Δίχως τέλος ο εφιάλτης του κορωνοϊού: Πάνω από 1.380 οι νεκροί

Χωρίς τέλος είναι ο εφιάλτης του νέου κορωνοϊού, με δεκάδες νέους θανάτους και χιλιάδες νέα κρούσματα στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες να προστίθενται στη μακάβρια λίστα του θανατηφόρου ιού.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, 121 άνθρωποι πέθαναν τον τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 1.383, με τους 1.381 από αυτούς να είναι στην Κίνα.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν σε όλη την Κίνα σχεδόν 6.000 νέα επιβεβαιωμένα

κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχονται σε 64.000. 6.809 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

Πρώτος νεκρός στην Ιαπωνία

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη (13.02.2020) σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιαπωνία από τον κορωνοϊό.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο Κάτο σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τρία νέα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ

Τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 ανακοίνωσε την Πέμπτη η επιτροπή Υγείας στο Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας τη λίστα των ασθενών στους 53.

Η μία περίπτωση αφορά έναν 43χρονο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα διάρροιας και υψηλού πυρετού από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αναθεωρήθηκε και εντάχθηκε στη λίστα των ασθενών του κορωνοϊού, μετά την επανεξέτασή της από την αρμόδια επιτροπή.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι μία 67χρονη γυναίκα και ο 37χρονος γιος της, οι οποίοι είχαν δειπνήσει με άλλους τρεις ασθενείς, που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, σε εστιατόριο με θαλασσινά. Η γυναίκα εκδήλωσε συμπτώματα την 1η Φεβρουαρίου και ο γιος στις 6 Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη επίσης, η υγειονομική υπηρεσία της Μαλαισίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό του 19ου κρούσματος από τον νέο κορωνοϊό.

Πρόκειται για μία 39χρονη γυναίκα από την Κίνα, η οποία σχετίζεται με άλλους δύο ασθενείς της λίστας.

Η ίδια και άλλοι τέσσερις ξένοι πολίτες, είχαν ταξιδέψει από την κινεζική πόλη Ουχάν, στη Μαλαισία, στις 25 Ιανουαρίου.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε απομόνωση και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

ΗΠΑ: Στους 15 οι μολυσμένοι από τον ιό

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα το 15ο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής βρίσκεται μεταξύ των πολιτών που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν στην Κίνα και τέθηκαν υπό ομοσπονδιακή καραντίνα στην αεροπορική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από την Κίνα, και το πρώτο που βγήκε θετικό στο Λάκλαντ, επισημαίνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι πιθανόν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που πρόσφατα επέστρεψαν από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απομάκρυνε με αεροπλάνο περίπου 800 ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι, με 195 ανθρώπους από την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε να έχουν πάρει εξιτήριο την Τρίτη. Πολλοί είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που τελούν υπό καραντίνα 14 ημερών σε αμερικανικές βάσεις.

«Ο ασθενής βρίσκεται απομονωμένος και λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο» αναφέρει τα CDC.

Τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί σε 7 πολιτείες, αφορούν κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα.

Καλπάζει η επιδημία στη Σιγκαπούρη

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει η εξάπλωση της επιδημίας ταπό τον νέο κορωνοϊό COVID-19 και στη Σιγκαπούρη, καθώς την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας ανακοίνωσε τη διάγνωση οκτώ νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας το σύνολο των ασθενών στους 58.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο για τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης, είναι ότι κανένας από τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο σε όλες τις περιπτώσεις και εντός της επικράτειας.

Δύο από τα νέα κρούσματα είναι εργάτες από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι εργάζονταν σε εταιρεία, στην οποία νόσησαν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Πέντε άλλοι ασθενείς, δύο ηλικίας 54 ετών και οι άλλοι 26, 48 και 55, συνδέονται μεταξύ τους, καθώς αποτελούν μέλη τοπικής εκκλησιαστικής οργάνωσης.

Ο όγδοος ασθενεής είναι ένας 30χρονος από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος εκδήλωσε συμπτώματα στις 13 Φεβρουαρίου.

44 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στο κρουζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.

ΠΟΥ: Η ασθένεια δεν εξαπλώνεται ραγδαία εκτός της Κίνας

Τα κρούσματα του κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.

Τη διαπίστωση αυτή για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού έκανε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων από τον Covid-19 επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ.

«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος, αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα