Δ. Θεσσαλονίκης: Δείτε τι στάση θα κρατήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων στην τελική μάχη

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης θα διαδραματίσει η κατεύθυνση, που θα δώσουν στους ψηφοφόρους τους οι επικεφαλής των παρατάξεων που τερμάτισαν κάτω από την δεύτερη θέση.

Η πλειοψηφία των επικεφαλής αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη γραμμή στήριξης σε Ζέρβα ή Ταχιάο. Κάποιοι εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε επαφές με ένα από τα δύο ή και με τα δύο «στρατόπεδα».

Στο σύνολο τους οι μέχρι πρότινος υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν ότι θα συνομιλήσουν με τη βάση των

παρατάξεών τους για να αποφασίσουν από κοινού τη στάση που θα κρατήσουν στην τελική αναμέτρηση της Κυριακής.

Δείτε τι δήλωσαν στο Thestival οι επικεφαλής των παρατάξεων που φαίνεται μέχρι στιγμής να καταλαμβάνουν έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο:

Κατερίνα Νοτοπούλου: Δυστυχώς στο β’ γύρο δεν υπάρχει προοδευτική επιλογή

Χτες η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο επιλογές που υπάρχουν στον δεύτερο γύρο «δεν είναι ίδιες» δείχνοντας προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η προσωπική της θέση, χωρίς να έχει λάβει συλλογικές αποφάσεις η παράταξη «Θεσσαλονίκη μαζί». Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών της παράταξης, στην οποία ακούστηκαν διάφορες απόψεις και υπέρ της στήριξης του Κωνσταντίνου Ζέρβα αλλά και κατά της ανοιχτής στήριξης ενός υποψηφίου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να μη δοθεί «γραμμή» και ο καθένας να πράξει κατά συνείδηση.

Η ίδια η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε: «Ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προερχόμαστε δεν έχει κουλτούρα υποδείξεων την ώρα της ψήφου. Δυστυχώς στο β γύρο εκλογών δεν υπάρχει προοδευτική επιλογή. Οι πολίτες ας ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Σπύρος Βούγιας: Κρατάμε αυστηρή ουδετερότητα ενόψει β’ γύρου

Αυστηρή ουδετερότητα θα κρατήσει η παράταξη του Σπύρου Βούγια, ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας την Κυριακή 26 Μαΐου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε μια μεγάλη αλλά άνιση μάχη για την πόλη, με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα, πολιτικό ήθος και υψηλή αισθητική.

«Η παράταξή μας ενόψει του δεύτερου γύρου θα κρατήσει αυστηρή ουδετερότητα στη βάση μίας πολιτικής αρχής για την ελεύθερη κρίση κατά συνείδηση των μελών και των ψηφοφόρων λόγω του γεγονότος πως οποιαδήποτε επαφή με τους υποψηφίους στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος συναλλαγής με πολιτικά ανταλλάγματα. Θα περιμένω οι Θεσσαλονικείς να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος για να συζητήσουμε μαζί του, αλλά και με άλλες παρατάξεις, με διαφάνεια στη βάση των συμφωνιών για το καλό της πόλης και τις δυνατότητες μιας πιθανής συνεργασίας», σημείωσε o κ. Βούγιας.

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Έχω κάνει ήδη επαφή και με τους δύο που περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Με τους Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα έχει έρθει ήδη σε επαφή ο επικεφαλής της παράταξης, «Δύναμη Πολιτών», Παναγιώτης Ψωμιάδης σημειώνοντας παράλληλα, πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε: «Έχω κάνει ήδη επαφή και με τους δύο που περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω λάβει τις αποφάσεις μου. Η απόφαση, που θα λάβω θα είναι για το καλό της πόλης».

Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ψηφίζουμε λευκό ή άκυρο

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με οποιοδήποτε τρόπο στην κάλπη, λευκό ή άκυρο», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Ευχαριστούμε όσους στήριξαν τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ιδιαίτερα όσους για πρώτη φορά ψήφισαν ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση». Η ψήφος τους θα κατατεθεί στους λαϊκούς αγώνες. Η επιλογή του «μικρότερου κακού» φέρνει χειρότερο κακό, δικαιώνει το προηγούμενο. Αυτό απέδειξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η δικαίωση της ΝΔ απ’ αυτήν. Το ΚΚΕ δεν συνεργεί στη κατηφόρα, δεν υποκύπτει σε διλήμματα, δεν δίνει λευκή επιταγή: στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ψηφίζουμε λευκό ή άκυρο. Μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος.

Πέτρος Λεκάκης: Η Θεσσαλονίκη να διατηρήσει την αυτοδιοικητική της παρακαταθήκη και ανεξαρτησία

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Πρώτη», Πέτρος Λεκάκης δεν υπέδειξε όνομα υποψηφίου ωστόσο έδωσε το στίγμα του λέγοντας ότι η παράταξή του έδωσε ένα αγώνα «απέναντι σε πιέσεις κομμάτων και συστημάτων, ώστε για την πόλη να αποφασίζει η ίδια και όχι τα κόμματα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Λεκάκη στόχος είναι «η Θεσσαλονίκη να διατηρήσει την αυτοδιοικητική της παρακαταθήκη και ανεξαρτησία».

«Αυτόνομη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση» θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο ο Μάκης Κυριζίδης

Ο επικεφαλής της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Θετικά», Μάκης Κυριζίδης τάσσεται υπέρ μιας «αυτόνομης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης».

«Ευχαριστούμε όλους αυτούς που στήριξαν τη Θεσσαλονίκη Θετικά και γύρισαν την πλάτη στην κομματική αυτοδιοίκηση, στην πόλωση και στα συστήματα. Διαφωνούμε με τις πρακτικές απόπειρας κατεύθυνσης των ψηφοφόρων από παρατάξεις. Έτσι καλούμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο και να κρίνουν κατά συνείδηση ποιος υποψήφιος είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα της παράταξής μας και της αυτόνομης ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης», λέει ο ίδιος.

Χάρης Αηδονόπουλος: Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει

Δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις ενόψει δεύτερου γύρου η παράταξη «Συνέργεια Πρώτα η Πόλη μας» με επικεφαλής τον Χάρη Αηδονόπουλο.

«Θα συναντηθούμε σήμερα το απόγευμα, σε συνέχεια της χθεσινής μας σύσκεψης για να δούμε πως θα κινηθούμε. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει», τόνισε ο Χάρης Αηδονόπουλος.

Μιχάλης Τρεμόπουλος: Έχουμε μεγάλες διαφορές και με τους δύο υποψηφίους

Την ύπαρξη μεγάλων διαφορών της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» με τους συνδυασμούς του Νίκου Ταχιάου και του Κωνσταντίνο Ζέρβα επισήμανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Έχουμε συνέλευση σήμερα το απόγευμα και θα βγάλουμε απόφαση το βράδυ. Είναι σαφές ότι έχουμε μεγάλες διαφορές και με τους δύο υποψηφίους που περνούν στον δεύτερο γύρο. Το πως θα το διαχειριστούμε θα το επιλέξουμε σήμερα», δήλωσε ο ίδιος.

Γιώργος Ρακκάς: Στον δεύτερο γύρο αναπαράγεται ένα αδιέξοδο

«Στον δεύτερο γύρο αναπαράγεται ένα αδιέξοδο», σχολιάζει o επικεφαλής της παράταξης, «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.

«Θα συναντηθούμε σήμερα το απόγευμα σε ολομέλεια για να αποφασίσουμε την στάση μας και να την αιτιολογήσουμε με ανακοίνωση. Άποψή μας είναι ότι στον δεύτερο γύρο αναπαράγεται ένα αδιέξοδο, που δεν θα βγάλει ούτε καθαρή διοίκηση, ούτε ξεκάθαρη ατζέντα διακυβέρνησης, παρά έναν δήμαρχο που θα είναι εξαιρετικά αδύναμος να υλοποιήσει πολιτικές», επισήμανε ο κ. Ρακκάς.

Γιάννης Κουριαννίδης: Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά σκοτεινή συναλλαγή με κανέναν εκ των δύο υποψηφίων δημάρχων

Καμία διάθεση στήριξης στους μονομάχους του δεύτερου γύρου δεν φαίνεται να έχει ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης.

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμιά σκοτεινή συναλλαγή και σε κανένα παζάρι με κανέναν εκ των δύο υποψηφίων δημάρχων. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, το σπέρμα του πολιτικού πολιτισμού, που μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της απλής αναλογικής, είναι κρίμα να εκφυλιστεί με τέτοιες μεθοδεύσεις» δήλωσε σχετικά ο κ. Κουριαννίδης.

Βασίλης Mωυσίδης: Θα έχουμε μία σύσκεψη την Παρασκευή και θα αποφασίσουμε

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσουν τα μέλη της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών» προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

«Την Παρασκευή θα έχω στα γραφεία μου μία σύσκεψη με τους συνεργάτες μου ούτως ώστε να πάρουμε μία απόφαση από κοινού και στη συνέχεια θα την ανακοινώσουμε αργά το βράδυ», σημείωσε ο κ. Μωυσίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα