έκαναν πρόταση γάμου με τραγούδι μου, μέχρι και το ότι η μαμά και το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά από κάτι πολύ σοβαρό κι άκουγαν τη μουσική μου. Όλα αυτά είναι πολύ ουσιαστικά και πάρα πολύ συγκινητικά κι είναι μεγάλη τιμή όταν συμβαίνουν. Τους ευγνωμονώ που με βάζουν στη ζωή τους» τονίζει.

"Δεν οφείλω να λέω τη γνώμη μου για πράγματα για τα οποία μπορεί να μην έχω κατασταλάξει ή να είμαι θυμωμένη"

Όταν η κουβέντα φεύγει από τα μουσικά και πάει στα πολιτικά, δείχνει να δυσανασχετεί. Όχι επειδή δεν έχει πράγματα να πει, αλλά, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν νιώθει αυτή την ανάγκη.

Δεν είναι της άποψης ότι οι καλλιτέχνες οφείλουν να τοποθετούνται πολιτικά, ακόμη και σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις της ακόμη και υπέρ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Τηρώ συνειδητά αυτή τη στάση. Δεν πιστεύω ότι είμαι ικανή να εκφράζω γνώμη για τα πάντα. Κανείς δεν πρέπει να έχει γνώμη για τα πάντα. Μέσα από τη στάση μου προσπαθώ να το δηλώσω αυτό. Ο καθένας κάνει τη ζωή και τις επιλογές του. Λέει με τους φίλους του και τους δικούς του ανθρώπους αυτό που πρεσβεύει. Δεν νιώθω ότι οφείλω σε κανέναν να λέω τη γνώμη μου για πράγματα για τα οποία μπορεί να μην έχω κατασταλάξει, να είμαι θυμωμένη κτλ» αναφέρει και προσθέτει: «Άλλωστε οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να δηλώσουμε αυτά που πιστεύουμε μόνο με το λόγο. Μπορούμε να το κάνουμε και με τη συμπεριφορά μας στην κοινωνία και τους συνανθρώπους, τους συντρόφους, τους συνεργάτες μας. Δεν είμαι άνθρωπος που συμπαθώ τα λόγια, αλλά τις πράξεις. Με ενδιαφέρει το πώς συμπεριφέρομαι και πώς μου συμπεριφέρονται».

"Κανένας λογικός Έλληνας δεν μπορεί να χαίρεται με τη βιαιότητα"

Η κουβέντα μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την άναδρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη που προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Η ίδια, σοκαρισμένη, εύχεται όλοι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι «η βία, σε κάθε της έκφραση, πρέπει να φύγει από τη ζωή μας».

«Θέλω να πιστεύω ότι κανένας λογικός Έλληνας δεν μπορεί να χαίρεται με τη βιαιότητα. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου ότι μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί δίπλα στη βιαιότητα. Αρκεί να βάλει εαυτό του, τον πατέρα του, τον παππού του, στη θέση οποιουδήποτε υφίσταται βία. Δεν θα ήμουν ποτέ σύμφωνη. Τη σιχαίνομαι και όταν την προκαλώ εγώ άθελά μου με κάποιες συμπεριφορές ή όταν μου την προκαλεί κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Γιατί βία δεν είναι μόνο το ξύλο, η βία μπορεί πολλές εκφάνσεις» αναφέρει.

Η ίδια προσπαθεί να ξορκίσει τις ασχήμιες που βλέπουμε γύρω μας με τη μουσική και το ίδιο σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει, έχοντας δίπλα της μια δυνατή παρέα και στις αποσκευές της τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή.

Info:

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

«ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ», ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Έναρξη: 21.30

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων:

Τα πρώτα εισιτήρια και για περιορισμένο αριθμό: 10€
στην συνέχεια: 13€ προπώληση, 15€ ταμείο, 10€ ΑμΕΑ – ανέργων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

- στο εκδοτήριο της TICKET SERVICES Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα
- στο ticketservices.gr
- στο tickets.public.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567

Και στα:

• Ταμείο ΚΘΒΕ - Πλατεία Αριστοτέλους
• Ταμείο Βασιλικού Θεάτρου.

Keywords
ζουγανελη, χαιρεται, θεσσαλονικη, ιουνίου, θεατρο, νέα, ελλαδα, live, μπαλτζη, σημαίνει, νους, οφείλω, τσιπρας, υφίσταται, info, εισιτήρια, αμεα, ticket, public, κθβε, λιτσα πατερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, αθηνα, βαγγελης λειβαδας, Καλή Χρονιά, η ζωη, κοινωνια, ελενη, τι σημαινει, αμεα, γνωμη, δουλεια, κθβε, μουσικη, ξυλο, περιοδος, τα νεα, τραγουδια, φιλια, public, ανθρωπος, βαλιτσες, γεγονος, γινεται, δευτερα, δικη, δειχνει, δωσει, ευχαριστο, ευκαιρια, υπαρχει, εισιτήρια, εκφραση, εμειναν, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υφίσταται, λογια, λογο, μαμα, μικρο, μπαλτζη, ξεκινημα, παντα, ουσιαστικα, οφείλω, παιδι, παθος, πορτες, ψυχη, σαννυ μπαλτζη, σιγουρα, συνεχεια, στιγμα, τιμη, τρια, τιτλος, φωνη, φορα, βηματα, δουλειες, ερωτες, χωρα, υμνος, ιουνίου, καρδια, κωστας, νοσοκομειο, νους, σημαίνει, ticket, θαλασσες, θελω να, υπεροχη, βιωματα
Τυχαία Θέματα