Εγκαίνια μετά μουσικής και περιπάτου στον πεζόδρομο της Αγίου Μηνά (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Με μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και τραγούδια από την ορχήστρα του Βαφοπουλειου Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πεζόδρομου της Αγίου Μηνά, στη Θεσσαλονίκη.

Η οδός Αγίου Μηνά μετατράπηκε σε πεζόδρομο μετά και τις εργασίες ανάπλασης, που έφεραν στο φως τις γραμμές του παλιού τραμ

της πόλης.

«Μια και βρέθηκαν οι γραμμές του τραμ δόθηκε μια αφορμή να γίνει μία φωτογραφική έκθεση στο ΜΙΕΤ, μία έκθεση που δείχνει, που δείχνει πως ήταν όλη αυτή η περιοχή καομη και πριν από την πυρκαγιά, αλλά και πως εξελίχθηκε. Οι αναπλάσεις σε όποια σημεία γίνουν, στην Γούναρη, στα Κάστρα, στη Στρατηγού Καλλάρη έχουν ένα κεντρικό σκεπτικό, να αναδείξουμε ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και μέσα από αυτό να αντιλαμβάνεται ο κόσμος πώς ήταν η Θεσσαλονίκη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο των εγκαινίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο συλλέκτης Σάκης Καβακοπουλος δώρισε στον κ. Μπουτάρη ένα κουδούνι τραμ, το οποίο αναπαράγει και σήμερα ήχο που ακούγαμε στο τραμ. Ο ίδιος το βρήκε στα σκουπίδια και αποφάσισε να το κάνει δώρο στον δήμαρχο της πόλης.

«Σημαντική αστική αναβάθμιση» χαρακτήρισε το έργο ο περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια. «Είναι ένας πεζόδρομος, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί και με τα καταστήματα αλλά διατηρώντας τα στοιχεία της ιστορίας μας, όπως είναι οι γραμμές του τραμ. Αυτές οι γραμμές αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Θεσσαλονίκη μας έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει ακόμη πιο μακριά στο μέλλον».

Η οδός Αγίου Μηνά αναπλάστηκε το 2019 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελήφθησαν αναπλάσεις και άλλων περιοχών, όπως π.χ. των οδών Συγγρού. Β. Ηρακλείου, Αρχαιολογικού Μουσείου κ.α. Για την υλοποίηση του προγράμματος ο δήμος συνεργάστηκε με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Με την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ, η αρχική μελέτη του έργου τροποποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και έτσι η νέα διαρρύθμιση της οδού Αγίου Μηνά διασώζει το πολύτιμο ψήγμα της νεότερης ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή οδός Αγίου Μηνά είναι κατάλοιπο της παλιάς οθωμανικής οδού Καπάνατζα, βασικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης που ένωνε την πλατεία Εμπορίου με τη σημερινή πλατεία Φαναριωτών.

Μετά το 1912 ο δρόμος μετονομάστηκε σε Ιωάννου Τσιμισκή. Μετά την πυρκαγιά του 1917 και τη χάραξη της νέας Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ, ο δρόμος επιβίωσε ως αυτόνομος δρόμος και ονομάστηκε Αγίου Μηνά.

Το τραμ

Οι εργασίες ανάπλασης έφεραν στο φως τις γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη γραμμή, από την εποχή που ήταν ιππήλατο (1893-1907) ένωνε το Αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό Σθιδηροδρομικό Σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημερινή Νίκης).

Το 1927, λόγω των εργασιών υπερύψωσης της Λ. Νίκης κατά περίπου ένα μέτρο, η γραμμή ξηλώθηκε και τοποθετήθηκε στη Νέα Τσιμισκή, στην οποία ερχόταν από τον Λευκό Πύργο μέσω της Παύλου Μελά (Διαγωνίου). Επειδή όμως η Νέα Τσιμισκή είχε φτάσει τότε μόνο μέχρι την οδό Κατούνη, το τραμ έπρεπε να κάνε αναστροφή για να επιστρέψει στο Ντεπώ. Αυτή γινόταν μέσω της θηλιάς γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο Βενιζέλου- Αγίου Μηνά- Ίωνος Δραγούμη- Νέας Τσισμική.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr από τα εγκαίνια:

Keywords
Τυχαία Θέματα