Χτίζοντας στην άμμο παλάτια με ..LEGO

Όταν αναφερόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στο μυαλό όλων φιγουράρει σίγουρα η θάλασσα, ο ήλιος, η φύση, η ξεγνοιασιά και οι χαρούμενες στιγμές με οικογένεια και φίλους.

Όπως κάθε καλοκαιρινή λοιπόν περίοδο έτσι και τη φετινή, το φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT- Δράση για την εκπαίδευση ξεπέρασε κάθε φαντασία και κατάφερε να μεγαλώσει την παρέα του κατασκηνωτικού του προγράμματος . Η κατασκήνωση «SeaSun+Fun S.T.E.M.& Robotics Camp» μετά από πρωτοβουλίες της eduACT ενώνει όλους τους φίλους της ρομποτικής κάτω

από μία τεράστια «ομπρέλα θαλάσσης..» που αγκαλιάζει τις διαφορετικότητες και τις αναδεικνύει.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο θεσμός του «SeaSun+Fun S.T.E.M.& Robotics Camp» που αποτελεί την πιο δημιουργική εμπειρία του καλοκαιριού φέρνει την καινοτομία ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές, με προγράμματα και δράσεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετέχουν ενώ τα ίδια κατακτούν την γνώση μέσα από το παιχνίδι και την ενασχόλησή τους με τη ρομποτική.

Η καθημερινότητα της πιο διασκεδαστικής κατασκήνωσης

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι μικροί επιστήμονες που επιλέγουν την κατασκήνωση της eduACT συμμετέχουν καθημερινά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες S.T.E.A.M. μέσα από τις οποίες λύνουν μαθηματικούς γρίφους, κατανοούν τη φυσική και τη χημεία, εξοικειώνονται με την τεχνολογία και όλα αυτά με τη βοήθεια και την επιμέλεια της έμπειρης ομάδας εκπαιδευτών του Οργανισμού. Σε καθημερινή βάση επιπλέον πραγματοποιούνται και εργαστήρια ρομποτικής όπου τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν τα δικά τους ρομπότ και έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η μηχανική, τα μαθηματικά, η γεωμετρία και ο προγραμματισμός, κάτι που τους βοηθά να εξασκήσουν την τεχνολογία σε όλες τις εκφάνσεις της κυρίως μέσα από την έρευνα. Με την καθοδήγηση μάλιστα των εκπαιδευτών της eduACT, στον ελεύθερο χρόνο τους, μαθαίνουν για τους διάφορους μηχανισμούς της καθημερινότητας τους αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους. Φυσικά δεν λείπουν και οι αθλητικές και παραθαλάσσιες δραστηριότητες στα καταγάλανα νερά της Χαλκιδικής με την ημέρα να ολοκληρώνεται με βραδινά παιχνίδια, γέλιο και γιορτή.

Το φετινό «στοίχημα»

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των υπόλοιπων ετών υλοποίησης του «SeaSun+Fun S.T.E.M.& Robotics Camp» και του φετινού είναι πως μετά από πέντε χρόνια η eduACT κατάφερε να μεγαλώσει την παρέα των φίλων της ρομποτικής ανεβάζοντας τις συμμετοχές στις 80 - μόνο για την δεύτερη περίοδο -26/8-1/9 - μιας και συμμετέχουν για πρώτη φορά διαφορετικά μεταξύ τους παιδιά με διαφορετική καταγωγή, χρώμα, θρησκεία γεγονός που τους βοηθά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους λειτουργώντας με το πνεύμα της ομαδικότητας και συνεργασίας. Παιδιά από την Αίγυπτο και τον Λίβανο αγκαλιάστηκαν από τα υπόλοιπα δημιουργώντας από κοινού αναμνήσεις μιας ζωής. Σε αυτά προστίθενται και προσφυγόπουλα αλλά και παιδιά από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Αττική και τη Βόρειο Ελλάδα που μοιράστηκαν διαφορετικές εμπειρίες και συνδιαμόρφωσαν τις ικανότητες και αξίες τους φέρνοντας τους πιο κοντά στους ηγέτες τους μέλλοντος.

Το ταξίδι στο χρόνο

Θέμα της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου είναι το «Ταξίδι στο χρόνο», με τα παιδιά να ανακαλύπτουν την ιδιαιτερότητα κάθε εποχής ξεχωριστά χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις ρομποτικές τους κατασκευές. Κάθε εποχή και μια νέα πρόκληση μέσα από την οποία παρόν, παρελθόν και μέλλον οδηγούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις έννοιες των επιστημών, του πειράματος και όλα αυτά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Μια γιορτή γνωριμίας το πρώτο βράδυ δίνει το στίγμα και το πνεύμα της ξεχωριστής αυτής κατασκήνωσης. Στον πρώτο τους σταθμό τα παιδιά μεταφέρονται στο παρελθόν και γνωρίζουν τους δεινόσαυρους κατασκευάζοντας το δικό τους. Μετά και τα φυσικά και χημικά πειράματα που μαθαίνουν τα παιδιά στα εργαστήρια της κατασκήνωσης, ήρθε η σειρά για τη δεκαετία των 80’s, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα μεγάλο ηλεκτρονικό παιχνίδι της εποχής όπως το γνωστό φλιπεράκι.

Επόμενος σταθμός της χρονομηχανής της eduACT είναι η Αναγέννηση εκεί όπου τα μικρότερα παιδιά ανακαλύπτουν τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών και τις ιστορίες τους όσο τα μεγαλύτερα κατασκευάζουν και προγραμματίζουν χωρίς οδηγίες ρομπότ που εκτοξεύει χρώματα σε σκόνη. Προτελευταίος σταθμός το μακρινό μέλλον όπου οι μικροί επιστήμονες προγραμματίζουν και κατασκευάζουν το δικό τους διαστημικό σταθμό ενώ οι μεγαλύτεροι συνδέουν τις διάφορες εποχές με αλληλένδετες αποστολές των ρομπότ τους. Τελευταίος σταθμός της χρονομηχανής είναι το παρόν. Στην τελευταία τους βραδιά στην κατασκήνωση, τα παιδιά και οι εκπαιδευτές θυμούνται στιγμές, δημιουργούν αξέχαστες κατασκηνωτικές στιγμές αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις που απέκτησαν όλες αυτές τις μέρες και όλα αυτά γύρω από τη φωτιά στην παραλία.

Μαθηματικοί γρίφοι, σπαζοκεφαλιές, πολλά μικρά μυστικά είναι μόνο μερικά από όσα προστίθενται στις αποσκευές των παιδιών στο ταξίδι για την επιστροφή. Με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους τα παιδιά κατάφεραν και φέτος να αποδείξουν πως είναι ικανά να αναζητήσουν και να βρουν τον «Χαμένο Θησαυρό» της γνώσης μέσα από τη διασκέδαση!

*Η κατασκήνωση της eduACT φιλοξενείται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του SkourasSportsCamp στις Νέες Φώκιες Χαλκιδικής, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Βορείου Ελλάδος

Keywords
Τυχαία Θέματα