Εμπόδια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης στην παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Στο «αέρα» βρίσκεται η παραχώρηση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» καθώς τίθενται εμπόδια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Σάββας αρνήθηκε να εγκρίνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά, με τις οποίες έγινε ανταλλαγή 83 δημοτικών διαμερισμάτων για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου για 99 χρόνια.

Σημειώνεται

ότι η σύμβαση για την παραχώρηση του Παύλου Μελά έχει εγκριθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και από το δημοτικό συμβούλιο του ομώνυμου δήμου με πλειοψηφία.

Δεδομένης της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της δέσμευσης για παραχώρηση του στρατοπέδου τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Σάββας θέτει ορισμένα ερωτήματα από το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο ζητά την παροχή διευκρινίσεων, όπως και από το δήμο Παύλου Μελά.

Όπως αναφέρει η «Μακεδονία» υπάρχουν δέκα λόγοι για τους οποίους η παραχώρηση των διαμερισμάτων στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης χρήσης του πρώην στρατοπέδου αντίκειται σε μία σειρά από νόμους, νομολογίες και διατάξεις.

Στους κυριότερους λόγους που επικαλείται η απόφαση του κ. Σάββα προκειμένου να μην εγκριθούν οι απόφασεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι «η υπό κρίση σύμβαση δεν φέρει τα στοιχεία ανταλλαγής ακινήτων» και ότι η «η χρήση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής παρά μόνο η μεταβίβαση ελεύθερης κυριότητας». Ακόμη, ο δήμος δεν προχώρησε στην εκτίμηση της εκτίμησης της τρέχουσας αξίας των δωρηθέντων διαμερισμάτων «από την οποία να προκύπτει η στάθμιση της ωφέλειας που αποκομίζει ο δήμος με την παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου σε σχέση με την απώλεια των περιουσιακών του στοιχείων». Παράλληλα, αναφέρεται πως τα 83 διαμερίσματα αποκτήθηκαν από το δήμο μέσου της αξιοποίησης του κοινωνικού συντελεστή. Στην απόφαση σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά «προορίζονται αποκλειστικά για υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων ή κοινής ωφέλειας».

Τί λέει ο δήμαρχος Παύλου Μελά

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης είχε την υποχρέωση μέσα σε ένα μήνα να κάνει τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά. «Πριν κάποιες μέρες μας έστειλε ένα έγγραφο, όπου κάνει κάποιες παρατηρήσεις και ζητά διευκρινίσεις επί της απόφασης από το δήμο και απευθύνει ερώτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την νομιμότητα αυτή της απόφασης. Θα απαντήσουμε και εμείς και το υπουργείο και η Αποκεντρωμένη πρέπει να αποφασίσει ξανά να αποφασίσει για αυτό», ανέφερε στο thestival.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ο κ. Δεμουρτζίδης τόνισε ότι έλαβε την διαβεβαίωση πως από πλευρά κυβέρνησης θα γίνει ότι είναι εφικτό για να προχωρήσει η παραχώρηση. «Έχω μιλήσει με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείο Εσωτερικών και με την κα Νοτοπούλου από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι οποίοι επανέλαβαν την θέση της κυβέρνησης να δοθεί το στρατόπεδο και ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί αυτή η παραχώρηση».

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι θα γίνει τελικώς η παραχώρηση ο κ. Δεμουρτζίδης σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το στρατόπεδο, την εξαγγελία που έκανε ο πρωθυπουργός όταν μας έφερε την σύμβαση στις 8 Μαρτίου πιστεύω ότι θα βρεθεί μία λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα