Δ. Θεσσαλονίκης: Στο πάρκο της ΧΑΝΘ τοποθετείται ο ανδριάντας του Ίωνος Δραγούμη

Στην τοποθέτηση του μπρούτζινου ανδριάντα του Ίωνος Δραγούμη στο πάρκο της ΧΑΝΘ απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

θα αντικαταστήσει μαρμάρινη προτομή του Ίωνα Δραγούμη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, που βρίσκεται στην λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου 1944 με μπρούντζινο ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη, έργο που φιλοτέχνησε το 1992 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς και το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Μακεδονομάχων, έως την έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού μετρό στην περιοχή. Η μαρμάρινη προτομή θα αποξηλωθεί και θα αποθηκευτεί σε ασφαλές σημείο.

Το άγαλμα, στη βάση του οποίου είναι χαραγμένη η φράση του: «Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε», θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατό του Ίωνος Δραγούμη και τα αποκαλυπτήρια αναμένεται να γίνουν στις 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το άγαλμα είχε μεταφερθεί στην περιοχή των Σφαγείων.

Η τοποθέτησή του αγάλματος περίπου 2,5 μέτρων στο σημείο αυτό θα είναι προσωρινή, έως ότου αποκατασταθεί η πλατεία Μακεδονομάχων και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό θα επανατοποθετηθεί στην ομώνυμη πλατεία, μαζί με τις προτομές των έξι μακεδονομάχων που τοποθετήθηκαν προσωρινά στην πλατεία Τσιρογιάννη.

«Μία τεράστια προσωπικότητα του Ελληνισμού, ένα πολύ ωραίο γλυπτό το μεταφέρουμε σε πιο κεντρικό σημείο για να το απολαμβάνουν οι Θεσσαλονικείς και να είναι φάρος μνήμης για όλα τα σπουδαία που έχει προσφέρει στον Ελληνισμό», ανέφερε στο Thestival.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης προσθέτοντας ότι το άγαλμα είναι για πέντε χρόνια στα αζήτητα.

Οι εργασίες τοποθέτησης του αγάλματος επρόκειτο να ολοκληρωθούν σε διάστημα 5 ημερών ενώ στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να εγκριθούν η χωροθέτηση και οι εργασίες μεταφοράς και τοποθέτησης του μπρούντζινου ανδριάντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα