Αρτάν Γκρούμπι: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει, είναι εδώ για πάντα

«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών συνιστά αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, των συνταγματικών αλλαγών και της νέας πραγματικότητας. Το νέο όνομα, Βόρεια Μακεδονία, είναι "fait accompli", είναι ένα ζήτημα που έχει τελειώσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και στην περιφερειακή και την ευρωατλαντική», τόνισε ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI στα Σκόπια Αρτάν Γκρούμπι, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,

την επομένη του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, που ανέδειξαν νικητή τον Στέβο Πεντάροφσκι.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντιστραφεί, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εδώ για πάντα κι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα των εκλογών μας έδειξαν ότι οι πολίτες το έχουν αποδεχθεί αυτό και μας έδωσαν το "πράσινο φως" για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του DUI, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το κόμμα του από κοινού με το SDSM (το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ), κατάφερε να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές.

Καθοριστικός παράγοντας της νίκης η αλβανική ψήφος

Δείχνοντας στο κινητό του έναν χάρτη με τις ψήφους ανά περιοχή από τον χθεσινό β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο βουλευτής του DUI εξήγησε πως «η νίκη διασφαλίστηκε στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, όπου οι Αλβανοί είναι ο κυρίαρχος παράγοντας».

«Ήταν μια μάχη στήθος με στήθος στον α' γύρο αλλά στον β' γύρο κινητοποιηθήκαμε πολύ περισσότερο και ιδιαίτερα το κόμμα, το οποίο εκπροσωπώ, το DUI (Democratic Union for Integration) και οι δυνάμεις που στηρίζουν μια Βόρεια Μακεδονία ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ισότητα για όλους τους πολίτες. Οι δυνάμεις αυτές επικράτησαν και συμμετείχαν, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε μία υποψήφια που δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το νόμο για τις γλώσσες και τη γλωσσική ισότητα, να κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η κινητοποίηση ήταν επιτυχής και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς με την αλβανική συνεισφορά σ΄ αυτές τις εκλογές. Αυτός ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη», σημείωσε με έμφαση ο Αρτάν Γκρούμπι.

Όσο για τις προσδοκίες της αλβανικής κοινότητας από το νέο πρόεδρο; «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές και να αποδεχθεί το νέο όνομα της χώρας, αλλά και την εθνοτική πραγματικότητα και το νόμο για τις γλώσσες», απαντά ο βουλευτής του DUI, επισημαίνοντας επίσης πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για το ΝΑΤΟ αλλά και να συμβάλει ο νέος πρόεδρος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς εάν θα απογοητευόταν σε περίπτωση που δεν λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ο Αρτάν Γκρούμπι απάντησε καταφατικά, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θα τα παρατήσουμε», ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη των Σκοπίων προς την Αθήνα για τη στήριξη στην προσπάθεια της χώρας του να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα