Χαλκιδική: Έσωσε παπάκια που διέσχιζαν τον δρόμο (ΦΩΤΟ)

Πέντε μικρά παπάπια που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον δρόμο Κασσάνδρειας-Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική έσωσε ο Δημήτρης Σάββας με την βοήθεια του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», πριν από λίγες ημέρες.

«Καθώς μητέρα τους πετούσε όλο το διάστημα από πάνω τους τον συμβουλέψαμε να μην τα απομακρύνει από την περιοχή αλλά να πάει και να τα αφήσει από τη μεριά του δρόμου που σκόπευε η μητέρα τους να τα πάει και αυτή θα τα βρει. Έτσι και έκανε. Τα πέρασε από την απέναντι μεριά του δρόμου και η μητέρα τους τα βρήκε αμέσως και συνέχισαν το

ταξίδι τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων.

«Διάφορα είδη πάπιας συχνά κατασκευάζουν τη φωλιά τους μακριά από τους υγροτόπους, θεωρώντας προφανώς τα σημεία αυτά πιο ασφαλή για να γεννήσουν και να εκκολάψουν τα αυγά τους. Η διαδρομή όμως από τη φωλιά μέχρι την περιοχή ανατροφής και μεγαλώματος των νεοσσών κρύβει πολλούς κινδύνους πέρα από τους φυσικούς εχθρούς, π.χ. θηρευτές. Δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκίνητα, σπίτια με περίφραξη και αυλές, δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα, σκυλιά και πολλά άλλα εμπόδια.

Πριν λίγες μέρες στο δρόμο Κασσάνδρειας-Νέων Μουδανιών πέντε μικρά παπάκια προσπαθούσαν μαζί με τη μητέρα τους να διασχίσουν το οδόστρωμα. Υπήρχε όμως διαχωριστικό κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πάνω στο οδόστρωμα και να κινδυνεύει άμεσα η ζωής τους. Ο κ. Δημήτρης Σάββας που περνούσε είδε τα παπάκια στη μέση του δρόμου και αμέσως κατάλαβε ότι κινδύνευαν. Σταμάτησε, τα μάζεψε και επικοινώνησε μαζί μας. Καθώς η μητέρα τους πετούσε όλο το διάστημα από πάνω τους τον συμβουλέψαμε να μην τα απομακρύνει από την περιοχή αλλά να πάει και να τα αφήσει από τη μεριά του δρόμου που σκόπευε η μητέρα τους να τα πάει και αυτή θα τα βρει. Έτσι και έκανε. Τα πέρασε από την απέναντι μεριά του δρόμου και η μητέρα τους τα βρήκε αμέσως και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι νεοσσοί να μένουν μαζί με τους γονείς τους για να μπορέσουν να τα φροντίσουν σωστά και να τα εκπαιδεύσουν πως να επιβιώνουν. Συχνά οι άνθρωποι νομίζουμε πως αν μαζέψουμε ένα νεοσσό και το μεγαλώσουμε το βοηθάμε και του κάνουμε καλό αφού θα σωθεί. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς στην πραγματικότητα οι νεοσσοί που μεγαλώνουν σε ανθρώπινα χέρια έχουν πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης μετά την απελευθέρωσή τους, καθώς αγνοούν το πως να τραφούν ή να αποφύγουν τυχόν κινδύνους και γενικότερα πως να επιβιώσουν.

Αν βρείτε κάποιο νεοσσό ή μωρό θηλαστικό επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε. Μην το απομακρύνετε από την περιοχή αν δεν είναι τραυματισμένο ή σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων και την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντική εργασία.

Ο οργανισμός παράλληλα αξιοποιεί αυτή του τη δραστηριότητα με σκοπό να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα