Δημοσκόπηση Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Τις 15,5 μονάδες φτάνει η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Ιανουάριο του 2018, με την αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει κοντά στο σενάριο της αυτοδυναμίας. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ανάκαμψη του χώρου της Κεντροαριστεράς, με το Κίνημα Αλλαγής να έχει «κατακτήσει» την τρίτη θέση.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο

της Public Issue για τον Ιανουάριο του 2018, όπως προκύπτει από την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το Κίνημα Αλλαγής 13%, η Χρυσή Αυγή 8%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ένωση Κεντρώων 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2% και το Ποτάμι 1%.

Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, παραπέμπει σε ένα «αντεστραμμένο» αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015, με μια όμως ουσιώδη διαφορά: την ανάκαμψη του χώρου της κεντροαριστεράς και την επιστροφή του, στα επίπεδα επιρροής του ΠΑΣΟΚ το 2012.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Public Issue, την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν, κατά πάσα πιθανότητα, μόνο πέντε κόμματα: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ σημαντικές πιθανότητες διατηρούν η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, από 19% τον περασμένο Οκτώβριο σε 21,5% σήμερα. Η παρατηρούμενη μεταβολή του γενικού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, σε συνδυασμό με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος εξηγούν, ως ένα βαθμό, αυτήν την άνοδο.

Ενδεικτικά, στην έρευνα της Public Issue, προκύπτει ότι 20% των νοικοκυριών (1 στα 5), δηλαδή ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, δηλώνει ότι έχει λάβει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» (Διαγράμματα 1Α,2Α).

Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφει σημαντική κάμψη, κατά 4 μονάδες, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2016 να βρεθεί -εκ νέου- κάτω από το όριο του 40%, στο 37% (Διαγράμματα 1Α,2Α).

Τέλος, το κύμα του Πολιτικού Βαρόμετρου, στο οποίο στηρίζεται η εκτίμηση της PI, πραγματοποιήθηκε πριν από τα συλλαλητήρια και την πολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μείζον πολιτικό γεγονός. Υπό αυτήν την έννοια, συνιστά ένα εξαιρετικά κρίσιμο αστάθμητο παράγοντα, οι συνέπειες του οποίου ενδέχεται να ασκήσουν σημαντική επίδραση στο κομματικό σύστημα και στον εκλογικό ανταγωνισμό, τροποποιώντας ίσως τους δεδομένους σήμερα συσχετισμούς δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα