Εγκαινιάστηκε η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Νικόπολη (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γεώργιο Κίρκο και το δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, παρουσία και του Επιτρόπου για θέματα Υγείας της Ε.Ε. Βιτένις Αντριουκαΐτις.

Στην τελετή του αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλως- Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση για το θεσμό των ΤΟΜΥ που τις χαρακτήρισε ως τομή και απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, με δεδομένο

ότι υπάρχουν «ταξικές διακρίσεις» σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ απένειμε τα εύσημα στον δήμαρχο για τη διεκδίκηση και επιτυχή έκβαση τελικά της προσπάθειας, με την εγκατάσταση των τεσσάρων συνολικά ΤΟΜΥ στο δήμο Παύλου Μελά.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Διασύνδεση όλων των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δεμουρτζίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Γεννιέται ένας νέος θεσμός που μπορεί με τη συμβολή όλων μας να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να ξανακερδίσουμε τη μάχη της πρόληψης, τη στροφή στην αγωγή υγείας.

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην Υγεία, που καλύπτεται από ιδιωτικές δαπάνες. Και τι δαπάνες! Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις Υπηρεσίες που παρέχει η Δημόσια Υγεία και μάλιστα να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουμε την αμεσότητα, καλύτερη επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό, καλύτερη αντίληψη των τοπικών προβλημάτων και αναγκών και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο Τομέα της Υγείας χαράσσουμε τη δική μας σημαντική πολιτική υποστήριξης στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Πολιτικές Υγείας με τα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, τη Βοήθεια στο σπίτι, υπηρεσίες κατ΄οίκον βοήθειας σε ηλικωμένους και σε ΑμεΑ.

Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ιατρείο και Φυσικοθεραπευτήριο, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τις Ημέρες Υγείας και το Ραντεβού με τα παιδιά, το νέο θεσμό για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους στις μικρές ηλικίες.

Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και να στηρίξουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που επενδύουν στην υγεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να οραματιστούμε προσωπικές υπηρεσίες υγείας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και το σημαντικότερο όλων:

Να συμβάλουμε στη διασύνδεση όλων των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ώστε να υπάρχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ, καλύτερη αποτελεσματικότητα με μικρότερο κόστος.

Να εντοπίσουμε τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και τις διαθέσιμες υπηρεσίες που μπορούν να τις καλύψουν».

Παρέμβαση υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού

«Η πιο σημαντική και κρίσιμη έλλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η ανυπαρξία ενός οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Αυτό που αλλάζει με το νέο μοντέλο ΠΦΥ και τις νέες δομές (ΤΟΜΥ) είναι η φιλοσοφία του Συστήματος Υγείας: από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα με έμφαση στη θεραπεία, επιχειρούμε την αναδιοργάνωση του με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της αρρώστιας, στην οικογενειακή ιατρική, στην κοινοτική φροντίδα, στις δράσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Οι αποκεντρωμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εξασφαλίζουν εγγύτητα προς τους πολίτες, προσωπική σχέση με τους επαγγελματίες υγείας και συνέχεια στη φροντίδα.

Ακριβώς επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης ανθρώπινων και υλικών πόρων που συνεπάγεται το σημερινό στρεβλό και ανεπαρκές δίκτυο εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών, χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ, που έχει αποδειχθεί από τη βιβλιογραφία και τη διεθνή εμπειρία ότι είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ποιοτικότερη φροντίδα, την ορθολογικότερη χρήση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ αναπτύσσεται σιγά-σιγά η δομημένη πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα Υγείας, ένα οργανωμένο σύστημα παραπομπών, η συστηματική παρέμβαση στην κοινότητα είτε για δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας είτε για τη φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η διάγνωση των υγειονομικών αναγκών (ατομικών, συλλογικών, τοπικών, περιφερειακών ) και κυρίως η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το Σύστημα Υγείας και η συνέχεια στη φροντίδα.

Μια τόσο σημαντική αλλαγή στο Σύστημα Υγείας απαιτεί αλλαγή κοινωνικής κουλτούρας που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος για να τροποποιηθεί η αντίληψη κατ’ αρχήν των επαγγελματιών υγείας και, στη συνέχεια, των πολιτών. Ο βασικός πολιτικός λόγος που η πρόληψη ήταν πάντα στο περιθώριο της πολιτική υγείας είναι το γεγονός ότι δεν αποδίδει άμεσο και χειροπιαστό πολιτικό όφελος, ότι απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και διατομεακές δράσεις, ότι το μοντέλο του υπερσύγχρονου νοσοκομείου είναι πιο ελκυστικό, ότι η επιρροή της ιατροκεντρικής περίθαλψης παραμένει ισχυρή, ότι η πρόληψη δεν «πουλάει» επιστημονικά, ακαδημαϊκά, συνδικαλιστικά, πολιτικά.

Όπως όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί στο παρελθόν που χρηματοδοτήθηκαν στην αρχή με ευρωπαϊκούς πόρους ( ΚΕΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας), έτσι και οι ΤΟΜΥ θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η συνέχεια της λειτουργίας τους και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος.

Η ΠΦΥ δεν είναι συμβατή με τη λογική της αγοράς, με το ιατροκεντρικό μοντέλο στο Σύστημα Υγείας, με τις υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες, με τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις κάθε είδους. Αντίθετα είναι σύμφυτη με την ισότιμη και
καθολική κάλυψη, με την τεκμηριωμένη, συνεχή και ποιοτική φροντίδα, με την τομεοποίηση, την εγγύτητα, την εξωστρέφεια του συστήματος, την έμφαση στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία».

Πρώτη Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας στη Νικόπολη

Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, συγκροτήθηκε και παρέχει τις Υπηρεσίες της από την Τρίτη 5/12/2017 και στεγάζεται σε κτήριο (ισόγειο) με δυνατότητα πρόσβασης και για ΑμεΑ, στην οδό Γενναδίου και Κωλέττη, στην καρδιά της Νικόπολης (πολύ κοντά στην έδρα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά και δίπλα σε σχολικές μονάδες, παιδική χαρά, ΚΑΠΗ, Ιερό Ναό).

Διαθέτει 12 άτομα προσωπικό, 5 γιατρούς, 2 νοσηλευτές, 2 επισκέπτες Υγείας, 1 Κοινωνική Λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους και οι ώρες λειτουργίας είναι από 07:00 έως τις 21:00.

Οι ΤΟΜΥ μεταξύ άλλων θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.

Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος

• θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών,
• θα τους εξετάζουν δωρεάν,
• θα κρατούν ιατρικό φάκελο – ιστορικό,
• θα συνταγογραφούν,
• θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας
• και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς κ.λπ).

Η συγκρότηση της Τ.ΟΜ.Υ. έγινε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης που αφορά τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (κωδικός ΟΠΣ 5008035, κωδικός υποέργου 2).

Η ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς αναβαθμίζει θεσμικά το ρόλο των οικογενειακών ιατρών στο σύνολο του πληθυσμού, προβλέπει τη συνεχή και ολιστική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και εξορθολογίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο βαθμό που τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αυτών θα αποσυμφορηθούν σημαντικά από περιστατικά που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ τις δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ.

Η καλή συνεργασία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, του Διοικητή της Γιώργου Κίρκου και των υπηρεσιακών στελεχών του, με τον κ. Δεμουρτζίδη και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και χωρίς καμία ολιγωρία να επιτευχθεί η τάχιστη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τα απαραίτητα κτίρια, τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες και στους άλλους επιλεγμένους χώρους:

• στην Ευκαρπία (εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24),
• στο κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, επί της Αγίας Μαρίνης 4
• στη Σταυρούπολη, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης της Οδού Λαγκαδά.

Keywords
Τυχαία Θέματα