Δεύτερη παρέμβαση ΚΚΕ για το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό στη Δ.Ε. Αξιού στη Θεσσαλονίκη

Το θέμα της ακαταλληλότητας, για οικιακή χρήση, του νερού στη Δημοτική Ενότητα Αξιού, του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, θέτουν εκ νέου στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση «για να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η υδροδότηση της ΔΕ Αξιού, του Δήμου Δέλτα με υγιεινό και φτηνό νερό για οικιακή χρήση», αλλά και ποια μέτρα έχει διαμορφώσει το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της ποιοτικής & ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων για την ΔΕ Αξιού, του δήμου Δέλτα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στη Δημοτική Ενότητα Αξιού, του Δήμου Δέλτα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 4816/29.03.2018, σχετικά με το ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στη Δημοτική Ενότητα Αξιού, του Δήμου Δέλτα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει αναπάντητη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Άλυτο εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα, του ακατάλληλου προς πόση και άλλη οικιακή χρήση νερού, με το οποίο υδροδοτούνται οι κάτοικοι της στη Δημοτική Ενότητα Αξιού (Μάλγαρα, Κύμινα, Βραχιά) του Δήμου Δέλτα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστό, πως στα δίκτυα ύδρευσης Μαλγάρων, Κυμίνων και Βραχιάς του Δήμου Δέλτα, έχει προκύψει, από δεκαετίες, πρόβλημα με υπερβάσεις για την παράμετρο του Αρσενικού (As), σύμφωνα με δειγματοληπτικούς χημικούς ελέγχους στα εν λόγω δίκτυα από την Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Γεγονός που καθιστά το νερό ακατάλληλο για οικιακή χρήση, επιβλαβές για τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, σε πολύχρονη αναμονή οριστικής λύσης του προβλήματος, να καταφεύγουν σε εμφιαλωμένο νερό.

Το Αρσενικό προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του πόσιμου νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου ορίου των 10μg/l, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση.

Να σημειωθεί ότι το Αρσενικό είναι χημικό στοιχείο που ενυπάρχει στα πετρώματα της συγκεκριμένης περιοχής και οποιεσδήποτε απόπειρες έγιναν για άντληση νερού από νέες γεωτρήσεις είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Γι’ αυτό έχει προταθεί, (απάντηση ΥΠ.ΕΣ. 1383/12.11.2012 σε Ερώτηση του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα 2043/ 24.9.2012), ως μοναδική λύση η τροφοδότηση της περιοχής από το νερό της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευση Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Οι ευθύνες, διαχρονικά, της τοπικής διοίκησης, είναι μεγάλες, καθώς, ακόμα και σήμερα, η όποια προσπάθεια να δοθεί λύση εν μέρει, με την επιδιόρθωση-συντήρηση των υφιστάμενων μονάδων εξυγίανσης του νερού δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ουσία του, με επάρκεια και με οριστικό τρόπο.

Ευθύνες όμως έχουν και όλες οι μέχρι και σήμερα αστικές κυβερνήσεις που, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αντιμετώπισαν τους υδάτινους πόρους, μαζί και το πόσιμο νερό, ως εμπόρευμα, με στόχο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, που ζητούν, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, τη χορήγηση δωρεάν εμφιαλωμένου νερού ώστε να μην επιβαρύνεται κι άλλο το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, για να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η υδροδότηση της ΔΕ Αξιού, του Δήμου Δέλτα με υγιεινό και φτηνό νερό για οικιακή χρήση.
- Το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της ποιοτικής & ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων (ΚΥΑ 140384-ΦΕΚ Β’ 2017/9.9.2011) έχει διαμορφώσει και ποια μέτρα προστασίας για την ΔΕ Αξιού, του Δήμου Δέλτα.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής».

Keywords
Τυχαία Θέματα