Χρ. Σπίρτζης: Να δείξουν ανοχή οι Θεσσαλονικείς για τις καθυστερήσεις των δρομολογίων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να δείξουν ανοχή σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από τη Θεσσαλονίκη έκανε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

"Ο κάθε πολίτης της Θεσσαλονίκης να δείξει μία ανοχή μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου

και να βγουν 40-50 λεωφορεία στο δρόμο", ανέφερε ο κ. Σπίρτζης κατά την ομιλία του ημερίδα με θέμα «Δημόσιος χώρος, δημόσιες επενδύσεις και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», που διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

"Στον ΟΑΣΘ έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποια δρομολόγια, τα οποία δεν γίνονται και υπάρχουν και καθυστερήσεις. Σε αυτό οφείλουμε να απολογηθούμε στους πολίτες και αν μη τι άλλο να τους δώσουμε και μία εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Το πρώτο είναι γιατί ποτέ δεν υπήρχαν 520 λεωφορεία και το δεύτερο είναι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα τηλεματικής. Το σύστημα τηλεματικής το είχε κάνει συγκεκριμένη εταιρεία, ο ΟΑΣΘ δεν είχε καν τους κωδικούς μέχρι πριν λίγες μέρες. Δεν υπήρχε προσωπικό του ΟΑΣΘ να το χειρίζεται.

Υπήρχε έλλειψη στον λογαριασμό για την ανανέωση στόλου έπρεπε να είναι 37 εκατομμύρια και ήταν 614 ευρώ. Από το 2013 μέχρι και το 2014 αποσύρθηκαν από τον ΟΑΣΘ πριν ιδιωτικοποιηθεί 394 λεωφορεία , ηλικίας 12 ετών. Με τη σύμβαση που υπήρχε έπρεπε να είναι στο ελληνικό δημόσιο αλλά πουλήθηκαν σε τιμές πχ 570 ευρώ το ένα σαν σκραμπλ και σε ΚΤΕΛ. Δεν δόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο που όφειλαν σύμφωνα με την σύμβαση", σημείωσε ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στο παλαιό καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών κάνοντας λόγο για ένα εκπληκτικό δημιούργημα παρακράτους και του παλαιοκομματισμού για το πως αναπαράγονται στη Βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα συμφέροντα".

Ακόμη πρόσθεσε "να μην κλείσει η ΕΛΒΟ και να μην αγοράσουμε λεωφορεία αν ένα κομμάτι της παραγωγικής δομής των λεωφορείων που πρόκειται να προμηθευτούμε δεν παραχθεί στη χώρα μας". Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών στόχος είναι να γίνουν δύο ΣΔΙΤ για λεωφορεία σύγχρονης παραγωγής και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι "θέλουμε να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι μητροπολιτικό κέντρο της μιζέριας της παρακμής και η πρωτεύουσα του παρακράτους και σήμερα αυτό που άφησε το παρακράτος", ενώ τόνισε ότι κάποιοι δεν ήθελαν να βρεθεί λύση για έργα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε σε σιδηροδρομικές υποδομές τονίζοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να λείπει από αυτές.

Για το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί και πρόδρομες εργασίες και η διαβούλευση με τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές κάνοντας λόγο για κέντρο, που θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της πόλης.

Για το μουσείο Ολοκαυτώματος τόνισε πως "σηματοδοτεί πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να τιμήσει την ιστορία της και τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή της πόλης".

Χαρακτήρισε το μετρό Θεσσαλονίκης έργο έμβλημα. "Από ανέκδοτο έγινε έργο, το 2019 ολοκληρώνεται η βασική γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση Καλαμαριά. Μέσα στην άνοιξη θα ανοίξουν τους σταθμούς που είναι έτοιμοι στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Για εμάς σημαντικό είναι ότι ξεκινάμε τους επόμενους μήνες τις πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο", σημείωσε.

Για τα έργα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και συγκεκριμένα στον αεροδιάδρομο σημείωσε "Υποστήκαμε μπούλινγκ για να μην ολοκληρωθεί το ένα έργο. Γιατί θα πλήτταμε τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε αρκετές βδομάδες δεν είδα κανένα να βγαίνει και να ζητάει μια συγγνώμη για αυτά που έλεγε πριν δυο μήνες".

Σ. Φάμελλος: Καταφέραμε με αυτή τη κυβέρνηση γίνουν έργα που κάποτε ήταν ανέκδοτα για τη Θεσσαλονίκη

Για καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

"Στη Θεσσαλονίκη πέρα από τα μνημονιακά προβλήματα και τις πολιτικές λιτότητας είχαμε μια σαφή υστέρηση και σε δημόσιες επενδύσεις και σε σχεδιασμό του χώρου. Ακόμη και έργα που δεν χρειαζόντουσαν λεφτά για να γίνουν, για παράδειγμα παραχωρήσεις στρατοπέδων καθυστερούσαν. Ο πολιτικός προγραμματισμός και η πολιτική διεκδίκηση της πόλης πολλές φορές ήταν πίσω από τις ανάγκες που μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη και με χαμηλό δημόσιο κόστος. Αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρ’ ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικού περιορισμού καταφέραμε με αυτή τη κυβέρνηση να με παρά πολλά προβλήματα και με τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη να γίνουν έργα τα οποία κάποτε ήταν ανέκδοτα για τη Θεσσαλονίκη", επισήμανε.

"Αναφέρομαι και στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της σύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ αλλά και για πολλά αλλά μεγάλα έργα ακόμη και για τη συγκρότηση φορέων του Θερμαϊκού Κόλπου. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε από την πλευρά της Πολιτείας να επενδύουμε στην ανάπτυξη μιας πόλης, στο να κρατήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο εδώ και να δώσουμε προοπτική στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνουμε το δικό μας όραμα για την πόλη, δίνουμε διέξοδο στην αναζήτησή της πόλης εδώ και πολλά χρόνια και ταυτόχρονος μια προοπτική, ότι μπορεί οι δημόσιες επενδύσεις να τροφοδοτήσουν και στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία.

Η ανάπλαση του χώρου της Έκθεσης και το νέο τοπικό χωρικό σχέδιο, η παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά και το χωρικό σχέδιο του Παύλου Μελά, το στρατόπεδο Κόδρα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και η ανάπλαση του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού είναι παραδείγματα, όπου ο σχεδιασμός του χώρου, η απόδοση στην κοινωνία δημοσίων χώρων τροφοδοτεί πέρα από τη σκέψη και την δημιουργικότητα των νέων, τη δημόσια συζήτηση και ίσως μια πιο ενεργή, πιο αποτελεσματική αυτοδιοίκηση. Σκοπός μας είναι η πρόοδος της Θεσσαλονίκης, η ενδυνάμωση της Θεσσαλονίκης".

Γιάννης Μπουτάρης: ΔΕΘ, Μουσείο Ολοκαυτώματος, Παραλιακό Μέτωπο και Μητροπολιτικό Πάρκο στο Παλαιό Σιδηροδρομικό στις προταιρεότητες της διοίκησης

"Η στρατηγική του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ένα οραματικό στόχο. Αυτό που έχουμε βαφτίσει Θεσσαλονίκη 2020 - 2030. Διαμορφώνονται οι προτάσεις και οι δράσεις για όλο το διάστημα της διοίκησης και πέραν αυτού. Η διεύρυνση του δημόσιου χώρου με αναπλάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, η πρόσδεση των πολεοδομικών αναπλάσεων με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνιστούν το μήνυμα που θα εγκαταστήσει επιτέλους τη Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Η ανάπτυξη του νέου εκθεσιακού κέντρου στη ΔΕΘ με την ταυτόχρονη διαμόρφωση του μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και αναψυχής, την δημιουργία του Μουσείου του Μουσείου Ολοκαυτώματος με την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικου Σταθμού, η ανάπτυξη του παραλαικού μετώπου συνιστούν τις προταιρεότητες της διοίκησης", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την υλοποίηση των έργων, η εξασφάλιση των πόρων και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, όπως διευκρίνισε. "Οι δήμοι αυτοί τη στιγμή είναι ευνουχισμένοι. Είναι αδύναμοι να κάνουν πράγματα χωρίς να περάσουν από εκατό κύματα, τα οποία είναι έλεγχοι σκοπιμότητας, είτε έλεγχοι από υπηρεσίες", πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παπππάς, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κώστας Αμπατζάς, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, η επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα