Δ. Νεάπολης- Συκεών: Διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2019

Τη σημασία και την αξία της συμμετοχής της κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, που είναι δυο από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του δήμου, ανέδειξε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου τα μέλη της κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον του τόπου τους.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε το 75% των μελών της, πολίτες και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, αποτέλεσε την κορύφωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας

της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου, που τυπικά ξεκίνησε με τις συνεδριάσεις σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

«Πρόκειται για μια κορυφαία και ουσιαστική διαδικασία την οποία ακολουθούμε με συνέπεια και αφοσίωση προτού καν καταστεί υποχρεωτική από το νόμο. Και την υλοποιούμε με πίστη στις αξίες της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής της κοινωνίας στα κοινά του τόπου μας», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των μελών της συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις εξελίξεις που αφορούν στο δήμο.

«Κοσμογονία έργων σε περιόδους επενδυτικής ανομβρίας»

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας και αξίας στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και για αυτούς διαμορφώνονται όλα τα προγράμματα που αφορούν σε έργα, υποδομές και παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας. Για αυτό και θα πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο συνεργασίας και συνέργειας συνδιαμορφώνοντας από κοινού τους όρους ανάπτυξης του δήμου μας και της διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Ο δήμος μας, έχοντας εξυγιάνει τα οικονομικά του και εξοφλώντας το σύνολο των αναγνωρισμένων ως νόμιμων χρεών και των δανείων των πρώην δήμων Νεάπολης και Αγ. Παύλων, έχει το προνόμιο να είναι από τους λίγους δήμους σε όλη τη χώρα, που διαθέτει ένα ισχυρό ταμείο και μπορεί να χρηματοδοτεί μια σειρά μεγάλων έργων και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, ξεπερνώντας καθυστερήσεις και αγκυλώσεις που δημιουργούν οι φορείς του κράτους», ανέφερε κατά τη σύντομη εισήγησή του ο Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στο μεγάλο κατασκευαστικό έργο που υλοποιεί ο δήμος. Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, έδωσε στις τελευταίες επιτυχίες του δήμου με την ένταξη μεγάλων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι η ανακαστασκευή-ανάπλαση του πάρκου των Ρουμανικών στη Νεάπολη, τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου στις Συκιές (Ρ.Φεραίου), την κατασκευή του 2ου 12θέσιου Βιοκλιματικού Γυμνασίου Πεύκων, κ.ά.

«Όταν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα υπάρχει επενδυτική ανομβρία, στο δήμο μας, παρά τη θεαματική μείωση των πόρων, συντελείται μια κοσμογονία έργων και παρεμβάσεων που διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Και ο προϋπολογισμός που διαμορφώνουμε είναι ισχυρός και αξιόπιστος σε τέτοιο βαθμό που εγγυάται πλήρως την υλοποίηση όλων αυτών που συναποφασίζουμε με τους πολίτες», τόνισε.

«Αγώνας κι ετοιμότητα…»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα των ανθρώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας για «ολοκληρωμένες μελέτες και φακέλους που προετοιμάζουν το έδαφος για την υλοποίηση των μεγάλων οραμάτων μας για τον δήμο μας». «Σε δύσκολες περιόδους και κάτω από ιδιαίτερες συγκυρίες, επιμένουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε μεγάλα έργα που σταθερά ενισχύουν την ανάπτυξη στο δήμο μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών και συμπολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, τόνισε την ετοιμότητα των Υπηρεσιών στη διεκδίκηση ένταξης μεγάλων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, επιτυγχάνοντας «μ’ αυτόν τον τρόπο και τα μεγαλεπίβολα σχέδια μας να προωθούμε και το ταμείο του δήμου να το διατηρούμε ισχυρό για την υλοποίηση άλλων σχεδίων».

«Μέσα στο 2019 θα συνεχίσουν να προκηρύσσονται έργα με τα οποία θα διεκδικούμε τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και συγχρόνως θα διεκδικούμε εξοικονόμνηση πόρων, όχι μόνο υλικών αλλά και φυσικών», υπογράμισε ο Αντ. Σαουλίδης κάνοντας αναλυτική αναφορά στο πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη με την ίδια ευαισθησία τις ανάγκες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, εξασφαλίζοντας «ίδιες συνθήκες για όλους τους κατοίκους του δήμου μας». «Κάθε αδυναμία θα γίνεται προτεραιότητα και θα επιδιώκουμε στο βέλτιστο χρονικό διάστημα να δίνουμε λύσεις», πρόσθεσε.

Στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το ισχυρό ταμείο του δήμου και στην ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών στάθηκε με αναλυτικά στοιχεία ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, τονίζοντας ότι αυτό «αποτελεί εγγύηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος».

«Παρά του ότι οι εθνικοί πόροι μειώθηκαν έως και 71%, στο δήμο μας δεν σταματήσαμε να εκτελούμε μεγάλα έργα, επενδύοντας έως και έξι εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν άλλοι δήμοι προσπαθούν να καλύψουν με δυσκολία τις λειτουργικές τους δαπάνες», τόνισε ο Δ.Ζιγκερίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο μέσα στο 2018 και έως σήμερα επενδύθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των Δημοτικών Τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που επί πέντε συνεχόμενα έτη παραμένουν αμετάβλητα και σε πολύ χαμηλά επίπεδα (τα δεύτερα χαμηλότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης), ενώ αυξήθηκε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είπε, «για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας, που διαχειρίζεται ο ΦΟΔΣΑ, είχαμε αύξηση πάνω από 550.000 ευρώ. Παρόλα αυτά όχι μόνο δεν επιφέραμε αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη, αλλά αντίθετα τα μειώσαμε για πολυπληθείς κοινωνικά ευάλλωτες ομάδες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα