Διάλεξη για το στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρο βασανιστηρίων και εκτέλεσης στη γερμανική κατοχή

Ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, ο κύκλος διαλέξεων στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, του δήμου Παύλου Μελά, που διοργανώνει το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Σε όλες τις διαλέξεις έχει δοθεί έμφαση στην ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Η τελευταία διάλεξη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, μέσα στο χώρο του

πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, απέναντι από το Δημαρχείο, με αναφορά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρο βασανιστηρίων και εκτέλεσης κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ο τίτλος είναι: «Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα της Κατοχής: Η περίπτωση του "Παύλου Μελά"».

Στόχος είναι η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος "Τόποι κράτησης και μνήμης: Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα, 1941-1944".

Εισηγητές:
Γεώργιος Αντωνίου, Καθηγητής Α.Π.Θ,
Ευστράτιος Δορδανάς, Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Βασιλική Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια

Η ερευνητική ομάδα της Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για τη συγκέντρωση στοιχείων για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά, αποτελείται επίσης από τους: Βάιο Καλογρηά, Χρήστο Φωτογλίδη, Δημήτρη Μητσόπουλο, Αλέξανδρο Δροσινάκη, Δέσποινα Χατζηβασιλείου και τον υπεύθυνο για την κατασκευή της ιστοσελίδας Νίκο Βαλασιάδη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ.

Στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί ένας ιστορικός περίπατος στα μνημεία και στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής, τα απομεινάρια μιας ξεχασμένης ιστορίας που διεκδικούν χώρο στη μνήμη και στις καρδιές μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα