Δρ. Τσαβλής: O νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης μιλά για τις "μαραθώνιες" συνεδριάσεις, το κάπνισμα και τη σχέση του με τον Κ. Ζέρβα

Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και επόμενος πρόεδρος του Σώματος, Δρόσος Τσαβλής, μιλά στο thestival.gr.

O κ. Τσαβλής κάνει μια μικρή αναδρομή και θυμάται τι ήταν αυτό που τον έκανε να συμμετέχει στα κοινά με τον

Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και για το αν πίστευε ότι είναι εφικτός ο στόχος της δημαρχίας.

Παράλληλα μιλά για τις πολλές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο και για το αν θα καταφέρει να τις κουμαντάρει, τις «μαραθώνιες» συνεδριάσεις, τις μεταδόσεις από την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης αλλά και τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

Τέλος διαβεβαιώνει ότι το κάπνισμα στο δημαρχείο και στους διαδρόμους έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με αυτόν πρόεδρο, τελειώνει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δρόσου Τσαβλή στο thestival.gr:

- Πότε αποφασίσατε να συστρατευτείτε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τι ήταν αυτό που σας έκανε να συμμετάσχετε στα κοινά; Πιστεύατε τότε ότι είναι εφικτός ο στόχος της δημαρχίας;

Τον κ. Ζέρβα γνώριζα πολλά χρόνια ως δημόσιο πρόσωπο της πόλης αφού ήταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Η πρώτη δια ζώσης γνωριμία μας έγινε το 2015 τυχαία στο αεροδρόμιο. Τον πλησίασα, του συστήθηκα και του είπα ότι αν ποτέ αποφασίσει να κάνει κάποια αυτοδιοικητική ανεξάρτητη κίνηση να θεωρεί ότι θα βρίσκομαι στο πλευρό του.

Τον περασμένο Οκτώβριο με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να συναντηθούμε. Μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης και του είπα απευθείας ότι θα συστρατευτώ κι εγώ. Κριτήριο γι αυτήν την άμεση ανταπόκρισή μου ήταν η προσωπικότητα του Δημάρχου. Άνθρωπος τεχνοκράτης, σύγχρονος, ευθύς, εργατικός, τελειομανής, χωρίς οικονομικά βαρίδια και υποχρεώσεις σε κανέναν, με γνωστή εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα, με όραμα για την πόλη και τους ανθρώπους της, με αγάπη και ευαισθησία για το περιβάλλον και τα ζώα. Δεν ήθελε, λοιπόν, πολύ να αποφασίσω να θέσω στην υπηρεσία του κ. Ζέρβα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησα με τη συμμετοχή μου στα κοινά από το 2006 ως το 2010. Όπως γνωρίζετε διετέλεσα την περίοδο εκείνη Διαμερισματικός Σύμβουλος στο 5ο Διαμέρισμα (Κοινότητα αποκαλείται σήμερα) και η εμπειρία ήταν μοναδική .

Η ενασχόληση λοιπόν τώρα με τα κοινά ήρθε πολύ ομαλά. Με την ευρύτερη έννοια του όρου «κοινά» ένας γιατρός συμμετέχει καθημερινώς σε αυτά, διότι καλείται να αντιμετωπίσει μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα των ασθενών του, να τα διαγνώσει κατ’ αρχήν και στη συνέχεια να τα θεραπεύσει. Οπότε η μετάβαση ενός γιατρού από τη μονάδα του ασθενούς στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης είναι θα έλεγα εύκολη διαδικασία γιατί είναι εκπαιδευμένος να ασχολείται με τα προβλήματα των άλλων. Γνωρίζοντας, λοιπόν, από κοντά τον κ. Ζέρβα, συζητώντας μαζί του για τις λύσεις που είχε στο μυαλό του για τα προβλήματα της πόλης, βλέποντας τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του κατάλαβα αμέσως ότι είχα μπροστά μου το νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνει την ανατροπή, ότι θα πείσει τους συμπολίτες μας ότι είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τη «δουλειά» στην πόλη μας. Δεν είχα καμία αμφιβολία από την αρχή ως το τέλος. Ακόμα και όταν οι δημοσκοπήσεις μας κατέτασσαν 5ους ή 6ους με ποσοστά της τάξης του 3-4%.

Εγώ έβλεπα στον κόσμο τη λαχτάρα για αλλαγή, για νέο αίμα και αέρα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που γινόταν μήνα με το μήνα ένα δυνατό κύμα, το οποίο τελικά έφερε την αλλαγή στις 2 Ιουνίου.

- Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε ότι θα σας προτείνει για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ποιες οι προτεραιότητες σας; Χρειάζονται αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Ο κ. Ζέρβας με τίμησε με την πρόταση που μου έκανε να είμαι ο νέος πρόεδρος του ιστορικού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τον ευχαριστώ πολύ και δεσμεύομαι να κρατήσω πολύ ψηλά τον πήχη της ποιοτικής λειτουργίας του. Προτεραιότητα μου είναι η άρτια λειτουργία των θεσμών στο Δήμο Θεσσαλονίκης που εκφράζονται μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα επιδιώξω τη συνεννόηση μεταξύ όλων των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων και όλων των συνδυασμών κομματικών και ανεξαρτήτων.

Η τήρηση του Κανονισμού λειτουργίας του Σώματος είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας για μένα. Δίνει εικόνα της πόλης προς τα έξω. Μια ευνομούμενη πόλη πρέπει να εμπνέεται από τη λειτουργία του Δημοτικού της Συμβουλίου. Οι πολίτες πρέπει να παραδειγματίζονται από τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της πόλης τους και το φως της Δημοκρατίας να ξεκινάει μέσα από το Συμβούλιο και να φωτίζει τους πολίτες της. Υπάρχουν σκέψεις για κάποιες μικρές αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου που αφορούν στο χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για ομιλία οι αρχηγοί παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η σειρά με την οποία θα παρατίθενται τα θέματα για επεξεργασία, συζήτηση και ψήφιση. Αυτά όμως θα γίνουν μετά από ζυμώσεις και διάλογο. Σκοπεύω να ζητήσω την άποψη όλων των συναδέλφων.

- Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διαρκούν ώρες και πολλές φορές φτάνουν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Θεωρείτε ότι η μετάδοση τους από την Δημοτική Τηλεόραση είναι ένας από τους λόγους της μακράς διάρκειας; Θα συνεχιστεί η προβολή τους μέσω της TV100;

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελα να συνεχίζουν να μεταδίδονται από τη Δημοτική τηλεόραση ΤV100. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να ενημερώνονται σε real time για τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Ένας ενημερωμένος πολίτης είναι υγιής πολίτης. Όσο συμβάλλει σε αυτό η ζωντανή μετάδοση των συμβουλίων καλό είναι να διατηρηθεί ο θεσμός.

Φυσικά θα πρέπει να γίνεται και λογική χρήση του τηλεοπτικού χρόνου από τη μεριά των ομιλητών Αρχηγών παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι θεωρώ ότι παρασύρονται από τη σειρήνα της τηλεθέασης και μακρυγορούν τραβώντας στα άκρα την υπομονή τόσο του Προεδρείου και των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων , όσο και των τηλεθεατών-δημοτών, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Δηλαδή απέραντη πλήξη αντί για γόνιμο ενδιαφέρον για τα θέματα του Συμβουλίου. Αυτό πρέπει να το δούμε όλοι μαζί πάλι.

- Στο νέο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έχουμε ρεκόρ παρατάξεων. Θα καταφέρετε να τους κουμαντάρετε;

Οι παρατάξεις στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι όντως πάρα πολλές. Αν δεν κάνω λάθος είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει τόσες παρατάξεις. Είναι φυσικά θεμιτή και καλοδεχούμενη η αυξημένη συμμετοχικότητα στις Δημοτικές εκλογές πολιτών που ενδιαφέρονται και θέλουν να προσφέρουν.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, μακάρι να ήταν περισσότερες. Χαίρομαι να συνομιλώ με ανθρώπους που εκφράζουν προβληματισμούς για τα κοινά μας προβλήματα, για τους κοινούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε, για τη χαρά της επιτυχίας που όλοι μαζί θα βιώσουμε όταν επιτευχθεί ο στόχος.

Επομένως δεν θεωρώ ότι θα έχουμε δυσκολία συνεννόησης και συγχρονισμού, διότι έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό και φυσικά έχουμε δεσμευτεί όλοι προεκλογικά ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλό της πόλης. Μένει να το αποδείξουμε.

- Όπως φαίνεται, η νέα διοίκηση του δήμου θα είναι πολυσυλλεκτική και θα περιλαμβάνει συμβούλους πολλών παρατάξεων. Σας προβληματίζει αυτό για τη συνοχή του διοικητικού σχήματος;

Η νέα Διοίκηση θα είναι όντως πολυσυλλεκτική. Ο νέος Δήμαρχος υποχρεούται από το νόμο να συνθέσει όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του για να πετύχει το καλύτερο δυνατό διοικητικό σχήμα.

Περιγράφοντας το χαρακτήρα και τις ικανότητες του κ. Ζέρβα παραπάνω, ελπίζω να μην σας άφησα καμία αμφιβολία ότι έχει κάνει τις καλύτερες επιλογές. Φυσικά, εναπόκειται σε αυτές τις επιλογές να δικαιώσουν το Δήμαρχο, να αποδείξουν με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά τους ότι ήταν άξιοι που επελέγησαν μέσα από τόσο δύσκολες διαδικασίες. Διαδικασίες τις οποίες ο Δήμαρχος πάσχισε να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση συσσωρευμένων από καιρό προβλημάτων.

Τελικά, ναι, πιστεύω ότι το διοικητικό σχήμα θα έχει συνοχή αρκούντως ικανοποιητική για την προώθηση του δημοτικού έργου γιατί ο «μαέστρος» είναι ικανός.

- Στο παρελθόν έχουμε δει συγκρούσεις μεταξύ προέδρων και δημάρχων, καθώς ο ρόλος διοίκησης και προεδρείου είναι διακριτός. Έχετε διάθεση ακόμη και να συγκρουστείτε με τον δήμαρχο εάν χρειαστεί;

Τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος είμαστε άνθρωποι του διαλόγου και της συνεργασίας. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη αυτών των δύο χαρακτηριστικών της φύσης μας. Αφού μπορούμε να τα εφαρμόσουμε με τρίτους, αφού μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνομιλήσουμε καλοπροαίρετα με άλλους, γιατί να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και γιατί να οδηγηθούμε στη σύγκρουση;

Όχι, δεν πιστεύω ότι οποιοδήποτε θέμα και διαφωνία μπορεί να μας οδηγήσει σε ρήξη και σύγκρουση.Με διάλογο και σεβασμό προς την άποψη του άλλου είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση. Θεωρώ ότι έχουμε καλή «χημεία» με το Δήμαρχο που προκύπτει από τη μεγάλη κοινή μας επιθυμία να δούμε την πόλη να ανθίζει.

- Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης; Οι Θεσσαλονικείς περιμένουν άμεσα αποτελέσματα σε τομείς όπως για παράδειγμα, η καθαριότητα. Είναι εφικτές άμεσες παρεμβάσεις κι αν ναι σε ποιους τομείς;

Η νέα Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα έχει κάνει σαφείς τις προτεραιότητές της από την προεκλογική ακόμα περίοδο και γι αυτό κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο του λαού της πόλης. Η καθαριότητα είναι το πρώτο θέμα για το οποίο θα εργαστούμε όλοι σκληρά. Ο ίδιος ο Δήμαρχος αναλαμβάνει την καθαριότητα και έχει υποσχεθεί ότι θα φανούν τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα πάψει η πόλη να μυρίζει δυσάρεστα και να δίνει την εικόνα της εγκαταλελειμμένης και αφρόντιστης.

Θα γίνει σωστή διαχείριση των κονδυλίων που μένουν αχρησιμοποίητα και προκύπτουν από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών για την προμήθεια καθαριστικών υλικών, προστατευτικών μέσων και οχημάτων. Θα γίνει σωστή κατανομή των εργαζομένων στην καθαριότητα, πλήρης αξιοποίησή τους και ενίσχυση του δυναμικού τους με τους νέους εργαζόμενους που αναμένονται με την τελευταία προκήρυξη. Επίσης, η ασφάλεια είναι μείζον θέμα καθώς και οι συγκοινωνίες της πόλης. Αυτά τα τρία ζητήματα είναι στην κορυφή της ατζέντας της νέας Διοίκησης. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να επιλυθούν. Και θα επιλυθούν . Με την εργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

-Έχετε διοργανώσει, πληθώρα ενημερωτικών εκδηλώσεων για τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορούμε να πούμε από τώρα τέλος το κάπνισμα στο διάδρομο έξω από την αίθουσα του Δ.Σ και εντός του δημαρχείου;

Μπορώ να είμαι υπερήφανος για τους αγώνες που έχω δώσει μέχρι σήμερα εναντίον της καπνισματικής συνήθειας. Έχω μιλήσει σε ΚΑΠΗ, σχολεία, γυμναστήρια, χώρους διασκέδασης κλπ. για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στον ίδιο τον καπνιστή αλλά και στον αθώο διπλανό του, που δεν φταίει σε τίποτα να εισπνέει το δηλητηριώδη καπνό. Στο ζήτημα του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους είμαι κάθετος. Πρέπει να απαγορεύεται και ο νόμος να εφαρμόζεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, είπα νωρίτερα ότι αντανακλά τον πολιτισμό και τη δημοκρατία σε όλη την πόλη και ότι οι πολίτες παραδειγματίζονται βλέποντας τη συμπεριφορά των εκπροσώπων τους. Δεν γίνεται, λοιπόν, να επιτρέπεται το κάπνισμα στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε όλο το Δημαρχιακό Μέγαρο. Είναι θέμα πολιτισμού και αισθητικής για να μην πω νομιμότητας και θεωρηθώ ακραίος. Κάπνισμα τέλος, λοιπόν.

Keywords
θεσσαλονικη, μιλα, καπνισμα, ευχαριστώ πολύ, το φως, σταυροι, συμμετοχή, δημοσκοπηση, ιουνίου, πήχη, φως, real, time, ελλαδα, εκλογες, νέα, λύση, συγκοινωνιες, καπη, σχολεια, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , εκλογικα αποτελεσματα, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, το πρωτο θεμα, δημοκρατια, εθνικη, εργασια, ζωα, θεμα, πιεση, πρωτο θεμα, σειρηνα, τηλεοραση, τηλεφωνο, φως, real, time, αγαπη, αγωνες, αεροδρομιο, αθωο, αιμα, ανθρωπος, γινει, γινεται, γνωριμια, διαστημα, δυναμη, δημος, δημοσιο, διοικηση, δωσει, εγινε, αιθουσα, εννοια, επιθυμια, ευχαριστώ πολύ, ζερβας, υγιης, ιδιο, υπηρεσια, υπομονη, εικονα, ομιλια, καπη, κυμα, κινηση, λαθος, λειτουργια, λύση, μειζον, μυαλο, οραμα, ορκωμοσια, οχηματων, περιβαλλον, προβληματα, ρεκορ, ρηξη, σιγουρος, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, στα ακρα, ταυτοτητα, το φως, τρια, φυσικα, φταιει, χαρα, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, γνωσεις, ιουνίου, κωνσταντινου, μπροστα, πήχη, θεματα
Τυχαία Θέματα