ΑΠΘ: Άτομα με προβλήματα όρασης, εκπαιδευτές και φοιτητές γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού γιόρτασαν σήμερα άτομα με προβλήματα όρασης, εκπαιδευτές και φοιτητές στο φουαγιέ του κεντρικού αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε μια ανοιχτή εκδήλωση οι επισκέπτες έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της όρασης, αλλά μόνο αυτή της ακοής και της αφής συμμετείχαν σε βιωματικούς περιπάτους προσομοίωσης με μάσκα και λευκό μπαστούνι, γνώρισαν τις τεχνικές βλέποντος οδηγού και ενημερώθηκαν για θέματα προσβασιμότητας,

καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μη δημιουργούν οι ίδιοι εμπόδια, όπως και για το πώς να εντοπίζουν πιθανά εμπόδια.

Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Πολάτογλου Χαρίτων δήλωσε ότι «θέλουμε να δείξουμε στους φοιτητές την προσπάθεια που κάνουν τα άτομα με αναπηρίες για να κινηθούν μέσα στην πόλη, τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε αν μας ζητηθεί».

Από την πλευρά της, η Βασιλική Μακρυγιάννη εκπαιδεύτρια δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης σημείωσε ότι «κάνουμε την εκδήλωση με στόχο την ανάπτυξη τω αισθήσεων των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης και την ικανότητά τους στον να αυτονομούνται συνεχώς, με σκοπό να απαλλαγούν από την απομόνωση».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και ΑμΕΑ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ).

Το λευκό μπαστούνι έχει μεγάλη σημασία για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και αποτελεί το σύμβολο της προσπάθειάς τους για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη σύγχρονή του μορφή, το λευκό μπαστούνι συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση, έτσι ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια τόσο μέσα στην πόλη όσο και μέσα σε κτίρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα