Έφυγε από τη ζωή η Ρωσίδα ακτιβίστρια Λιουντμίλα Αλεξέεβα

Έφυγε από τη ζωή η Ρωσίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην αντιφρονούσα της Σοβιετικής Ένωσης, Λιουντμίλα Αλεξέεβα. Η γυναίκα που αποτέλεσε ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στη σύγχρονη Ρωσία, απεβίωσε στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, έπεται από μακρά ασθένεια.

Διετέλεσε πρόεδρος της Οργάνωσης Ελσίνκι της Μόσχας και ενεργό μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους οικείους της ακτιβίστριας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν «εκτιμούσε πολύ τη συμβολή της Λιουντμίλα Αλεξέεβα στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία, είχε μεγάλο σεβασμό προς την άποψή της επί πολλών θεμάτων σχετικά με τη ζωή στη χώρα μας» επισήμανε ο Πεσκόφ.

Η Λιουντμίλα Αλεξέεβα υπήρξε επίσης ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στην Σοβιετική Ένωση, κατόπιν στη Ρωσία.

Το 1976 έγινε μία από τις ιδρύτριες της Οργάνωσης Ελσίνκι της Μόσχας, τα μέλη της οποίας με την πάροδο του χρόνου συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές ή εξαναγκάστηκαν στην εξορία.

Στην εξορία, συνέχισε να υπερασπίζεται τους αντιφρονούντες, ενώ επέστρεψε στη Μόσχα το 1993, μετά την πρώτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξέεβα έδωσε πληθώρα μαχών, τόσο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον ύποπτο θάνατο στη φυλακή του νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι όσο για να καταγγείλει τη δίκη του πρώην ολιγάρχη κι επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, λέγοντας ότι «σε αυτήν την υπόθεση όλα έγιναν όχι σύμφωνα με τον νόμο, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από ψηλά».

Το 2009 τιμήθηκε στο Στρασβούργο, μαζί με τους υπευθύνους της ρωσικής μκο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, με το βραβείο Ζαχάροφ, τη διάκριση που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε υπέρμαχους της ελευθερίας της σκέψης παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα