Δ. Γαλαμάτης: Να διώξουμε την εξάρτηση του "εγώ" και να φέρουμε το "όλοι μαζί"

Από δήμαρχος Βόλβης και βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τελικά υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης μιλά στο Thestival.gr για την απόφαση του να είναι υποψήφιος αλλά και για το αν τον προβλημάτισε η συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο με «μεγάλα» ονόματα με εμπειρία.

Παράλληλα

αναφέρεται στην δημόσια πρόταση του για τους 5+1 αναπτυξιακούς πυλώνες, με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί μια αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αν αυτή αποτελεί λύση για να εκλείψουν τα φαινόμενα ανομίας στο ΑΠΘ.

Τέλος κ. Γαλαμάτης απαντά για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Από δήμαρχος Βόλβης και βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τελικά υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια. Μεγάλη πρόκληση; Δεν σας προβλημάτισε η συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο με «μεγάλα» ονόματα με εμπειρία;

Σε αυτό τον αγώνα ένωσα τις δυνάμεις μου με την κοινή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να οδηγήσουμε μπροστά την χώρα. Με τους συνυποψηφίους μου αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό. Το μόνο που με προβληματίζει είναι να διαδώσω το μήνυμα στους πολίτες ότι ενωμένοι μπορούμε. Η πολιτική εμπειρία μου (ένας από τους πέντε υποψηφίους του ψηφοδελτίου που έχουν ήδη εκλεγεί βουλευτές στο παρελθόν και ο μοναδικός που έχει εκλεγεί δήμαρχος) δεν είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής από τον πολίτη, αν δεν συνδυάζεται με την όρεξη για δουλειά, το πάθος για προσφορά, χαρακτηριστικά που με ώθησαν να επιστρέψω ενεργά στα κοινά.

Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να επιτύχει την πολυπόθητη συνεργασία, υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών ή πάμε σε εκλογές τον 15γουστο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμπράξεις;

Η λαϊκή βούληση, όπως θα εκφραστεί την Κυριακή στις κάλπες, θα δώσει όλες αυτές τις απαντήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο πιο ισχυρή κυβέρνηση έχουμε, τόσο πιο σίγουρος και στέρεος θα είναι ο βηματισμός της χώρας. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι προϋποθέσεις για σύμπραξη είναι ουσιαστικά προγραμματικές. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι από την ίδρυση της, ότι μπορστά στο εθνικό καλό, δεν βάζει κανένα πολιτικό κόστος, ούτε θα βάλει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Οι πολίτες μπορούν και νομίζω ότι θα το πράξουν, να δώσουν μια ξεκάθαρη εντολή στις 7 Ιουλίου.

Έχετε διατυπώσει δημόσια την πρόταση σας για τους 5+1 αναπτυξιακούς πυλώνες, με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί μια αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαρτημένη σήμερα;

Σχέδια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης έχουμε ακούσει πολλά κατά καιρούς. Δεν είδαμε όμως τη βούληση να υλοποιηθούν, γιατί ελάχιστοι προσπάθησαν να συνθέσουν δυνάμεις. Η δική μου πρόταση για μια αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη, που θα στηρίζεται σε 5+1 πυλώνες (λιμάνι, ΔΕΘ, πανεπιστήμια, καινοτομία, πολιτισμός, ΕΡΤ3), συνοδεύεται από μια γενικότερη δέσμευση μου. Ως βουλευτής θα έχω κεντρικό στόχο να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, σε κοινή διαδρομή, σε κοινό όραμα και –κυρίως- σε κοινή δράση. Να διώξουμε την εξάρτηση του «εγώ» και να φέρουμε το «όλοι μαζί».

Ο ΟΑΣΘ αποτελεί ένα καθημερινό «βάσανο» για τους Θεσσαλονικείς. Τι θα κάνει η ΝΔ για να αλλάξει αυτή τη κατάσταση;

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες είναι και δικό μου βίωμα εδώ και χρόνια, αφού χρησιμοποιώ κατά κόρο τα αστικά λεωφορεία. Κάποιος εύκολα μπορεί να υποσχεθεί νέα λεωφορεία και περισσότερο προσωπικό, ενέργειες που είναι σαφώς επιβεβλημένες. Δεν θα πω το αυτονόητο ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον ΟΑΣΘ. Η ουσία είναι ότι μετά την 7η Ιουλίου πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Οι μετακινήσεις των Θεσσαλονικιών πρέπει να αντιμετωπισθούν με συνολική οπτική, περιλαμβάνοντας, Μετρό, ταξί, θαλάσσια συγκοινωνία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Να δούμε και μακρύτερα, με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το δίκτυο των ΚΤΕΛ, τη σύνδεση με το αεροδρόμιο, την επαναφορά ακτοπλοϊκών δρομολόγιων. Σε μια μεγαλούπολη, τίποτα δεν είναι μόνο του, αλλά όλα αλληλεξαρτώνται.

Εγκληματικότητα στο ΑΠΘ. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι η λύση για να εκλείψουν τα φαινόμενα ανομίας; Τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει η Θεσσαλονίκη γενικότερα μια ασφαλής πόλη;

Οραματίζομαι τους πανεπιστημιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, χωρίς κάγκελα και περίφραξη, με χάπενινγκ και ποικίλες εκδηλώσεις. Σε αυτή την εικόνα δεν έχει θέση καμία παράνομη πράξη που καλύπτεται πίσω από έναν ασαφή νόμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πρωτοετείς και γενικότερα οι φοιτητές τον Σεπτέμβριο, πρέπει να αντικρύσουν μια άλλη εικόνα στα πανεπιστήμια. Όσο για τον στόχο ασφαλής Θεσσαλονίκη, η αύξηση των περιπολιών στις γειτονίες, μαζί με άλλα άμεσα μέτρα (ενίσχυση ομάδας ΔΙΑΣ, επαναφορά ομάδας ΔΕΛΤΑ, πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών, απόκτηση περιπολικών κλπ), θα φέρουν και άμεσα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα