Ε. Βενιζέλος: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενδίδουν προκαταβολικά σε όλα

Επίθεση κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και για τη συμφωνία που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως

«η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενδίδει προκαταβολικά σε όλα. Καμώνεται πως διαπραγματεύεται για εσωτερική κατανάλωση».

«Είναι αντιφατικό και πρωθύστερο να συμφωνείς σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά πριν συμφωνήσεις σε ζητήματα όπως η μέση διάρκεια και το μέσο επιτόκιο του χρέους που σου επιτρέπουν να έχεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί έχεις μικρότερο επίπεδο ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τις προσδοκίες που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός για το χρέος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά πως «πρόκειται για απλοϊκά μοτίβα προπαγάνδας».

Ερωτηθείς για το εάν είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην αλλαγή του αφηγήματος της. Δηλαδή στις διακυμάνσεις του δημοσιονομικού εθνικοκαϊκισμού. Αφού μας ταλαιπώρησε επί χρόνια ολόκληρα καταγγέλλοντας ως αδύνατα και βλαπτικά για την οικονομία τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είχαμε συμφωνήσει εμείς, σε συνάρτηση με υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά ξαφνικά άλλαξε το αφήγημα της και προβάλλει το επιχείρημα της μεγάλης δημοσιονομικής επιτυχίας του 2016, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,2%, όταν η χώρα είχε υποχρέωση να εμφανίσει πλεόνασμα 0,5%».

Αναφορικά με το εάν θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει την τετραετία, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως «αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Θα επιδιώξει να φθάσει μέχρι το τέλος του προγράμματος, διότι μετά θα είναι πια επι θύραις η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που θέλει να τα κληροδοτήσει ως βάρος στην επόμενη κυβέρνηση».

Σχετικά με την επίθεση στον κ. Λουκά Παπαδήμο ο κ. Βενιζέλος είπε «είναι όχι συμβολική αλλά αιματηρή, δολοφονική επίθεση κατά του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης υψηλής εθνικής υπευθυνότητας που αγωνίστηκε να προστατεύσει τη Πατρίδα από την απόλυτη καταστροφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα