Ελ. Ράπτη: Ερώτηση για την αύξηση χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα «Αύξηση χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Η Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό:

1. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο σχολικών επιτροπών για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα, καταρχήν αποπληρωμής των δαπανών θέρμανσης,

αλλά και άλλες άμεσες υποχρεώσεις τους;

2. Πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο από πλευράς χρηματοδότησης τις σωρευμένες υποχρεώσεις των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αύξηση χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης»

Κυρία Υπουργέ,
Παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2019 ο τομέας της δημόσια εκπαίδευσης κινείται σε θετική τροχιά, το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης παραμένει ένα γεγονός που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ειδικότερα, η λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω των Σχολικών τους Επιτροπών, απειλείται λόγω μίας μακράς περιόδου υποχρηματοδότησης, κατά την οποία δεν ήταν δυνατή η αποπληρωμή προμηθευτών βασικότατων αναγκών τους, όπως για παράδειγμα υλικά και βασικές προμήθειες, έξοδα θέρμανσης και υπηρεσιών δικτύου και λοιπός πάγιος εξοπλισμός.
Σε πρόσφατη συνάντησή μου με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο των δύο Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκα για την ανάγκη άμεσης έκτακτης επιχορήγησης αυτών, μιας και η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε χρέη ύψους 1.700.00 ευρώ για τις δύο Σχολικές Επιτροπές.
Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της υπηρεσίας αφορούν έξοδα θέρμανσης, δαπάνες ύδρευσης, υλικά και υπηρεσίες καθαριότητας, γραφική ύλη, ηλεκτρολογικό υλικό, σταθερή τηλεφωνία, συντηρήσεις, υποχρεώσεις ΔΕΚΟ, αποφράξεις, απολυμάνσεις κ.α.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει στην πλειοψηφία του γηρασμένα σχολικά κτίρια με άμεση συνέπεια την πολυέξοδη συντήρησή τους.
Δεδομένης της σημασίας της σωστής λειτουργίας των σχολείων της χώρας,
Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

3. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο σχολικών επιτροπών για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα, καταρχήν αποπληρωμής των δαπανών θέρμανσης, αλλά και άλλες άμεσες υποχρεώσεις τους;
4. Πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο από πλευράς χρηματοδότησης τις σωρευμένες υποχρεώσεις των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης;».

Keywords
Τυχαία Θέματα