Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια πλειάδα εκδηλώσεων, οι οποίες παρουσιάζουν ποικίλες εκφάνσεις της θρησκευτικότητας και των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων. Από τα λαϊκά έθιμα του Δωδεκάμερου και τους βυζαντινούς ύμνους μέχρι την υποβλητική μπαρόκ μουσική αλλά και την ακατάβλητη πίστη των παιδιών στον Αϊ-Βασίλη, τα Χριστούγεννα καταγράφονται ως μια

μοναδική στιγμή μέσα στον χρόνο που συγκινεί και εμπνέει ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε εποχής.

Αναλυτικά

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, Πρώτη Γιορτή του Χρόνου

Η εκδήλωση αυτή μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι στον χώρο αλλά και τον χρόνο, με όχημα τη λόγια και τη λαϊκή παράδοση. Το α’ μέρος περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους και αφηγηματικά μέρη από όλους τους σταθμούς του Δωδεκαημέρου: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Περιτομή του Χριστού. Ο Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον και η Βυζαντινή Χορωδία Γυναικών Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία» ερμηνεύουν θαυμάσιους ύμνους με κατανυκτικές μελωδίες και βαθιά ποιητικούς στίχους. Στο β’ μέρος παρουσιάζονται ήθη και έθιμα, παραδοσιακά κάλαντα, χοροί και τραγούδια από σχεδόν όλες τις περιοχές του ελληνισμού: Μακεδονία, Θράκη, Νησιά, Κρήτη, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντο.

Συμμετέχουν χορευτικοί, μουσικοί και λαογραφικοί σύλλογοι (Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, Κέντρο Έρευνας & Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού & Λαϊκού Πολιτισμού «Διόνυσος», Χορευτικό Τμήμα Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας, Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, Λαογραφικός Σύλλογος Νέου Ρυσσίου «Η Αρετσού», Ακρίτες του Πόντου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσήμβριας, Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου, Χορωδία Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Χαλάστρας, Χορωδία Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, Χορωδία Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου, Βυζαντινή Χορωδία Γυναικών Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία», Χορωδία Χορευτικής Ακαδημίας Πεύκων).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Παραστάσεις: Πέμπτη 14/12/2017, ώρα 21.00, Παρασκευή 15/12/2017, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ

• Ρεσιτάλ μαντολίνου Tiziano Palladino

Ο ιδιαίτερος και γλυκός ήχος του μαντολίνου θα ηχήσει στο φουαγιέ του Μεγάρου. Ο διακεκριμένος δεξιοτέχνης του οργάνου Tiziano Palladino από την Ιταλία, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για σόλο μαντολίνο που περιλαμβάνει έργα των Bach, Riggieri, Mozart, Mascagni, Calace, Pettine, Albeniz, Kuwahara.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2, Φουαγιέ

Παραστάσεις: Δευτέρα 18/12/2017, ώρα 21.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Ensemble 1619 – Γεράσιμος Χοϊδάς: Magnificat anima mea

Ένας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ύμνους και ίσως ο αρχαιότερος προς τη Θεοτόκο είναι το Magnificat anima mea Dominum – Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον. Εμφανίζεται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο και από τον 11ο αιώνα μελοποιείται σχεδόν από όλους τους συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Από όλη αυτή τη μακρά παράδοση ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς επιλέγει δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα του γαλλικού και ιταλικού μπαρόκ. Τα δύο υπέροχα αυτά Magnificat, του Marc-Antoine Charpentier και του Antonio Vivaldi, παρουσιάζονται στο πνεύμα των Χριστουγέννων μαζί με άλλα έργα φωνητικής και οργανικής μπαρόκ μουσικής (Buxtehude, Biber) από το σύνολο οργάνων εποχής Ensemble 1619, τη μικτή χορωδία ContraTempoVoce και σολίστ (Νάντια Φιόρου, Αναστασία Συμεωνίδου, Νίκος Σπανάτης, Γιάννης Φίλιας, Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός), υπό τη διεύθυνση του Γεράσιμου Χοϊδά.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1, Φουαγιέ

Παραστάσεις: Τετάρτη 20/12/2017, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 5 ευρώ

• Στέλλα Μιχαηλίδου: Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη

Τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν παιδική γιορτή και δεν νοούνται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις χωρίς κάποιο θέαμα που θα μαγέψει τους μικρούς μας φίλους… Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης λοιπόν και η Εταιρεία Θεάτρου Διαδρομές παρουσιάζουν μια διαφορετική ιστορία για τον Άγιο Βασίλη και τα αληθινά του δώρα, από τη βραβευμένη και αγαπημένη συγγραφέα παιδικών έργων Στέλλα Μιχαηλίδου. Πρόκειται για μια πολύχρωμη, εντυπωσιακή και ευρηματική παράσταση, με ζωντανή μουσική του Κώστα Βόμβολου από την μπάντα “The Speakeasies Swing Band”, χορευτές, animation, video art και πολλές εκπλήξεις. Το έργο μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 3 ετών, ενώ δίνονται παραστάσεις και για σχολεία.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Παραστάσεις: Δευτέρα 25/12/2017 ώρα 18.00, Τρίτη 26/12/2017 ώρα 12.00 & 18.00, Τετάρτη 27/12/2017 ώρα 12.00 & 18.00, Πέμπτη 28/12/2017 ώρα 12.00 & 18.00, Παρασκευή 29/12/2017 ώρα 12.00

Σχολικές παραστάσεις: Δευτέρα 18/12/2017 – Παρασκευή 22/12/2017 ώρα 10.00 & 11.30 (για περισσότερες πληροφορίες 2310-895882, [email protected])

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ (σχολικές παραστάσεις)

Keywords
Τυχαία Θέματα