Διεθνή αναγνώριση για την Γενοκτονία των Ποντίων ζητά το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

Στην έκδοση ψηφίσματος με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, προχώρησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου επισημαίνεται ότι το έγκλημα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα και ότι η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος πρωτίστως προς τα θύματα αλλά

και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα.

Παράλληλα εκφράζεται η συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στους δίκαιους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για την διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αρχικά αίτημα για έκδοση ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Ποντίων, κατέθεσε γραπτώς ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

«Η 19η Μαΐου ήταν, το 1919, μια καταραμένη ημέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Ήταν η μέρα που ξεκίνησε η τελική φάση για την εξόντωση αδούλωτου και περήφανου τμήματος του Ελληνισμού. Και είναι σήμερα -όπως ομόφωνα αποφάσισε, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων- Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το Εθνικό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε σήμερα ειδική εκδήλωση τη μέρα αυτή. Ήταν χρέος μου να είμαι -και ήμουν- παρών. Είναι, όμως, χρέος και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος που να καταδικάζει το ανείπωτο εκείνο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού, να αποδίδει τιμή στους νεκρούς μας και να στηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Σήμερα, 100 χρόνια από την πιο μελανή μέρα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, οφείλουμε να κάνουμε τη μνήμη στο άδικο πρόσκληση ενότητας κι αγώνα. Για να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Ούτε για τον Ελληνισμό, ούτε για κανένα λαό. Οφείλουμε και εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, να ανταποκριθούμε στο κοινό χρέος, προχωρώντας στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σταύρος Καλαφάτης.

Αναφερόμενος στο αίτημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως «ντρέπεται πως οι Πόντιοι κάνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις», σημειώνοντας πως όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουν την αναγνώριση όπως κάνουν και οι Αρμένιοι.

«Φέτος δεν καταφέρανε να κάνουνε μια κοινή εκδήλωση. Εγώ έκανα μια ανάρτηση για την Γενοκτονία. Όσα ψηφίσματα και να βγάλουμε, δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός. Η κυβέρνηση και η διπλωματική ομάδα της χώρας πρέπει να αναλάβει μια σειρά δράσεων, όπως κάνει η Αρμενία. Να σηκώσει τα μανίκια η κυβέρνηση και να πάει το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Γενοκτονία δεν ήταν μόνο για τους Πόντιους. Ήταν και για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και αυτοί είχανε μεγάλες απώλειες. Θα πρέπει να καλύπτουμε και αυτούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν Γενοκτονία για τους Ποντίους. Αυτούς της Μικράς Ασίας δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι.», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με την οποία θα προτρέπει την κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ποντίων αλλά και των Μικρασιατών και διεθνώς.

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου, συμφώνησε με τον δήμαρχο πως πρέπει να είναι ενωμένοι οι Πόντιοι για να διεκδικήσουν, τονίζοντας ότι παραβρέθηκε και η ίδια στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Ήμασταν τόσο πολλοί που τιμήσαμε την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εγώ έψαλα τον Εθνικό Ύμνο τόσο δυνατά γιατί δεν θέλω να επιτρέψω σε κανέναν ότι αυτή η σημαία και αυτή η πατρίδα ανήκει στους φασίστες», ανέφερε.

«Στην εθνική προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας ο κεντρικός δήμος οφείλει να παραδώσει ένα μουσείο Γενοκτονιών και στο οποίο να αναφέρεται μέσα η ποντιακή γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντής Σεβρής.

Keywords
Τυχαία Θέματα