Αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής από την Σύνοδο της Ιεραρχίας - Οι τρεις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Μετά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής, από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου συζητείται η συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.

Λίγο νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έχει εκφράσει από την αρχή ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr o Μητροπολίτης Μεσσηνίας έλαβε τον λόγο, ανάμεσα στους 19 εγγεγραμμένους να μιλήσουν. Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ζήτησε εκ νέου, αρκετές φορές, το λόγο και όταν του ζητήθηκε να αναμένει το τέλος των εισηγήσεων, αποχώρησε από την αίθουσα.
Οι ίδιες πληροφορίες διαψεύδουν τις «διαρροές» ότι δήθεν ειπώθηκε στην αίθουσα πως «όποιος διαφωνεί με την Συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας να φύγει» και δήλωναν άγνοια για την προέλευσή τους.

Οπως όλα δείχνουν, πάντως, η συνεδρίαση αναμένεται μαραθώνια και το κλίμα εντός της συνόδου είναι ιδιαίτερα φορτισμένο.

Ποιοί μίλησαν κατά και ποιοι υπέρ τη Συμφωνίας

Υπέρ της Συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας μίλησαν οι μητροπολίτες:

Κορίνθου
Αλεξανδρουπολεως
Θηβών
Καρπενησίου
Διδυμοτείχου
Ιωαννίνων
Ν. Ιωνίας
Πατρών
Ναυπάκτου
Ηλείας
Κατά της Συμφωνίας τοποθετήθηκαν:

Καισαριανής
Δημητριάδος
Ν. Σμύρνης
Κερκύρας
Πειραιώς
Μεσογαίας
Σπάρτης
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Οι τρεις προτάσεις Ιερώνυμου

Η συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.
Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε σε τρεις προτάσεις:

1. Κάλεσε τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την πολιτεία

2. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.

3. Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα