Μπουτάρης: O κ. Καλαφάτης ούτε τα μαθηματικά του μπακάλη ξέρει - Καλαφάτης: Ήρθαμε να μιλήσουμε για τον απολογισμό και ζούμε τον παραλογισμό

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συζήτηση για τον απολογισμό του 2016 άσκησαν στο δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο απολογισμός του 2016 τελιά υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης.

Κατά ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση καθώς και ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, σημείωσε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του δήμου που ξεχώρισε το 2016. Στη δευτερολογία του προχώρησε στην παραδοχή ότι η διοίκηση του έκανε λάθος με την την καθυστέρηση της παρουσίασης του απολογισμού.

“Κάναμε λάθος. Είτε από αδιαφορία, είτε από αλλαζονεία των συναδέλφων της συμπολίτευσης. Λυπάμαι πάρα πολύ για τη συμπεριφορά μας”, τόνισε.

Ο κ. Μπουτάρης εξαπέλυσε επίθεση και στον επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρο Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως εντυπωσιάστηκε από την αντιπολιτευτική του διάθεση.

“Ο κ. Καλαφάτης έρχεται δεν λέει τι κάναμε και τι δεν κάναμε αλλά πόσο κακός ή καλός είμαι. Ο κ. Καλαφάτης και ακολούθησαν και οι άλλοι έκαναν ένα χοντρό λάθος. Δεν χρεώσαμε το δήμο με 20 εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν έχουμε απορροφήσει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Ούτε τα μαθηματικά του μπακάλη δεν ξέρει”, ανέφερε.

Καλαφάτης: Ήρθαμε να μιλήσουμε για τον απολογισμό και ζούμε τον παραλογισμό

«Αλήθεια, γιατί δεν άφησε η Διοίκηση Μπουτάρη να περάσουν άλλοι δυο μήνες; Έτσι, μέσα στον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιούσαμε μια συνεδρίαση για δύο απολογισμούς: Τον ξεχασμένο του 2016 και αυτόν του 2017 που, σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να γίνει ως τα τέλη Μαρτίου. Έτσι θα υπήρχε άλλη μία πρωτοτυπία της Διοίκησης. Όμως αυτό δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό του 2016.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε την καθυστέρηση εισαγωγής του θέματος λέγοντας: «Ο τραγέλαφος της διοίκησης Μπουτάρη συνεχίζεται και με τον απολογισμό. Με την έναρξη του 2018 συζητάμε τον απολογισμό του… 2016. Κάτι, δηλαδή, που θα έπρεπε να έχει γίνει τους πρώτους μήνες του 2017».

Υπογράμμισε ως αρνητικό σημείο τις «συνεχείς επιστροφές των αποφάσεων της Διοίκησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης» και πρόσθεσε:

«Ήρθαμε να μιλήσουμε για τον απολογισμό και ζούμε έναν παραλογισμό: Βαδίζετε στον 8ο χρόνο της διοίκησης κι αντί για απτά, συγκεκριμένα έργα, που να διευκολύνουν την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, εσείς συνεχίζετε να προβάλετε ως έργο την… αλλαγή του αέρα της πόλης. Κανονικά, η Πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει σήμα την… ανεμοδούρα». Και υπογράμμισε: «Διαφημίζετε με κάθε ευκαιρία, πως αλλάξατε τον αέρα της πόλης. Αντ’ αυτού είδαμε μια διοίκηση της οποίας πήραν αέρα τα μυαλά της»!

Ο κ. Καλαφάτης μίλησε για μηδενικές αποδόσεις της Διοίκησης σε θέματα καθημερινότητας, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και στη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης: «Σκοπεύατε να υποθηκεύσετε το μέλλον της πόλης κατά 50 εκ. ευρώ, υπογράφοντας σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό ήταν το ποσό που διαρρέατε –γιατί έτσι διοικείτε, με διαρροές, όπως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- ότι θα δανειστείτε από την ΕΤΕΠ. Άλλωστε υπάρχει και παρότρυνση από κυβέρνηση να δανείζονται… αβέρτα οι δήμοι. Και καλά που ήταν οι “Εντάξει” με τη σθεναρή τους θέση να σας κόψουν λίγο τη φόρα. Όσο για το επιχείρημά σας, δε θα το έθετε ούτε πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών: “Είναι… φθηνό το δάνειο. Γιατί να μην το πάρουμε”, είπε από αυτό το βήμα ο Δήμαρχος. Μα, απλά, επειδή ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε αναγκαστεί να διευθετήσει χρέη 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, θα πρέπει να εξυπηρετεί χρέη επιπλέον 20 εκατομμυρίων»!

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως η Διοίκηση Μπουτάρη, που «εκλέχθηκε με τη σημαία της Διαφάνειας», έχει επιδείξει μηδενικό αποτέλεσμα και στον τομέα αυτό, αναφερόμενος πρώτα στο θέμα των συμβάσεων κι έπειτα στον «εξοστρακισμό» του Συμπαραστάτη του Δημότη από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης: «Τον εξοστρακίσατε τον θεσμό, αλλά και τον άνθρωπο που, με την πλειοψηφία της διοίκησης, επιλέξατε γι αυτήν τη θέση! Παρόλα αυτά, ο Συμπαραστάτης του Δημότη δέχτηκε διπλάσιες καταγγελίες από την περασμένη χρονιά! Κι έλυσε, αναγκαστικά, τα θέματα, μέσω… ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού φροντίσατε να τον κρατάτε σε απόσταση. Δεν τον θέλατε, προφανώς, μέσα στα πόδια σας… Κι αυτό, όντως, είναι άλλο ένα επίτευγμά σας», κατέληξε.

Ρία Καλφακάκου: Πολλά θετικά του δήμου ξεκίνησαν ως προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης

Για αρκετές πρωτοβουλίες του δήμου οι οποίες είναι θετικές, αλλά ξεκίνησαν από προτάσεις της παράταξης της, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” , Ρία Καλφακάκου.

“Επειδή αναφέρονται πολλά που κι εμείς τα θεωρούμε θετικά. Να πω πως ξεκίνησαν ως προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης”, τόνισε ο κ. Καλφακάκου.

“Αναφερθήκατε σε κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη, δεν αναφερθήκατε σε κρίσιμα ζητήματα για την πόλη. Όπως το συγκοινωνιακό. Φυσικά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ο δήμος. Μπορεί να συμβάλει ώστε να έχουμε βελτίωση των συγκοινωνιών στην πόλη”, πρόσθεσε.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης: Η διοίκηση του δήμου έχει υιοθετήσει την πολιτική της κυβέρνησης

Την άποψη ότι η διοίκηση του δήμου έχει υιοθετήσει την πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή τα βάρη στο λαό, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

«Η διοίκηση του δήμου έχει υιοθετήσει την πολιτική της κυβέρνησης, τα βάρη στο λαό. Δεν βλέπουμε με τη διοίκηση Μπουτάρης ούτε τα δημοτικά τέλη να μειώνονται κατά 50% - 60%, ούτε προβλέπουμε να γίνουν θαύματα στο χώρο της καθαριότητας, ούτε προβλέπουμε να προγραμματίζονται σημαντικά έργα. Σε αυτό το έδαφος βρίσκουμε ότι αντίθετα ανοίγουν καινούργια πεδία εργολαβίας», σχολίασε.

Μόνικα Αϊβαζογλου: Ο απολογισμός γίνεται από τον ίδιο τον πολίτη

Κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τον απολογισμό του 2016, άσκησε και η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβαζογλου.

«Ο απολογισμός γίνεται από τον ίδιο τον πολίτη, δεν ξέρω αν πήραν οι αντιδήμαρχοι θετικά αποτελέσματα από τους δημότες γι΄ αυτά που έκαναν», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα