Διαβαλκανικό: Εμφύτευση νέου holter ρυθμού για διερεύνηση αγγειακών εγκεφαλικών αγνώστου αιτιολογίας

Το «ενέσιμο» Holter ρυθμού, είναι μια ανώδυνη διαγνωστική εξέταση για τη διερεύνηση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων αγνώστου αιτιολογίας. Η συγκεκριμένη νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον καρδιολόγο να ελέγχει συνεχώς εξ αποστάσεως τον καρδιακό ρυθμό των ασθενών για τη διάγνωση τυχόν επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής τα οποία με τις συμβατικές μεθόδους θα διέλαθαν της προσοχής.

Με απόλυτη επιτυχία εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης,

από τον Ειδικό Καρδιολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών Δρ. Δημήτριο Κωνσταντίνου, τελευταίας γενιάς καταγραφέας αγκύλης σε 72χρονη ασθενή, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.

Η ασθενής, που δεν έχει ιστορικό υπέρτασης, υποβλήθηκε σε σχολαστικό διαγνωστικό έλεγχο της καρδιάς. Αρχικώς σε triplex καρωτίδων και σπονδυλοβασικών αρτηριών, το οποίο απέκλεισε την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών, σε διαδοχικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα καθώς και σε συμβατικό Holter ρυθμού 14 ημερών, από τα οποία δεν διαπιστώθηκαν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Στο διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, με χορήγηση φυσαλίδων και δοκιμασία Valsalva, δεν παρατηρήθηκε ανοικτό ωοειδές τρήμα και ως εκ τούτου θεωρήθηκε ότι η ασθενής πάσχει από κρυπτογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή αγνώστου αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα