"Είναι και ο μπαμπάς εδώ;" εκδήλωση με αφορμή την Γιορτή του Πατέρα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

«Είναι και ο μπαμπάς εδώ;» ήταν το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν χθες Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 το Αρεταίειο Νοσοκομείο, η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική και η Επιτροπή «Φιλικό προς τη Μητέρα Νοσοκομείο», με αφορμή την Γιορτή του Πατέρα.

Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας μέσα σε μία οικογένεια και αυτό επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, καταρρίπτοντας

το στερεότυπο του πατέρα- θεατή.

Εκπροσωπώντας τις μαίες του Αρεταίειου Νοσοκομείου, η προϊσταμένη Εξωτερικών Μαιευτικών Ιατρείων και Παραλαβής Επιτόκων, Χρυσή Τεγοπούλου, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για τις οικογένειες το γεγονός πως το νοσοκομείο είναι φιλικό προς τα μωρά (baby friendly). Ανέπτυξε όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του νοσοκομείου για την στήριξη των εγκύων παρέχοντας προγεννητικά μαθήματα, αλλά και των νέων μητέρων με την διαδικασία του θηλασμού. Η κ. Τεγοπούλου πρόσθεσε πως κάθε άνθρωπος ορίζεται με βάση δύο πρόσωπα, την μητέρα και τον πατέρα, υπενθυμίζοντας την ρήση του R. Skynner «με τον τρόπο που ένα καράβι όταν γνωρίζει δύο σημεία του ορίζοντα μπορεί να ορίσει τη θέση στην οποία βρίσκεται στον ωκεανό».

Ο Δημοσθένης Γκαβέας θυμήθηκε την γέννηση της κόρης του πριν από τρία χρόνια στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και απάντησε εμφατικά λέγοντας πως φυσικά και ο μπαμπάς είναι εδώ. «Ο πατέρας λειτουργεί ως αντίσταση στον ολετήρα του μεταμοντερνισμού, στη διαφύλαξη του ανθρώπου έναντι του μετανθρώπου. Η πατρότητα είναι μια μάχη για να παραμείνει η οικογένεια λιμάνι σε έναν άκαρδο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του.

Για την εμπειρία του τοκετού στο Αρεταίειο Νοσοκομείο μίλησε η Πόπη Καλαϊτζή, σημειώνοντας πόσο βοήθησε την οικογένειά της το γεγονός πως γέννησε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το καλό κλίμα στην αίθουσα τοκετών έπεισε τελικά τον σύζυγό μου να συμμετέχει και να μείνει και τις 25 ώρες του τοκετού». Εξήρε τις μαίες, οι οποίες την βοήθησαν και την υποστήριξαν ιδιαίτερα στον θηλασμό. «Το rooming in, δηλαδή το γεγονός ότι είχα από την πρώτη στιγμή και μέχρι να φύγω από το μαιευτήριο το μωρό μου δίπλα μου συνέβαλε στο να αντιληφθώ την μητρότητα σε όλες της τις διαστάσεις, αλλά και να νιώσουμε οικογένεια από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.

Οι ψυχολόγοι Αγγελική Μαστραποστόλη και Λαμπρινή Βλασακίδου ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού στα διάφορα στάδια, από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή του. Εξάλλου ο πατέρας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας, ενώ στηρίζει τη μητέρα στο νέο ρόλο της στενής συναλλαγής με το βρέφος και της κάλυψης των αναγκών του.

Η προϊσταμένη του Μαιευτικού Γυναικολογικού τομέα, Ράνια Νικολοπούλου τόνισε πώς «το σημαντικότερο είναι ένα ασφαλές πλαίσιομαίευσης με την υποστήριξη της διεπιστημονικής μας ομάδας», ανέφερε.

Στην αρχή της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Καθηγητή Ευθύμιο Δεληγεώρογλου Διευθυντή της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, για την πολύτιμη συνεισφορά του. Εκ μέρους όλων των μελών της Κλινικής την απονομή έκανε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και ιδρύτρια του all4mama.gr, Ζωή Κρονάκη. Το παρών έδωσαν μέλη του προσωπικού όλων των Κλινικών του Αρεταίειου Νοσοκομείου, γονείς παιδιών που γεννήθηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα