Δ. Θεσσαλονίκης: Πυρά από την αντιπολίτευση για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης- Στα 4,2 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα

Κριτική κυρίως για τα τέλη στάθμευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης για το έτος 2018 δέχτηκε η διοίκηση του δήμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση των δημοτικών τελών για το επόμενο έτος. Η εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, από το οποίο η διοίκηση υπολογίζει να εισπράξει 4,2 εκ. ευρώ το 2018, από περίπου 300.000 ευρώ που εισπράττει σήμερα από το περιορισμένο και δυσλειτουργικό σύστημα που εφαρμόζεται, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγόρησε

για χαράτσι και φορομπηχτική πολιτική. Μπορεί τα τέλη στάθμευσης να παραμένουν σταθερά στο 1,7 ευρώ ανά ώρα, ωστόσο, η επέκταση του συστήματος και σε άλλες περιοχές, εκτός κέντρου, πρόκειται να επιφέρει περισσότερα έσοδα στον δήμο, τα μισά εκ των οποίων θα διατεθούν στην εταιρεία που έχει αναλάβει την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Διαφωνίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και για τη μικρή μείωση στα τέλη Κοιμητηρίων (15%), σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ κριτική ασκήθηκε και για το γεγονός ότι παραμένει ο διαχωρισμός μεταξύ Α’ και Β’ Ζώνης κατοικιών κι επαγγελματικών χώρων, στην επιβολή των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Τα τελευταία θα μειωθούν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα, για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη ζώνη θα μειωθούν από 1,91 ευρώ/ τμ. σε 1,82 ευρώ ανά τμ. και για τη δεύτερη ζώνη από 1,44 ευρώ/τ.μ. σε 1,37 ευρώ/τ.μ.

Τέλος, σταθερά θα παραμείνουν τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

"Στα επτά χρόνια διοίκησης Μπουτάρη, έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη στους επαγγελματικούς χώρους κατά 33% και στις οικίες κατά 37%. Δεν είναι αμελητέες οι μειώσεις", τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Στο νέο σύστημα στάθμευσης που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα στον δήμο εστίασε την κριτική του ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης. «Κάνατε επτά χρόνια για να σχεδιάσετε ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν καλομελετημένο. Όμως η διοίκηση τους άφησε όλους δυσαρεστημένους. Το σύστημα αγνοεί τη μισή πόλη, την Τούμπα, τις 40 εκκλησιές, την Ξηροκρήνη. Οι κάτοικοι του κέντρου θα έχουν πρόβλημα. Οι θέσεις των μονίμων κατοίκων περιορίζονται, ενώ με τις πεζοδρομήσεις είχαν χαθεί και άλλες θέσεις. Ο σχεδιασμός που υλοποιείτε γκετοποιεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης

Στην ανάγκη να προστατευτεί το κέντρο της πόλης από τα ΙΧ, στάθηκε από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου. «Εγώ θα ήθελα ένα κέντρο το οποίο να μην έχει αυτοκίνητα. Πρέπει να υπάρξει μείωση στα τέλη στάθμευσης, μιας κι έχουμε μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, αλλά πιστεύω ότι η χρήση του ΙΧ στο κέντρο γίνεται παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται» ανέφερε η κα Καλφακάου.

Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης ζήτησε επίσης αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών που αφορούν στην κατάληψη κοινόχρηστών χώρων, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους πολίτες.

Περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε και την αντίθεσή του στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο δήμος.
«Αυτό που εισηγείται η διοίκηση είναι κήρυξη πολέμου σε όσους θέλουν τα πάρουν το ΙΧ για να πάνε στο κέντρο. Τους λέτε ότι αν πάρουν ΙΧ στο κέντρο, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν χαράτσια. Για 2018 υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν 4,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα φοροεισπραχτικά και φορομπηχτικά, για χαράτσια» σημείωσε ο κ. Δελής.

Τέλος, ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε παράλογο τον διαχωρισμό των δύο ζωνών στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ενώ σχετικά με τα τέλη στάθμευσης, σημείωσε ότι ο δήμος έχει μετατραπεί σε εισπραχτικό μηχανισμό. «Πρόκειται για καραμπινάτη μπίζνα. Από τις 300.000 ευρώ θα αυξηθούν τα έσοδα στα 4 εκ. ευρώ; Βγάζουμε κέρδος σε βάρος ποιου; Έχουμε φτάσει σε σημείο να κανιβαλίζονται άνθρωποι για τις θέσεις στάθμευσης» τόνισε ο κ. Σεβρής.

Keywords
Τυχαία Θέματα