Εδώ φυλάσσονται οι "θησαυροί" του μετρό Θεσσαλονίκης! (VIDEO)

Περίπου 300.000 κινητά αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων που εργάζονται στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης όλα τα τελευταία χρόνια που είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου έργου υποδομής στην πόλη.

Πέρα από τον σταθμό της Βενιζέλου, με την επιβλητική

μέση οδό της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τον σταθμό της Αγίας Σοφίας με το εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα, τις δύο μαρμαρόστρωτες πλατείες και τα ξεχωριστά ψηφιδωτά, τα οποία θα αποτελέσουν τα δύο ανοιχτά μουσεία σε σταθμούς του μετρό, χάρη στις εργασίες του μετρό, αποκαλύφθηκαν και χιλιάδες άλλοι αρχαιολογικοί “θησαυροί”, στους υπόλοιπους σταθμούς και κυρίως στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, το Συντριβάνι και την Πλατεία Δημοκρατίας,

Τα κινητά αυτά ευρήματα, μεταξύ των οποίων μαρμάρινες λάρνακες και σαρκοφάγοι, ταφικές στήλες, ειδώλια, κοσμήματα και κεραμικά φυλάσσονται σε αποθήκη στην περιοχή του Καλοχωρίου και ορισμένα από αυτά θα εκτεθούν σε προθήκες σε σταθμούς του μετρό.

"Θεωρούμε ότι ο πιο πρόσφορος σταθμός θα μπορούσε να είναι το σιντριβάνι που έχει τελειώσει και η ανασκαφή και ο σταθμός. Πιστεύουμε τους επόμενους δύο μήνες να πούμε περίπου πως θα προτείναμε να διαμορφωθούν οι σταθμοί με τι αρχαιότητες μέσα", τόνισε μιλώντας στην TV100 η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη.

Τα υπόλοιπα πρόκειται να εκτεθούν στο Μουσείο Μετρό, το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό. "Υπάρχει η βασική σκέψη να δημιουργηθεί μουσείο μετρό Θεσσαλονίκης. Το μουσείο δεν θα αναδείξει μόνο τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έγιναν για την κατασκευή του μετρό, Θα είναι ένα μουσείο που θα θυμίζει στον επισκέπτη τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε αυτό το πολύπαθο έργο", σημείωσε στη Δημοτική Τηλεόραση ο κ. Μυλόπουλος.

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ της TV100:

Keywords
Τυχαία Θέματα