Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Οι φόροι πλήττουν τον κλάδο της μπίρας

Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού και τα σεμινάρια επιμόρφωσης των συμμετεχόντων παραγωγών, αλλά και το νέο πρόγραμμα Εταιρικής κοινωνικής Ευθύνης "Seeds for Growth", παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008, συμμετέχουν 2.200 αγρότες, εκ των οποίων 1.450 προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Με αφορμή την παρουσίαση σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα

ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνάς τόνισε πως η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα, παρουσίασε κάμψη 10%.

Όπως εξήγησε ο κόσμος στράφηκε στα αναψυκτικά, τα κρασιά και το τσίπουρο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της εταιρείας παρότι οι φόροι στον κλάδο εμφανίζονται αυξημένοι σε ποσοστό 90%, γεγονός που οδήγησε σε κατά 15% ακριβότερη μπίρα για τους καταναλωτές.

Χαρακτήρισε καταστροφή για τον κλάδο την φορολογία ενώ ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα.

Παράλληλα τόνισε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη χώρα, αλλά εξακολουθεί να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις.

Ανέφερε πως η εταιρεία είναι δεσμευμένη με την Ελλάδα όπως το πλαίσιο όπως είναι σήμερα είναι εχθρικό, με την μητρική εταιρεία να δείχνει όπως είπε ο κ. Μηνά, κατανόηση ωστόσο θα ζητήσει απαντήσεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ευρώ αφορούσαν την περίοδο από 2010 - 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηνάς , η εταιρεία συνεισφέρει με 0,7% στο ΑΕΠ της χώρας, από το 2010 έως το 2015 έδωσε 1 δισ. ευρώ από φόρους και εισφορές στο κράτος, απασχολεί άμεσα και έμμεσα 27.000 άτομα, ενώ το 2015 πραγματοποίησε 24 εκατ. ευρώ εξαγωγές.

Παράλληλα όπως είπε την τελευταία 4ετία δουλεύει εντατικά για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα, έχοντας προχωρήσει σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ.

«Ακόμη λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων δεν έχουμε πάρει ακόμη την άδεια, αν και κάποια στιγμή θα γίνει» είπε ο κ. Μηνά.

Φετινός στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να καλλιεργηθούν περίπου 170.000 στρέμματα και να παραχθούν περί τους 50.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού, με τις τιμές που να παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Να σημειωθεί η Βόρεια Ελλάδα συμβάλλει με 45% στο σύνολο της παραγωγής και οι φετινές εξαγωγές που υπολογίζονται σε 300.000 εκατόλιτρα, 220.000 θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βάση την οποία κλήθηκε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία να καταβάλει πρόστιμο ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, τη χαρακτήρισε άδικη και αβάσιμη ενώ επισήμανε πως η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια και πρόσθεσε πως «υπάρχει χώρος και για τους 45 παραγωγούς μπίρας στην Ελλάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους μικροζυθοποιούς, οι οποίοι μάλιστα είναι ίσως και οι καλύτεροι για την κουλτούρα της μπίρας».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φυτεύει «σπόρους ανάπτυξης», ενισχύοντας την τεχνογνωσία των παραγωγών κριθαριού της Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι από 70 παραγωγοί συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της σχολής στη Θεσσαλονίκη. Το ολοήμερο σεμινάριο προσέφερε στους συμμετέχοντες παραγωγούς εφόδια και τεχνογνωσία σε θέματα πρακτικών προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «Seeds for Growth» που ως στόχο έχει τη δημιουργία 5000 ευκαιριών ανάπτυξης στον αγρο-διατροφικό, τον τουριστικό και τον επισιτιστικό τομέα. Η έμφαση του προγράμματος δίνεται στην υποστήριξη παραγωγών και νέων επιχειρηματιών, αλλά και την εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών σε συνεργασία με πανεπιστήμια, κοινωνικούς εταίρους και φορείς της αγοράς.

Στο κομμάτι της επιμόρφωσης των παραγωγών, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχει διεξάγει συνολικά εννέα σεμινάρια από το 2014, τόσο στις εγκαταστάσεις της σχολής, όσο και σε άλλες περιοχές όπως ο Βόλος, η Λιβαδειά και η Ξάνθη. Τα σεμινάρια παρακολουθούν παραγωγοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέσω του οποίου η εταιρία εξασφαλίζει το 100% της ποσότητας κριθαριού που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων της. Στις εν λόγω εκπαιδεύσεις έχουν συμμετάσχει συνολικά περίπου 400 παραγωγοί μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μηνά: «Πάγιος στόχος μας είναι να προσθέτουμε αξία στους συνεργάτες μας, ενισχύοντας την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους συνολικά. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, μαζί με στρατηγικές συνεργασίες προσφέρουμε πρόσβαση σε τεχνογνωσία και νέες τεχνικές κυρίως στον αγρο-διατροφικό και τον τουριστικό τομέα. Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται τα σεμινάρια με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που υλοποιούνται για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με τη θερμοκοιτίδα start-ups Orange Grove, η υποστήριξη των νέων που κατοικούν στη νησιωτική Ελλάδα με την ΜΚΟ αέλια, ενώ ξεκινάμε και την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ

Σχετικά με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία:

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, Heineken LIGHT, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, Fischer, ΒΙΟΣ 5, Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι: Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, , Murphy’s, Duvel, Chimay καθώς και το μηλίτη Strongbow. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει από την TÜV AUSTRIA HELLAS ISO 9001:2008 για την ποιότητα των προϊόντων, ΙSO 22000:2005 για την ασφάλεια των προϊόντων (HACCP), ISO 14001-2004 για την προστασία του περιβάλλοντος και OHSAS 18001:2007 για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού.

Επιπλέον, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) για το 2013 και η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε βεβαίωση εφαρμογής του προτύπου ISO 26000 για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και τη χώρα συνολικά. Τέλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον.

Keywords
φοροι, ζυθοποιια, εν λόγω, θεσσαλονικη, ελλαδα, εταιρεία, αεπ, βολος, λιβαδειά, ξανθη, orange, μκο, σετε, heineken, amstel, free, light, αλφα, αθηνα, πατρα, λαμια, προσφορες, austria, hellas, iso, index, βεβαίωση, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, κοινωνια, υιοθετηση, χωρες, το θεμα, αδεια, αεπ, αλφα, θεμα, μκο, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, iso, orange, ups, αγορα, αλκοολ, αμερικανικη γεωργικη σχολη, αφορμη, βεβαίωση, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δειχνει, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, εμμεσα, ενημερωση, εν λόγω, επενδυσεις, εταιρεία, εταιρια, υποθεση, κυβερνηση, κρασια, λιβαδειά, μεριμνα, νερο, ομαδα, παντα, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, σεμιναρια, σετε, τριτη, τσιπουρο, φυσικο, φορολογια, amstel, ασφαλεια, austria, free, εξαγωγες, εμφαση, εννεα, heineken, hellas, χωρα, κομματι, light, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα