Δ. Θεσσαλονίκης: "Πέρασε" η μετονομασία της οδού Στρ. Αθανασίου Χρυσοχόου σε "Αλβέρτος Ναρ"

Το "πράσινο φως" για την μετονομασία της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου στην 5η Δημοτική Κοινότητα, σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

"Λευκό" ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Εντάξει" και "παρών" ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η μετονομασία προκάλεσε την αντίδραση των απογόνων του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου,

οι οποίοι κάνουν λόγο για σπίλωση του ονόματος του.

Το ζήτημα αλλαγής του ονόματος της οδού είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο το 2007 ο τότε δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης καθώς σύμφωνα με τον ίδιο "το όνομα του Χρυσοχόου, φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, το απέδωσε το 1971 το διορισμένο από την Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο".

"Δεν μπορούμε από την μία να κάνουμε Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ολοκαυτώματος και από την άλλη να έχουμε ονόματα σε δρόμους που συνεργάστηκαν με τους Ναζί", είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η πόλη οφείλει να τιμήσεις τον Αλμπέρτο Ναρ, αλλά δεν μπορεί να γίνει με την σπίλωση του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου", σημείωσε από την πλευρά του ο εγγονός και εκπρόσωπος της οικογένειας Χρυσοχόου, Ηρακλής Σπανός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως αυτή η ιστορία είναι πολύ παλιά και πως τα ονόματα των δρόμων που είχαν αλλάξει επί χούντας, έπρεπε να αποκατασταθούν.

"Μου ζήτησαν να συναντηθούμε, προσπαθώ να τους πείσω όπως κάθε πολίτη που έρχεται σε μένα, ότι ο δήμαρχος δεν αποφασίζει μόνος. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να επέμβει. Είμαστε σύννομο κράτος, δεν είμαστε ρεμπετασκερ. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει. Η προτροπή μου ήταν να πάνε στα δικαστήρια", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Η παράταξη των "Εντάξει" με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη ζήτησε να επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, αφού εξεταστούν όλα τα στοιχεία.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου τόνισε:

"Μιλάμε για ένα συγκεκριμένο δρόμο, με το όνομα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Οι απόγονοι συναισθηματικά μπορεί να θέλουν να τον υπερασπιστούν, ότι δεν ήταν τόσο κακός, αλλά ήταν συνεργάτης των Γερμανών εκείνη την περίοδο. Δεν τους τιμούμε σε αυτή την πόλη, σε αυτή την μαρτυρική πόλη, δεν μπορούμε να τιμούμε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς".

"Έχει σημασία ποιους τιμά μια πόλη και μια χώρα και ποιους αγνοεί. Είναι απλό το θέμα για μας και θεωρούμε ότι έχει φωτιστεί ολόπλευρα. Όπως ανέφερε και το ΚΙΘ ο στρατηγός χρυσοχόου υπήρξε στέλεχος δωσιλογισμού και διορισμένος από τους Γερμανούς", ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελής.

Ένταση μετά από αναφορά Ματθαιόπουλου στο ΚΚΕ και τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης όταν το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Ο κ. Ματθαιόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μηταφίδη, σημειώνοντας πως παρουσιάζει μονόπλευρα τα γεγονότα.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής ανέφερε πως οι άνθρωποι της Αριστεράς θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και για τα δικά τους λάθη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ συνεργάστηκε με τις βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις.

Αυτή η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλη Κωνσταντινίδη, ο οποίος αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων.

Επικράτησε ένταση για λίγα λεπτά, ωστόσο στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα