Εγκαίνια για τα "Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας" σήμερα στη Ζώγια

H «Ζώγια / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια» σας προσκαλεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 20.00 στο χώρο της, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας».

Η είσοδος για την έκθεση είναι ελεύθερη προς το κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Άθωνος aRT sPACE»

Λίγα λόγια για τα έργα

Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρα χαρακτικά

σε ξύλο και λινόλεουμ, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν από το αρχείο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Τα χαρακτικά παρουσιάζουν τη διορθωμένη εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης από την εποχή των σταυροφοριών και μετά, στα πρότυπα χάραξης διαφορετικών εργαστηρίων της κεντρικής Ευρώπης.

Πρόκειται για υλικό που προέκυψε από την μελέτη των πρώτων απεικονίσεων της πόλης στο μυχό του Θερμαϊκού, εικόνες γεμάτες λάθη και ανακρίβειες. Ήταν (τότε) εικόνες μιας πόλης την οποία ποτέ δεν αντίκρισαν αυτοί που τις εικόνες της φτιάχνανε, αλλά «έπρεπε» να την «εικονογραφήσουν» για τις ανάγκες έκδοσης ενός «ταξιδιωτικού ημερολογίου» ή μίας «αναφοράς».

Τα «Χαρακτικά για τη Θεσσαλονίκη» δείχνουν «παλιομοδίτικα» γιατί είναι καμωμένα στο ύφος και με την τεχνική που διαφορετικές σχολές απεικόνισης πόλεων θα χαράσσανε για το «πορτρέτο» της, αιώνες πριν. Τα «Πορτρέτα της Συμπρωτεύουσας» είναι χαρακτικά στα πρότυπα χάραξης διαφορετικών εργαστηρίων πόλεων της κεντρικής Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τη Θεσσαλονίκη

Το αρχικό αλλά και σημερινό όνομα της πόλης είναι Θεσσαλονίκη.

Η Πόλις ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, στρατηγό της Μακεδονίας και επιμελητή του Αλέξανδρου Δ΄, ανήλικου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Θεσσαλονίκη έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του Κάσσανδρου, Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων του, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι: Θετταλονίκη, Θεσσαλονίκεια, Θεσσαλονείκη, και Θεσσαλονικέων.

Το όνομα Σαλονίκη στα Ελληνικά, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο «Χρονικόν Του Μορέως» (14ος αιώνας) και είναι κοινό σε δημοτικά τραγούδια.

Αυτή είναι και η βάση για την ονομασία της πόλης σε άλλες γλώσσες: Солѹнь (Solun) στην Παλαιά Σλάβικη, (Salonika) στην Εβραική Ladino, Selânik στην Οθωμανική Τουρκική και Selanik στα μοντέρνα Τουρκικά, Solun ή Солун στα Σλάβικα του Νότου, Салоники (Saloníki) στα Ρώσικα, Sãrunã στα Aromanian, και Salonica ή Salonika στα Αγγλικά.

Η πόλη πήρε ξανά το αρχικό της όνομα το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, όταν απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, και ενώθηκε με το «Βασίλειον της Ελλάδος».

Ιnfo:

Έκθεση χαρακτικών: «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας»

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη.

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 243.459 και εδώ

και της «Άθωνος aRT sPACE».

Keywords
Τυχαία Θέματα