Διάλεξη για το ανάκτορο του Γαλέριου στο Gamzigrad

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:30, στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, τους ερευνητές της Römisch- Germanische Kommission του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Δρ GERDA von BÜLOW και Δρ CHRISTOPH RUMMEL, σε διάλεξη με τίτλο Der spätrömische Kaiserpalast Romuliana bei Gamzigrad, Ostserbien –neue Forschungsergebnisse und neue Fragen (Το υστερορρωμαϊκό

αυτοκρατορικό ανάκτορο Romuliana στο Gamzigrad της ανατολικής Σερβίας – νέα αποτελέσματα της έρευνας και νέες ερωτήσεις). Η διάλεξη θα γίνει στα γερμανικά με συγχρονισμένη μετάφραση στην προβολή των φωτογραφιών (power point).

Το ανάκτορο του Gamzigrad, βρίσκεται σε περιτειχισμένη έκταση 40 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο ναούς, θέρμες και άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Η ανεύρεση ενός θραύσματος αρχιτεκτονικού μέλους με την επιγραφή “Felix Romuliana” και η κεφαλή ενός υπερμεγέθους αγάλματος από πορφυρίτη, αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης αυτής της εγκατάστασης ήταν ο τετράρχης καίσαρας Γαλέριος (293-311). Όπως ο προκάτοχος και πεθερός του Διοκλητιανός, ο Γαλέριος έκτισε ένα ανάκτορο στη γενέτειρά του, σαν ησυχαστήριο για τα γηρατειά του. Εδώ θα πρέπει μάλλον να έχει ταφεί μαζί με τη μητέρα του την Romula.

Οι κοινές γερμανο-σερβικές έρευνες γύρω από την τειχισμένη εγκατάσταση (2004- 2012), οδήγησαν στην απόκτηση νέων γνώσεων για τη χρονολόγηση και την ιστορία του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλέριου. Συγχρόνως όμως, αναδεικνύουν νέα ερωτήματα για τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής στο Gamzigrad, σε σχέση με την οικονομική και στρατιωτική εξέλιξη των επαρχιών του Δούναβη στην ύστερη αρχαιότητα.

Το ανάκτορο εντάχθηκε το 2007 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Dr GERDA von BŰLOW

Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Προϊστορία και Πρωτο-ιστορία στο Βερολίνο. Συμμετείχε στις ανασκαφές και στη δημοσίευση του υστερορρωμαϊκού φρουρίου Iatrus στον κάτω Δούναβη (σημ. Βουλγαρία). Οι ανασκαφές ήταν ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Επιστημών της (πρώην) Ανατολικής Γερμανίας, μέχρι το 1990. Από το 1992 μέχρι το 2000 ήταν επιστημονική συνεργάτης της Römisch-Germanische Kommission του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Φρανκφούρτη, σαν διευθύντρια ερευνητικού προγράμματος. Από το 2004 μέχρι το 2012 ήταν διευθύντρια της γερμανικής ομάδας στο κοινό γερμανο-σερβικό πρόγραμμα “Romuliana-Gamzigrad”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Dr CHRISTOPH RUMMEL

Σπούδασε Αρχαιολογία και Κλασικές Σπουδές στο Νότινγχαμ και εργάστηκε εκεί σαν βοηθός μετά τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2009 είναι συνεργάτης στο πρόγραμμα “Gamzigrad”. Περαιτέρω, διηύθυνε διάφορα ανασκαφικά προγράμματα και γεωφυσικές έρευνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Από το 2019 είναι επιστημονικός σύμβουλος στη Römisch-Germanische Kommission του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Φρανκφούρτη και αρμόδιος για τις έρευνες στις ρωμαϊκές επαρχίες του Δούναβη.

Keywords
Τυχαία Θέματα