Χειρουργικές εξελίξεις στις παθήσεις του πρωκτού

Του Δρ. Δημήτρη Κανέλλου*

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επαναστατικές αλλαγές στη χειρουργική αντιμετώπιση πρωκτολογικών νόσων. Ο πρωκτολόγος χειρουργός, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας (π.χ. ίνες laser, εργαλεία υπερήχων, ηλεκτροδιαθερμία, συρραπτικά εργαλεία) για τις επεμβάσεις, αλλά και για τη διάγνωση (π.χ. ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, μανομετρία, μαγνητική τομογραφία, ορθοσκόπηση, πρωκτοσκόπηση κλπ) έχει πλέον τη δυνατότητα να θεραπεύσει έναν ασθενή αποτελεσματικά, με ασφάλεια και κυρίως ανώδυνα.

Οι χειρουργοί προσπαθούν

βέβαια, σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό, να αντιμετωπίσουν μια πάθηση του πρωκτού συντηρητικά (π.χ. φαρμακευτικά, αλλά και με συμβουλές διατροφής, υγιεινής κλπ). Αν ενδείκνυται όμως χειρουργική θεραπεία, τότε αυτή είναι ανώδυνη και αναίμακτη, συγκρινόμενη με τις θεραπείες του παρελθόντος. Π.χ. ενώ στο παρελθόν η μόνη επέμβαση αιμορροϊδων ήταν η αφαίρεσή τους, πλέον υφίστανται μέθοδοι που απλώς μικραίνουν τις αιμορροΐδες χωρίς να τις αφαιρούν. Οι μέθοδοι αυτές είναι η αιμορροϊδοπλαστική με το laser (τεχνική LHP), η απολίνωση αιμορροϊδων υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (τεχνική HAL / THD), η τεχνική Longo κλπ.

Οι συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς που επισκέπτονται ένα πρωκτολογικό κέντρο είναι π.χ. τα περιεδρικά συρίγγια, οι αιμορροϊδες, οι ραγάδες δακτυλίου και άλλες. Οι περισσότερες νόσοι του πρωκτού εμφανίζονται με πόνο ή αιμορραγία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασθενείς παρουσιάζουν πολλές παθήσεις συγχρόνως. Αύξηση συχνότητας στο γενικό πληθυσμό παρουσιάζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα κονδυλώματα, που οφείλονται στον ιό HPV. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση. Το κυριότερο πρόβλημα βέβαια όσον αφορά συγκεκριμένα την εξάπλωση του ιού HPV είναι η ελλιπής ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη με τον ιό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις η άμεση επίσκεψη στον πρωκτολόγο μπορεί να συνεπάγεται μια «εύκολη» συντηρητική θεραπεία για τον ασθενή, ενώ αν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να οδηγηθεί κανείς σε επέμβαση πρωκτού. Συνεπώς, αν κάποιος παρατηρήσει αίμα ή πόνο ή ένα άλλο σύμπτωμα στον πρωκτό, καλό είναι να επισκεφτεί άμεσα τον εξειδικευμένο ιατρό χωρίς φοβίες. Η εξέταση από τον πρωκτολόγο δεν είναι πλέον «ταμπού». Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα παρουσιάσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους κάποιο παροδικό σύμπτωμα στον πρωκτό.

*Ο Δρ. Δημήτρης Κανέλλος είναι χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει ειδικευθεί στο Vivantes Klinikum του Βερολίνου. Είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.kanellos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα