Χονγκ Κονγκ: Ανησυχία για τα κινεζικά στρατεύματα στα σύνορα

Ανησυχία για μία ενδεχομένως βίαιη καταστολή από το Πεκίνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται επί δύο μήνες προκαλούν οι αναφορές περί ανάπτυξης κινεζικών στρατιωτικών οχημάτων κατά μήκος των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ.

Έπειτα από τος αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, τα ξημερώματα της Πέμπτης, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι επρόκειτο απλώς για μία ετήσια κινητικότητα ρουτίνας.

Στις εικόνες που δημοσίευσε το Xinhua φαίνονται

τεθωρακισμένα και και φορτηγά που μεταφέρουν στρατεύματα στα σύνορα και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού που φτάνει στο Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση αυτή παρατηρείται πριν από μία νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργανώνεταιι για το προσεχές Σάββατο, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει η αστυνομία ότι έχει απαγορεύσει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε ως αντίδραση σε ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Το ημιαυτόνομο έδαφος, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Οι διαδηλώσεις συνιστούν επίσης τη μεγαλύτερη εξέγερση και μία τεράστια πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγκ από όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2012.

Το Πεκίνο προειδοποίησε και πάλι την Τρίτη τις ξένες κυβερνήσεις που παρεμβαίνουν στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ, μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, όπου οι ηγέτες των ηγετών επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα